Pandemija tik laikinai užgožė kitą pavojingą ligą – jos grėsmė niekur nedingo

Medikai būgštauja, kad dėl COVID-19 pandemijos, kai teko riboti daugelį medicinos paslaugų, dar labiau paaštrės daug metų mūsų šalies neapleidžianti pavojinga vaikams ir suaugusiems liga – tuberkuliozė. Šia infekcija pasaulyje kasmet suserga 10 mln. gyventojų ir 1,6 mln. miršta.

Medikai būgštauja, kad dar labiau paaštrės pavojinga vaikams ir suaugusiems liga – tuberkuliozė.<br>123.rf nuotr.
Medikai būgštauja, kad dar labiau paaštrės pavojinga vaikams ir suaugusiems liga – tuberkuliozė.<br>123.rf nuotr.
Vaida Kudirkienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vaida Kudirkienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Medikai būgštauja, kad dar labiau paaštrės pavojinga vaikams ir suaugusiems liga – tuberkuliozė.<br>G.Šiupario nuotr.
Medikai būgštauja, kad dar labiau paaštrės pavojinga vaikams ir suaugusiems liga – tuberkuliozė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 10:47 AM, atnaujinta Mar 19, 2021, 10:49 AM

Artėjant Pasaulinei tuberkuliozės dienai (kovo 24 d.) kalbinta LSMU Kauno ligoninės vaikų pulmonologė Vaida Kudirkienė kviečia tėvus ir šeimos gydytojus atkreipti dėmesį į šios ligos prevenciją.

– Ar tuberkuliozė tebelieka skaudžia rykšte?

– Lietuvoje sergamumas plaučių tuberkulioze yra vienas didžiausių Europoje, o atsparios vaistams tuberkuliozės atvejų skaičius – vienas didžiausių pasaulyje. Kasmet tuberkulioze suserga apie 900 asmenų. COVID-19 pandemijos metu, kai tam tikrą laiką teko riboti medicinos įstaigų paslaugas, o ir patys žmonės baiminosi į jas kreiptis, situacija gali būti dar pablogėjusi. Tuo tarpu tuberkuliozės gydymo efektyvumas ir prognozė labai priklauso nuo ankstyvos diagnozės.

– Ką turėtų žinoti tėvai ir šeimos gydytojai?

– Diagnozuojant užsikrėtimą tuberkuliozės infekcija pirminis ir svarbiausias yra šeimos gydytojo vaidmuo. Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, pirminėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose 7 metų amžiaus ir rizikos grupių vaikams kasmet turi būti atliekamas įodinis tuberkulino (Mantoux) mėginys.

Rizikos grupės – tai sergantys lėtinėmis ligomis, turintys kontaktą su sergančiais tuberkulioze šeimose, vartojantys imunitetą slopinančius vaistus, socialinės rizikos šeimų vaikai.

Šeimos gydytojai pažindami savo pacientus, jų gyvenimo sąlygas, galimus kontaktus su sergančiais tuberkulioze šeimoje ar artimoje aplinkoje, įvertindami rizikos veiksnius ir sveikatos būklę turėtų nepamiršti laiku patikrinti mažuosius pacientus dėl tuberkuliozės.

ULAC žiniomis, iki pandemijos dėl tuberkuliozės būdavo patikrinama tik apie 66 proc. 7 metų amžiaus vaikų. Pandemijos metu tuberkulino mėginių atlikta dar mažiau. Būtina aktyviau tirti visus septynmečius bei rizikos grupių vaikus, tai padės laiku diagnozuoti tuberkuliozės infekciją ir apsaugoti augančią kartą nuo šios ligos.

Todėl tam turime dėti pastangas visi kartu – ne tik medikai, bet ir tėvai. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į vaiko sveikatą, jei pasireiškia šie simptomai: užsitęsęs kosulys, prastas apetitas, krenta svoris, kamuoja nuovargis, ilgai nenukrenta nestipriai padidėjusi kūno temperatūra, dažnai be priežasties prakaituojama. Pastebėjus šiuos simptomus būtina kreiptis į šeimos gydytoją, atlikti tuberkulino mėginį.

Jei tuberkulino mėginys teigiamas, pacientas turi būti nukreipiamas vaikų pulmonologo konsultacijai. Tai dar nereiškia, kad vaikas serga aktyvia ar pavojinga tuberkulioze, kurią reikia gydyti.

