Urologas įspėjo vyrus: šie sutrikimai gali byloti apie grėsmingas širdies ligas – gresia net infarktas

Gydytojų teigimu, diagnozavus pacientui jau pažengusią ligą ir paklausus, kodėl jis nesikreipė į medikus anksčiau, dažniausiai tenka išgirsti: „visą laiką jaučiausi gerai‘.

Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.<br>Lrytas.lt koliažas
Delsti nereikėtų ir pastebėjus, kad sutriko šlapinimasis.<br>123rf nuotr.
Delsti nereikėtų ir pastebėjus, kad sutriko šlapinimasis.<br>123rf nuotr.
Daugelis vyrų klaidingai mano, kad erekcijos sutrikimas yra natūrali senėjimo pasekmė.<br>123rf nuotr.
Daugelis vyrų klaidingai mano, kad erekcijos sutrikimas yra natūrali senėjimo pasekmė.<br>123rf nuotr.
Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.
Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.
Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.
Gydytojas urologas Marius Anglickis patarė neignoruoti urologinių sutrikimų – jie gali įspėti ir apie rimtesnes bėdas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 24, 2020, 8:55 PM

Pasak medicinos centro „Northway“ gydytojo urologo Mariaus Anglickio, mūsų organizmai yra nuostabūs kūriniai. Jie ilgą laiką, nepasireiškiant jokiems simptomams, gali prisitaikyti prie padidėjusio gliukozės kiekio, kraujo spaudimo, medžiagų apykaitos bei kitų sutrikimų.

Ir tik praėjus ilgesniam laikui, išsibalansavus bei išsekus adaptaciniams organizmo mechanizmams, pasireiškia pirmieji pastebimi ligos simptomai. Deja, dažnai liga tada jau būna gerokai įsibėgėjusi.

Daugybė žmonių serga cukriniu diabetu, arteriniu kraujo spaudimu ir kitomis ligomis nežinodami apie tai. Blogai kontroliuojamas kraujo spaudimas, negydomas cukrinis diabetas, besaikis druskos vartojimas ir kiti veiksniai žaloja mūsų inkstus. Kasmet Lietuvoje tūkstančiams žmonių yra nustatomas lėtinis inkstų nepakankamumas. Dėl to ne tik blogėja jų gyvenimo kokybė, bet ir išgyvenamumas.

Tyrimais įrodyta, kad inkstų funkcijos nepakankamumu sergantys žmonės dažniau miršta nuo insulto ir infarkto. Tačiau, remiantis statistika, net devyni iš dešimties žmonių nežino, kad serga lėtiniu inkstų funkcijos nepakankamumu. Kas antras žmogus nežino, kad jo inkstų funkcija labai bloga ir jau būtina dializė (pakaitinė inkstų terapija).

„Jeigu jaučiatės gerai, tai toli gražu nereiškia, kad esate sveikas“, – perspėja specialistas ir pasakoja, kodėl svarbu reguliariai pasitikrinti sveikatą profilaktiškai.

Rūpinkitės savo sveikata bent jau taip pat, kaip rūpinatės automobiliu

Pasak M. Anglickio, vis dar pasitaiko, kad į konsultaciją ateina vyrai, besididžiuojantys, jog pas gydytoją nebuvo 20–30 metų. „Deja, gan dažnai po patikros jiems tenka pranešti nelinksmą žinią. Sveikas žmogus neretai yra tik blogai ištirtas ligonis“, – sako gydytojas.

Viena skaudžiausių XXI amžiaus rykščių – onkologinės ligos. Daug metų vėžys didėja nesukeldamas jokių simptomų ir tik išplitus metastazėms ar užspaudus gretimus organus prasideda skausmai ar kiti simptomai.

„Dažnai pasakoju istoriją apie vyrą, kuriam Kalėdų progą vaikai padovanojo apsilankymą pas gydytoją ir sveikatos patikrinimą. Diagnozavus išplitusį inkstų ir prostatos vėžį, teko jį nuliūdinti... Kitas pavyzdys – 23-jų metų vyras, kuris apie 2 metus čiuopė padidėjusią sėklidę ir nesikreipė į gydytojus. Pasiteisinimas ir vėl tas pats – nebuvo laiko. Jam buvo diagnozuotas jau metastazavęs sėklidžių vėžys“, – dalinasi patirtimi urologas.

„Kodėl automobilį techninės apžiūros centre tikriname kas 2 metus, o savo sveikatai nerandame laiko? Pradėkime rūpintis savo sveikata bent jau taip pat, kaip rūpinamės automobiliu ir bent kartą kas keletą metų nueikime pas gydytoją“, – ragina M. Anglickis.

