Pasaulinė diabeto diena: veiksmingiausi vaistai, pandemijos rykštė ir „Iššūkis 100“ Kovojantiems su liga svarbiausia – aktyvus gyvenimo būdas

Kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena. Tai kanadiečio Frederiko Bantingo gimimo diena, o šiemet minimos 100-osios insulino idėjos metines.

    Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu.
    Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu.
 Kasmet ši diena minima, siekiant atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į ligą, jos kontrolę, komplikacijas bei prevenciją.
 Kasmet ši diena minima, siekiant atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į ligą, jos kontrolę, komplikacijas bei prevenciją.
Medicinos mokslų daktarė, gydytoja endokrinologė, „Hormodernus“ vadovė R.Krikščiūnienė.
Medicinos mokslų daktarė, gydytoja endokrinologė, „Hormodernus“ vadovė R.Krikščiūnienė.
Medicinos mokslų daktarė, gydytoja endokrinologė Miglė Francaitė - Daugėlienė.
Medicinos mokslų daktarė, gydytoja endokrinologė Miglė Francaitė - Daugėlienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 9:27 AM, atnaujinta Nov 14, 2020, 10:07 AM

1920 m., perskaitęs Oskaro Minkovskio darbus, F.Bantingas ėmėsi insulino gamybos idėjos, o 1922 m. suleido pirmąją insulino injekciją 14-mečiui berniukui. 1923 m. už tai suteikta Nobelio premija.

Pasaulinės diabeto dienos simboliu patvirtintas mėlynas diabeto ratas, kuris žymi vienybę, simbolizuoja gyvybę ir sveikatą, o mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu.

Kasmet ši diena minima, siekiant atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į ligą, jos kontrolę, komplikacijas bei prevenciją. Pacientai ir jų artimieji kviečiami aktyviai dalyvauti įvairiuose renginiuose, žygiuose – tikimasi, kad tai suteiks papildomos informacijos apie ligą, pagerins kontrolę.

Vienas iš esminių cukrinio diabeto kontrolės faktorių yra fizinis aktyvumas. Judėjimas rekomenduojamas kiekvienam žmogui, o sergantiesiems cukriniu diabetu – tai galimybė geriau kontroliuoti šią lėtinę ligą.

Fizinio aktyvumo metu mažėja insulino poreikis, cukraus kiekis kraujyje, o ateityje – tikimybė išsivystyti lėtinėms cukrinio diabeto komplikacijoms, kurios gali ženkliai bloginti žmogaus gyvenimo kokybę.

Cukrinis diabetes – lėtinė liga, kurios tinkamas gydymas gyvenimą daro ženkliai kokybiškesnį. Svarbu paminėti, kad šiuo metu gydymas gali būti labai modernus – naujos grupių vaistų grupės leidžia ne tik sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet taip pat apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą, inkstus nuo galimų lėtinių pažeidimų.

Tačiau tik vaistais kontroliuoti cukrinį diabetą sudėtinga. Jau šimtas metų, kaip pačios pagrindinės rekomendacijos išlieka tokios pat – taisyklingai maitintis ir kuo daugiau judėti. Tyrimų duomenimis – didžiausias teigiamas efektas pasiekiamas, kai žmogus tiesiog gyvena judrų gyvenimą, o ne epizodiškai sportuoja.

Tačiau 2020-ieji metai – išskirtiniai. Pasaulinė COVID-19 pandemija visus apribojo, o sergantiesiems cukriniu diabetu iššūkiai gerokai didesni. Net 10 proc. COVID-19 atvejų sudaro diabetu sergantieji. Geroji žinia – tai, kad gera diabeto kontrolė, ženkliai pagerina virusinės ligos išeitis.

Todėl įkvėpti judraus gyvenimo idėjos, siekiant, kad kuo daugiau sergančiųjų pasiektų gerą ligos kontrolę, šiais metais endokrinologijos diagnostikos ir gydymo centro „Hormodernus“ endokrinologai kviečia visus jungtis akcijai „100 iššūkis“.

Kviečiama judėti ir aktyviai dalintis savo įveiktais iššūkiais: namuose ant bėgimo takelio, atliekant įvairius pratimus ar žingsniuojant gryname ore (žinoma, laikantis saugaus atstumo). Kiekvieno žmogaus iššūkiai gali būti labai skirtingi, bet visi jie vienodai svarbūs ir reikalingi. Kiekvieno pasiryžimas keisti gyvenseną yra vienodai reikšmingas, kiekvienas pokytis, kuris vykdomas greta turint palaikymą būna efektyvesnis.

Tad kiekvienas tiek sergantis sukriniu diabetu, tiek sveikas žmogus, kviečiamas prisijunti prie 100 iššūkio!.100 metrų? 100 atsispaudimų? 100 dienų be pridėtinio cukraus? 100?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.