Burnos opelės – nemalonus sveikatos sutrikimas, kurio atsikratyti norisi kuo greičiau

Burnos opos, arba aftinės opos, – tai didesnio ar mažesnio skersmens žaizdos, atsirandančios pažeidus burnos gleivinės vientisumą. Šios žaizdos gali atsirasti ant dantenų, liežuvio ar gomurio, tačiau dažniausia jų lokacija – vidinė skruostų arba lūpų pusė.

 Burnos opelės – nemalonus sveikatos sutrikimas, kurio atsikratyti norisi kuo greičiau.
 Burnos opelės – nemalonus sveikatos sutrikimas, kurio atsikratyti norisi kuo greičiau.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2020, 10:21 AM

Burnos opelės menkina gyvenimo kokybę

Burnos žaizdelės retkarčiais gali atsirasti bet kuriam asmeniui. Retai atsirandančios opelės paprastai nepavojingos ir nerodo jokių rimtesnių sveikatos sutrikimų, tačiau pacientus gali varginti jų skausmingumas ir dėl to apsunkusi kasdienybė. Dėl susiformavusių aftinių opų asmenį gali kamuoti nemalonūs pojūčiai, trukdantys valgyti, gerti, valytis dantis ar net kalbėti. Atrodo, kad tai labai maža ir nereikšminga žaizdelė ar žaizdelių grupė, tačiau, jei žaizdelės skausmingos ir greitai neužgyja, jos tikrai trikdo kasdienį gyvenimą ir mėgavimąsi maistu bei gėrimais. Burnos žaizdelės gali apsunkinti ir kruopštų rūpinimąsi burnos higiena (norisi praleisti dantų valymą ir (arba) burnos skalavimą ir taip išvengti papildomo dirginimo).

Opelės turėtų užgyti per savaitę, o ilgiau negyjančios žaizdelės gali būti tam tikri organizmo siunčiami pavojaus signalai

Teigiama, kad labai didelė dalis žmonių, kurių burnos gleivinėje opų susiformuoja gana dažnai, nuo jų sukeliamų nemalonių simptomų kentėti gali net iki šešių kartų per metus. Opelių gijimas tokiems pacientams gali užsitęsti net iki savaitės, tad nesunku suprasti, kad kas du mėnesius atsirandantys burnos pažeidimai reikšmingai trukdo mėgautis gyvenimu. Gydytojai ragina neignoruoti burnos opelių, kurios neužgyja ilgiau nei dešimt dienų. Dėl tokių ilgai negyjančių burnos gleivinės vientisumo pažeidimų reikėtų kreiptis į specialistus ir ieškoti jų priežasčių. Gali būti, kad ilgai nedingstančių ar vos naujai atsirandančių opelių formavimąsi paskatino infekcinės ar neinfekcinės kilmės ligos, kurioms būtinas gydymas.

Burnos opelių gydymas priklauso nuo jų formavimosi dažnumo ir skaičiaus

Retkarčiais atsirandančios opelės dažnai užgyja savaime, be jokių specialių priemonių. Jei aftos kartojasi dažnai, tuomet parenkamos specialios priemonės, mažinančios jų sukeliamą skausmą ir greitinančios jų gijimą. Siekiama profilaktinėmis priemonėmis sumažinti aftų atsiradimo tikimybę. Jei burnos opos neužgyja net naudojant specialias priemones arba jos formuojasi itin dažnai ir ypač dideliais kiekiais, tuomet reikėtų ieškoti jų atsiradimo priežasčių. Pastebima, kad aftinės opos dažniau formuojasi vaikams ir labai nusilpusio imuniteto asmenims, taip pat tiems, kurie vartoja daug įvairių vaistų, serga lėtinėmis ligomis. Priežasčių labai daug, o kartais jos lieka netgi nežinomos.

„Anaftin“ – priemonė, skirta būtent aftinių opų sukeliamo skausmo sumažinimui ir jų gijimo paskatinimui

„Anaftin“ tiekiamas skysčio, purškalo ir gelio pavidalais. Jų sudedamosios dalys yra tos pačios, tačiau skiriasi medicinos priemonių forma. Pavyzdžiui, skalavimo skystis tinkamiausias, kai aftinių opų skaičius yra gana didelis ir jos nusėjusios didesniąją dalį burnos gleivinės. Skalaujant burną „Anaftin“ skysčiu, kurio sudėtyje nėra alkoholio, gijimą skatinančia ir skausmą malšinančia priemone bus padengta didžioji dalis burnos gleivinės.

„Anaftin“ purškalą ir gelį patogiau vartoti ant tam tikrų pažeistų sričių. Geliu gydomi nesunkiai pasiekiami pažeidimai, o purškalu – tam tikros opelių apimtos sritys. Kiekvienas pacientas gali pasirinkti sau tinkamiausią formą.

Medicinos priemonė „Anaftin“ yra unikalios sudėties produktas, padedantis sumažinti opelių sukeliamą skausmą ir pagreitinti šių nemalonių pažeidimų gijimą. Priemonę galima naudoti tiek, kiek reikia (geriausiai po valgio ir dantų valymo, tuomet susiformuojanti plėvelė bus patvaresnė). Dėl „Anaftin“ ir kitų priemonių vartojimo bei opelių gydymo reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Parengta bendradarbiaujant su „Eurovaistine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.