Neužmirškite pasitikrinti dėl prostatos vėžio

Prostatos vėžys yra viena dažniausių Lietuvos vyrų sergamumo ir mirštamumo priežasčių. Kasmet pasaulyje diagnozuojama apie milijoną šios ligos atvejų.

„Tai liga, kuri neaplenkia nei jauno, nei seno. Tyrimų duomenimis, net 5 proc. vyrų iki 30 metų sirgo prostatos vėžiu. Mano praktikoje, jauniausiam vyrui, kuriam buvau diagnozavęs šią onkologinę ligą tebuvo 37 metai“, – pasakoja gydytojas.

Nuo 2006 metų Lietuvoje yra atliekama prostatos vėžio diagnostikos programa, kurios metu vyrams nemokamai atliekami prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimai. Tačiau, urologo teigimu, net ir šiandien nemažai vyrų apie šią programą nėra girdėję.

„Norėčiau priminti, kad Lietuvoje dėl prostatos vėžio nemokamai gali pasitikrinti visi vyrai nuo 50 iki 69 metų, o jei šeimoje prostatos vėžiu sirgo brolis ar tėvas, tuomet tą galima padaryti jau nuo 45 metų. Bet ir šiuo tyrimų niekada šventai tikėti negalima, nes esant agresyvesniam prostatos vėžiui PSA gali būti normos ribose ar net žemas. Dėl šios priežasties būtina reguliari urologo patikra“, – perspėja specialistas.

Pamirškite pasiteisinimus dėl antsvorio – prisiminkite fiziką

Viena dažniausių daugelio vyrų ligų priežastis – nutukimas. Nutukimas lemia gliukozės apykaitos sutrikimus ir diabetą, padidėjusį kraujo spaudimą, nugaros ir sąnarių ligas, erekcijos sutrikimus, padidina daugelio onkologinių ligų riziką ir sukelia daugybę kitų ligų.

„Nors neretai dėl antsvorio teisinamasi blogais genais, lėta medžiagų apykaitą ir stambiais kaulais, tiesa yra kitokia. Prisiminkite fiziką – pirmasis termodinamikos dėsnis teigia, kad energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta – ji iš vienos rūšies virsta į kitą.

Visą su maistu gautą kalorijų perteklių turite sudeginti ir iškvėpti. Kitu atveju saldainiai ir tortai riebalų pavidalų kaupiasi pilve, ant šlaunų ir sėdmenų. Todėl svarbiausias patarimas norintiems atsikratyti viršsvorio – valgykite mažiau ir judėkite daugiau. Dėl sumažėjusio svorio ne tik jausitės geriau, bet ir sumažės daugelio susirgimų rizika“, – visiems žinomą tiesą primena M. Anglickis.

Atminkite, kad erekcijos sutrikimai gali būti sėkmingai gydomi

Gydytojo teigimu, mylėjimasis ir reprodukcinė funkcija yra viena svarbiausių organizmo funkcijų. Dėl šios priežasties erekcijos sutrikimai labai dažnai susiję su žema saviverte ir emocine įtampa.

Apie šią problemą vyrai vis dar dažnai gėdijasi prasitarti ne tik gydytojui, bet ir artimiausiems žmonėms. Jie vengia lytinių santykių, o jų partnerės ima manyti, kad joms stinga patrauklumo, meilė išblėso arba vyras susirado kitą. Santykiai tampa įtempti, prasideda nuolatiniai barniai, kurie neretai baigiasi skyrybomis.

„Daugelis vyrų klaidingai mano, kad erekcijos sutrikimas yra natūrali senėjimo pasekmė, todėl pasiduoda ir su tuo susitaiko. Tačiau erekcijos sutrikimas – tai organizmo pagalbos šauksmas. Erekcija gali pablogėti dėl nutukimo, rūkymo, blogai kontroliuojamo cukrinio diabeto, padidėjusio arterinio kraujo spaudimo bei kitų ligų.

Daugeliui vyrui per pirmuosius kelerius metus nuo erekcijos sutrikimo pasireiškia grėsmingų širdies ligų požymiai, o kai kuriems net įvyksta pirmasis infarktas. Noriu atkreipti vyrų dėmesį, kad erekcijos sutrikimai – išsprendžiama problema. Dieta, didesnis fizinis aktyvumas, svorio korekcija gali ne tik pristabdyti erekcijos sutrikimus, bet ir pagerinti lytinę potenciją“,- sako M. Anglickis.

