Įvardijo kelis požymius, kada privalu kreiptis į ginekologą: delsti negalima

Akušerija ir ginekologija yra tikrai išskirtinė medicinos sritis. Čia rūpinamasi moters sveikata įvairiais gyvenimo laikotarpiais: užtikrinama nėštumo, gimdymo priežiūra, padedama į pasaulį ateiti naujai gyvybei. Lytinė reprodukcinė moterų sveikata itin svarbi ne tik pačiai moteriai, bet ir visai visuomenei.

Reguliarūs apsilankymai pas ginekologą padėtų laiku pastebėti daugybę susirgimų, kurių požymiai ne visuomet jaučiami, juos diagnozuoti ir sėkmingai gydyti, išvengiant neigiamų pasekmių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Reguliarūs apsilankymai pas ginekologą padėtų laiku pastebėti daugybę susirgimų, kurių požymiai ne visuomet jaučiami, juos diagnozuoti ir sėkmingai gydyti, išvengiant neigiamų pasekmių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 3:27 PM

Dr. A.Albertjan klinikoje dirbanti gydytoja akušerė-ginekologė Diana Petrauskienė akcentuoja, kad ginekologas yra tas gydytojas, kuris moterį turi lydėti visą gyvenimą.

„Gydytojas ginekologas turi lydėti moterį nuo pilnametystės iki senatvės. Moters sveikatos patikrinimo tikslas – ligų profilaktika ir ankstyva diagnostika. Tokio patikrinimo metu galima anksti diagnozuoti sveikatos sutrikimus, laiku skirti efektyvų gydymą.

Apsilankymas pas ginekologą turėtų tapti kiekvienos moters įpročiu. Jeigu moteris nejaučia jokių simptomų, pakanka pas ginekologą apsilankyti 1 – 2 kartus per metus. Moterims, kurių šeimoje yra ar buvo sergančių bet kokiomis onkologinėmis ligomis, vertėtų apsilankyti bent 2 kartus per metus“, – kalbėjo specialistė.

Reguliarūs apsilankymai pas ginekologą, pasak D.Petrauskienės, padėtų laiku pastebėti daugybę susirgimų, kurių požymiai ne visuomet jaučiami, juos diagnozuoti ir sėkmingai gydyti, išvengiant neigiamų pasekmių.

„Taip pat su ginekologu verta pasitarti, kai nežinote kokią kontracepciją pasirinkti. Informacijos apie kontracepciją yra labai daug ir įvairios. Tačiau tik jus apžiūrėjęs gydytojas galės padėti apsispręsti, kas būtent jums yra tinkamiausia“, – teigė gydytoja.

Žinoma, moterys į ginekologą kreipiasi ne tik, esant problemoms, bet ir nėštumo metu,taip pat norėdamos atlikti profilaktines programas.

Dr. A.Albertjan klinikos gydytoja ginekologė Diana Petrauskienė taip pat pažymėjo, kad šioje srityje gali būti pritaikomas ir klinikoje itin populiarus ozonas.

„Ozonas, kaip alternatyvus terapijos metodas, taikomas ginekologijoje greta kitų medikamentinių gydymo būdų, esant besikartojančioms grybelinėms makšties infekcijoms ar bakterinėms vaginozėms, herpes simplex infekcijai, prie lichen sclerosis, norint sumažinti niežulį ir pagerinti gyvenimo kokybę“, – teigė ji.

Dr. A.Albertjan klinikos specialistė taip pat priminė, kad į gydytojo ginekologo kabinetą ypač svarbu registruotis pastebėjus žemiau išvardintus požymius.

  • Nemalonūs pojūčiai lytinių organų srityje – niežulys, perštėjimas ar pan. nepraeinantys per kelias dienas. Dažnai tokius nestiprius gleivinės uždegimus sukelia netinkamos higienos priemonės, aromatizuoti įklotai, sintetiniai apatiniai. Jeigu pašalinote šiuos dirgiklius ir pojūčiai nesikeičia – būtina kreiptis į ginekologą.
  • Neįprastos išskyros. Tik pagausėjusios išskyros dar nereiškia, kad kažkas blogai. Tačiau jeigu atsirado nemalonus, aštrus išskyrų kvapas, pasikeitė jų spalva, atsirado kraujo priemaišų ar tapo neįprastai gausios.
  • Skausmas dubens srityje. Jeigu skausmai atsiranda ne ciklo viduryje, t.y. ovuliacijos metu, ar prieš / per menstruacijas ir trunka ilgiau nei 2 dienas. Atsiradus itin stipriam, staigiam skausmui kreipkitės tiesiai į artimiausios ligoninės priėmimo skyrių.
  • Menstruacijų ciklo sutrikimai. Jeigu pastebėjote, kad mėnesinės prasideda ne laiku, ilgiau užtrunka, pasidarė gausesnės, ciklo metu vargina tepliojimas.
  • Pakitimai išoriniuose lytiniuose organuose – žaizdelės, opelės, patinimas, gumbeliai, karputės. Tai gali būti labai rimtų ligų požymiai.
  • Nesaugūs lytiniai santykiai. Seksas be barjerinių apsaugos priemonių gali turėti tokias pasekmes, kaip: makšties uždegimai, lėtiniai skausmai ir lėtinės šlapimo sistemos infekcijos, nepageidaujamas nėštumas, įvairūs, neįprasti bėrimai, ŽIV, hepatitai, sifilis. Negydomos lytiškai plintančios ligos gali turėti negrįžtamų pasekmių, todėl verta laiku pasitikrinti.

Daugiau informacijos rasite čia.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su A.Albertjan klinika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.