Kamasutroje aprašyti pratimai gelbsti ir sergantiems vėžiu

Operacija pavyko, vėžys sutramdytas, bet kamuoja nenumaldomas noras tuštintis. Tokias kančias patiria storosios žarnos vėžiu susirgę žmonės, kai kurie jų per dieną būna priversti net dešimt kartų užsukti į tualetą, naktį jiems taip pat nėra ramybės.

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 900 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje kasmet nustatoma apie 900 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje kasmet nustatoma apie 900 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje kasmet nustatoma apie 900 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf nuotr.
Nacionalinio vėžio instituto chirurgas Audrius Dulskas.
Nacionalinio vėžio instituto chirurgas Audrius Dulskas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2020, 9:28 PM, atnaujinta Feb 20, 2020, 9:39 PM

Nuo tokio negalavimo nėra tablečių, nes dėl piktybinio auglio pašalinus dalį arba visą tiesiąją žarną nelieka rezervuaro, kuriame kauptųsi išmatos. Po operacijos nėra kuo pakeisti šio rezervuaro.

Išsivysto pooperacinis sindromas

Nacionalinio vėžio instituto chirurgas Audrius Dulskas dažnai sulaukia pacientų klausimų, ką daryti. Daugelis jų vengia išeiti iš namų, nes, užėjus norui tuštintis, per kelias minutes turi susirasti tualetą. Kai kurių pacientų maršrutas būna taip sudėliotas, kad reikalui esant galėtų greitai susiorientuoti, kur yra artimiausias tualetas.

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 900 naujų storosios žarnos vėžio atvejų, laiku skyrus gydymą, įmanoma sutramdyti piktybinį darinį. Bet ką daryti ligoniui po operacijos grįžus namo, jei jį kamuoja tai, apie ką jis nedrįsta prasitarti savo artimiesiems?

A.Dulskas pasakojo, kad net 80 proc. išoperuotų pacientų būna sutrikęs tuštinimasis. Tai vadinama porezekciniu tiesiosios žarnos sindromu. Netgi pooperaciniu laikotarpiu reikia pradėti treniruoti dubens raumenis.

Jiems sutvirtėjus būna mažiau vargo ir tuštinantis.

„Medicinos mokslas dar nepasiūlė veiksmingo būdo, kaip įveikti šį sindromą, nes pašalintos dalies žarnos nėra kuo pakeisti. Mes stengiamės sutvirtinti aplinkinius organus, pavyzdžiui, sfinkterį, dubens raumenis“, – pasakojo chirurgas.

Negalavimas nėra susijęs su senėjimu

Gydytojas A.Dulskas priminė, kad dar senovės indų eiliuotame tekstų rinkinyje Kamasutroje yra ne vienas vertingas patarimas. Tai – tarpvietės raumenims skirta intymi treniruotė, kuri padeda išvengti to, dėl ko rausta moterys ir vyrai.

Dubens dugno raumenų mankšta tinka ir tada, kai kamuoja nevalingas šlapinimasis, į miegamąjį įsisuka nuobodulys.

Daugelis įsivaizduoja, kad meilės raumuo yra širdis, bet taip nėra. Jei nėra tvirtų dubens raumenų, nėra ir lovos malonumų.

Nevalingai pasirodęs šlapimo lašas gali ne vieną žmogų pastatyti prie gėdos stulpo. Taip gali atsitikti kosėjant, juokiantis, sportuojant, lipant laiptais, net mylintis, ir tai nėra natūralus senėjimo reiškinys.

Lašas šlapimo paverčia gyvenimą pragaru

Yra žinoma, kad Lietuvoje apie 200-250 tūkstančių gyventojų patiria panašių nevalingo šlapinimosi momentų. Kas antras žmogus apie šiuos nemalonumus neužsimena savo artimiesiems, net ir gydytojams, drovėdamasis, kad tai yra intymi paslaptis.

Dėl šlapimo nelaikymo skundžiasi taip pat įvairias onkologines operacijas patyrę ligoniai.

Šlapimo nelaikymą sukelia įvairios priežastys, pavyzdžiui, nėštumas ir gimdymas, hormoniniai pokyčiai, antsvoris, diabetas, vidurių užkietėjimas, kitos lėtinės ligos.

Šlapimas dirgina odą, greitai sukelia nemalonų kvapą. Kyla ir kitų bėdų. Žmonės mažiau geria skysčių, ir tai skatina organizmo dehidraciją. Jie patiria ne tik fizinių, bet ir dvasinių kančių, nes pradeda vengti bendravimo, užsidaro tarp keturių sienų, nustoja domėtis pasauliu.

Chirurgas A. Dulskas priminė, kad įmanoma išvengti šių bėdų stiprinant vidinius raumenis.

Tokį pratimų kompleksą pasiūlė vokiečių kilmės JAV ginekologas, Pietų Karolinos universiteto profesorius Arnodas Kegelis (1894-1981). 1952 metais mokslininkas sukūrė pratimų sistemą, kuri padeda treniruoti tarpvietės raumenis.

A.Kegelio pratimai ne tik sustiprina lyties organus, bet ir leidžia sekso metu pajusti įvairesnius potyrius, ilginti meilės aktą ir patirti stipresnį orgazmą.

Kaip teisingai atlikti A.Kegelio pratimus

Norint išbandyti A.Kegelio mankštą, nereikia eiti į sporto salę. Ją galima atlikti bet kurioje vietoje – vairuojant automobilį, einant pasivaikščioti, žiūrint televizorių, sėdint prie stalo ar gulint lovoje.

Intymią treniruotę sudaro įvairūs pratimai:

  1. Lėti įtempimai. Dubens dugno raumenys sutraukiami ir laikomi bent 10 sekundžių, tada atleidžiami. Įtempkite raumenis taip lyg norėtume trumpam sustabdyti šlapinimąsi. Lėtai suskaičiuokite iki trijų. Atsipalaiduokite. Pratimą kartokite bent 10 kartų.
  2. Greiti sutraukimai. Stenkitės, kaip galima greičiau įtempti ir atpalaiduoti dubens raumenis. Šį ciklą kartokite bent 5 kartus.
  3. Išstūmimai. Įsivaizduokite, kad jums užkietėję viduriai ir turite stangintis.

Pradėkite treniruotis nuo pratimų, skirtų dubens raumenų įtempimui, pavyzdžiui, penkis kartus per dieną atlikite bent po 10 sutraukimų ir po 10 išstūmimų.

Palaipsniui didinkite krūvį, pavyzdžiui, praėjus savaitei nuo mankštos pradžios stenkitės kiekvieną pratimą atlikti dar penkiskart ilgiau. Kas savaitę didinkite kartojimų skaičių tol, kol kiekvienas pratimas bus atliekamas 30 kartų.

Stengdamiesi stiprinti raumenų tonusą, treniruokitės ir toliau. Mankštindamiesi nepamirškite tolygiai kvėpuoti. Siekdami geresnės savijautos, Kegelio pratimus tęskite ne mažiau kaip du mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?