Pasak jo, daugumą dalykų šiame pasaulyje atrandama atsitiktinai. Atsitiktinai buvo išrastas penicilinas, rentgeno spinduliai, bulvių traškučiai. Panašiai nutiko ir su erekcijos gydymui skirtais vaistais. Erekcijos gydymo revoliucija įvyko 1998 metais, kada rinkoje pasirodė pirmasis vaistas skirtas erekcijos sutrikimų gydymui. Jis sukėlė revoliuciją ir daugeliui vyrų sugrąžino gyvenimo džiaugsmą. Vaistas buvo kurtas krūtinės skausmams gydyti, bet visiškai atsitiktinai klinikinėje studijoje pastebėta pašalinė reakcija – ženkliai pagerėjusi erekcija.

„Didžioji dalis vyrų klaidingai mano, kad išgėrus stebuklingą tabletę erekcija įvyks savaime, tačiau vaistai neveiks be seksualinės stimuliacijos. Kai kurių preparatų efektyvumą riboja riebus maistas, alkoholis. Tačiau ir neveikiant vaistams nevalia nusiminti. Yra priemonių leidžiančių išspręsti erekcijos sutrikimus. Viena jų – varpos implantai. Varpos implantais erekciją galima sugrąžinti net tiems, kuriems prostatos vėžio operacijos metu buvo pažeisti už erekciją atsakingi nervai. Jau senokai Lietuvoje dedami dviejų dalių varpos implantai. O dabar pradėti naudoti ir labai modernūs trijų dalių varpos implantai, kurie, paspaudus mygtuką kapšelyje, „įjungią“ erekciją“, – pasakoja apie medicinos galimybes gydytojas.

Nedelskite, jei sutriko šlapinimasis

Beveik visi vyrai yra girdėję apie legendomis ir mitais apipintą prostatą. Tai kaštono formos ir dydžio organas esantis po šlapimo pūslę. Jauno vyro prostata sveria apie 20 gramų. Jos centrinėje dalyje praeina vyro šlaplė, kurios vidutinis ilgis apie 2 cm. Tie 2 centimetrai ir yra silpniausia šlapimo sistemos grandis, galinti gerokai apkartinti vyrų gyvenimą.

Senstant, dėl pasikeitusios lytinių hormonų pusiausvyros, prostatos ląstelės pradeda daugintis ir formuojasi prostatos išvešėjimas arba gėrybinė prostatos hiperplazija. Kai kurių vyrų prostata tiek išvešėja, kad gali siekti 100-300 gramų ar net daugiau. Didžiausia mūsų operuota prostata svėre net 800 g.

Didėdama prostata užspaudžia šlaplę, susiauriną šlapimtakį ir apsunkina šlapimo ištekėjimą iš šlapimo pūslės dėl ko atsiranda prostatos hiperplazijos sąlygoti apatinių šlapimo takų simptomai t.y. diskomfortas pilvo pačioje, uždelsta šlapinimosi pradžia, silpna šlapimo srovė, šlapimo lašėjimas pasišlapinus, nevisiško pasišlapinimo jausmas, dažnas šlapinimasis nakties metu.

Specialistas perspėja, kad ligai progresuojant ir nesigydant arba gydantis pačiam gali grėsti labai rimtos komplikacijos. Pasak jo, kartais į priėmimo skyrių atvyksta pacientai su 2 litrais šlapimo puslėje, kai normaliai joje telpa iki 500 ml. Dėl to sutrinka inkstų funkcija ir tenka pradėti dializę – dirbtinį kraujo valymą, kai paties žmogaus inkstai nebeveikia dėl ūminio ar lėtinio inkstų nepakankamumo

„Jei vargina apsunkintas šlapinimasis – būtina gydytojo konsultacija“, – primena M. Anglickis. Pirmasis apsilankymas pas specialistą, pastebėjus šlapimo sutrikimus, anot jo, niekada nebus per ankstyvas. Konsultacijos metu urologas įvertina ne tik prostatos būklę, bet ir echoskopu apžiūri inkstus, šlapimo pūslę, liekančio šlapimo pūslėje šlapimo kiekį, įvertina urogenitalinę sistemą dėl galimos akmenligės, onkologinių ir kitų susirgimų.

„Dar visai neseniai beveik visi vyrai turintis sunkesnių šlapinimo sutrikimų buvo operuojami. Tačiau sukūrus labai veiksmingus vaistus situacija visiškai pasikeitė. Dabar operacijos prireikia tik pavieniams vyrams, kuriems vaistai nebepadeda“, – pasakoja gydytojas.

Tikrinkitės sveikatą reguliariai

„Kaip jau minėjau, Lietuvoje vyrai vis dar labai dažnai laiku nesikreipia į medikus. Todėl noriu dar kartą priminti, kad tik reguliarūs profilaktiniai sveikatos patikrinimai leidžia nustatyti ankstyvas ligų stadijas ir užkirsti kelią jų progresavimui, o laiku pradėtas gydymas vaistais leidžia išvengti rimtų komplikacijų ir chirurginių intervencijų“, – baigia pokalbį gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.