Artimųjų slauga namuose: patarė, kaip elgtis, kad plaukų trinkimas netaptų iššūkiu

Visuomenėje yra susiformavusi nuostata, kad slaugymas namuose – geriausias variantas.

Aptariant su artimaisiais slaugos ypatumus, kylančias problemas, vienas iš nuolat pasikartojančių klausimų yra apie galvos trinkimą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Aptariant su artimaisiais slaugos ypatumus, kylančias problemas, vienas iš nuolat pasikartojančių klausimų yra apie galvos trinkimą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovė, klinikinės slaugos magistrė Nereta Stanislovienė.<br>SIDABRA nuotr.
Slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovė, klinikinės slaugos magistrė Nereta Stanislovienė.<br>SIDABRA nuotr.
SIDABRA nuotr.
SIDABRA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 8:03 AM

Vis dėlto reikia pripažinti, kad slaugos procedūroms reikia ir įgūdžių, ir priemonių.

Aptariant su artimaisiais slaugos ypatumus, kylančias problemas, vienas iš nuolat pasikartojančių klausimų yra apie galvos trinkimą.

Galvos trinkimo procedūra neretai tampa iššūkiu ir pacientui, ir jį slaugantiems šeimos nariams, todėl šiandien aptarsime galvos trinkimo problemas ir galimybes.

– Jau metai slaugau mamą po insulto. Pagaliau sveikata stabilizavosi ir iš ligoninės sugrįžome namo. Visgi mama liko gulėti patale. Per metus išmokome jai padėti, nuprausti, pamaitinti, tačiau galvos trinkimas vis dar – daug pastangų ir laiko reikalaujantis darbas. Ar yra būdų galvą ištrinkti tiesiog lovoje? Loreta, 52 m.

– Taip, plaukus galima ištrinkti pacientui gulint lovoje, nenaudojant vandens, greitai ir itin patogiai. Vaistinėse jau yra naujas gaminys – šampūnas-putos galvai trinkti be vandens. Jį naudoti labai paprasta.

Į delną išpurškiame kelias putų dozes, jomis tolygiai padengiame plaukus ir ištriname nuo šaknų iki galiukų. Palaikome 3–5 min., nusausiname rankšluosčiu.

Visiškai nusausintus plaukus iššukuojame šukomis arba šepečiu ir paliekame išdžiūti arba išdžioviname plaukų džiovintuvu. Toks plaukų trinkimas užtrunka iki dešimties minučių, nereikia jokio specialaus pasiruošimo ir patalpos.

– Tėvukui 86 metai, jis serga Alzheimerio liga. Liga vis sunkėja ir tapo sudėtinga jį nuprausti, ypač sunku priprašyti leisti išplauti galvą. Jis pradėjo bijoti vandens, atsisako eiti į vonią. Kūną valome servetėlėmis ar valomuoju kremu. O kaip tokioje situacijoje išplauti galvą? Liucija, 58 m.

– Pacientai, kurie turi elgesio sutrikimų, įgyja ir įvairių baimių. Jie gali bijoti vandens, ima baimintis kasdienių higienos procedūrų.

Tokiu atveju patariama į pagalbą pasitelkti šiuolaikiškas slaugos priemones, kurių paskirtis – valyti, plauti kūną ir jo dalis be vandens.

Su šiomis priemonėmis atlikti higienos procedūras ir ištrinkti galvą galima bet kokioje patalpoje, kur senolis jaučiasi saugiai ir patogiai, nereikia specialaus pasiruošimo.

Šių priemonių nereikia nuplauti vandeniu, todėl žmogui, turinčiam baimių, nesukeliama streso.

– Senelį slaugome namuose, jam 91 metai. Išmokome palaikyti higieną lovoje valomaisiais kremais, tačiau galvos plovimas vis dar yra iššūkis. Kai plaukai visai susiriebaluoja, naudojame šampūno kepuraitę. Tačiau kepuraitė brangi, o plovimo rezultatas ne visada geras. Ką daryti? Lina, 32 m.

– Jūsų pastaba, susijusi su šampūno kepuraitės naudojimu, teisinga. Šampūno kepuraitė (1 kepuraitė skirta 1 plovimui) – išties nepigus būdas plauti galvą.

Manau, jūsų slaugomam senoliui tiktų naujasis šampūnas-putos. Vieno flakono pakanka 3–6 galvos plovimams. Plovimo putos geriau padengia plaukus, pašalina riebalus.

Naudojant putas plovimo procesą galima stebėti ir kontroliuoti. Tinka visų tipų plaukams. Šampūno-putų sudėtyje esantys komponentai švarina, maitina, ramina galvos odą. Tad plaukų trinkimas be vargo ir streso užtruks vos 3–5 minutes.

Daugiau informacijos galite sužinoti www.sidabra.lt arba paskambinę nemokama linija 8 800 00226.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.