LSMU Kauno ligoninės Vaikų konsultacinėje poliklinikoje vaikų pulmonologai dėl tuberkuliozės konsultuoja ne tik Kauno miesto ir regiono, bet ir visos Lietuvos vaikus. Čia mes atliekame papildomus tyrimus dėl įtariamo susirgimo tuberkulioze, nustatome ligos aktyvumą, sudarome ilgalaikio stebėjimo ar gydymo planą, bendradarbiaujame su paciento šeimos gydytoju.

– Koks taikomas gydymas, jei vaikui diagnozuojama tuberkuliozė?

– Jei vaikui diagnozuojama latentinė tuberkuliozės infekcija, gali būti skiriamas profilaktinis gydymas. Jis apsaugo pacientą nuo tuberkuliozės infekcijos progresavimo. Tokiu atveju vaikų pulmonologo paskirti vaistai vartojami namų sąlygomis, prižiūrint tėvams ir šeimos gydytojui.

Patvirtinus aktyvią tuberkuliozės formą, tenka taikyti intensyvų gydymą stacionare. Tuomet skiriami kelių rūšių medikamentai, vykdoma nuolatinė medikų priežiūra, atliekami kontroliniai tyrimai, stebima, ar nėra pašalinio vaistų poveikio. Intensyvus tuberkuliozės gydymas stacionare dažniausiai trunka 2 mėnesius, vėliau, esant sąlygoms, gydymas dar mažiausiai keturis mėnesius tęsiamas namuose, stebint šeimos gydytojui.

LSMU Kauno ligoninėje tuberkulioze sergantiems ligoniukams užtikrinamas mokyklinis ugdymas, skyriuje darbuojasi auklėtojos – pedagogės, mažylių kasdienybę skaidrina savanoriai.

Dėl pandemijos šias paslaugas teko riboti, tačiau šiuo metu įgyvendinamas projektas, skirtas vaikų tuberkuliozės gydymo paslaugų gerinimui: vaikai gyvens jaukiose, modernizuotose palatose, jiems įrengta kineziterapijos salė, įsigyta nauja diagnostinė aparatūra.

– Kas gresia uždelsus tuberkuliozės gydymą?

Negydant tuberkuliozės infekcija gali išplisti ne tik plaučiuose, bet ir kituose organuose, o ligai pažengus matome daugiau atviros tuberkuliozės formų. Kuo vėliau liga diagnozuojama, tuo sunkiau ją išgydyti ir tuo ilgesnis gydymas ligoninėje. Kartais prireikia ir chirurginių intervencijų.

– Kaip ši liga plinta?

– Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, vadinasi, ja galima užsikrėsti nuo sergančio atvira tuberkulioze asmens, kai jis kosti, čiaudi bet kur viešoje vietoje. Kuo ilgesnis kontaktas su tokiu asmeniu, tuo didesnis pavojus užsikrėsti. Dažnai tuberkuliozė plinta šeimose, kai suserga vienas iš jos narių ir vengia gydymo. Tada nukenčia mažieji. Noriu pabrėžti, kad tai būdinga ne tik socialinės rizikos grupės šeimoms. Turime pavyzdžių, kai gydymo vengia ar to nežinodami ligą, neatkreipdami dėmesio į simptomus, platina visiškai tvarkingai gyvenantys, aktyviai dirbantys žmonės. Šia liga gali sirgti įvairių socialinių sluoksnių asmenys ir vaikai.

– Tuberkuliozė vis dar yra stigmatizuojama, turbūt tai irgi priežastis, dėl ko yra vengiančių tirtis?

– Savo praktikoje dažnai matome, kai susirgę tuberkulioze vaikai patiria patyčias, atstumiami bendraamžių. Būtina pabrėžti, kad ligą gali platinti tik sergantys atvira tuberkulioze. Vaikai, kuriems nustatoma latentinė tuberkuliozės infekcija bei tie, kurie išleidžiami iš ligoninės gydytis namuose, nepavojingi aplinkiniams, jie neplatina tuberkuliozės bakterijų. Tokie žmonės gali gyventi įprastą gyvenimą be grėsmės ką nors užkrėsti.

Todėl vis dar pasitaikančios aplinkinių, klasės draugų, jų tėvų baimės neturi jokio pagrindo. Būtina kalbėti ir šviesti visuomenę apie šią seną, liaudyje dar džiova vadinamą, ir vis dar neįveiktą ligą, kad žmonės nevengtų kreiptis į gydytojus, pasitikrinti dėl tuberkuliozės, o medikai – laiku paskirti gydymą. Tai yra būdai sustabdyti šios pavojingos ligos plitimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?