Gydytojai ragina suklusti: Lietuvoje dažna liga, jos negydant, pažeidžia gyvybiškai svarbius organus

Kiekvienais metais gegužės 17-tą dieną visame pasaulyje yra minima hipertenzijos diena. Tai liga, kuomet kraujospūdis padidėja ir peržengia saugias ribas. Neretai arterinė hipertenzija yra vadinama civilizacijos liga, nes net kas 4-5 suaugusio žmogaus kraujospūdis yra per aukštas. Būtent dėl to gydytojai skambina pavojaus varpais, mat šios ligos simptomai ilgai yra nejaučiami, o negydoma liga pažeidžia arterijas ir gyvybiškai svarbius organus.

Kiekvienais metais gegužės 17-tą dieną visame pasaulyje yra minima hipertenzijos diena. <br>lrytas.lt koliažas 
Kiekvienais metais gegužės 17-tą dieną visame pasaulyje yra minima hipertenzijos diena. <br>lrytas.lt koliažas 
Marius Miglinas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Marius Miglinas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Dalius Jatužis<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Dalius Jatužis<br>Pranešimo spaudai nuotr.
kraujo spaudimas<br>V.Skaraičio nuotr.
kraujo spaudimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Kraujospūdis, kraujospūdžio aparatas, sveikata<br>M.Patašiaus nuotr.
Kraujospūdis, kraujospūdžio aparatas, sveikata<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-05-16 14:48

Visame pasaulyje gegužės mėnesį didelis dėmesys skiriamas kraujagyslių sveikatai, o gegužės 17-ąją dieną minima ir hipertenzijos – aukšto kraujospūdžio – diena. Šį sekmadienį TV8 televizijos medicinos laidoje „Sveikatos medis“ bus pasakojama, jog tai itin klastinga ir pavojinga liga, mat pirmųjų simptomų žmogus nejaučia.

Visgi negydoma hipertenzija gali sukelti širdies, smegenų, inkstų, tinklainės pažeidimus, ilgainiui padidėti ir rizika miokardo infarktui, insultui ar net regėjimo netekimui.

„Aukštas kraujospūdis yra liga ir rizikos veiksnys pačioms įvairiausioms kraujagyslių ligoms, jų tarpe ir insultui. Tinkamai gydydami arterinį kraujo spaudimą, insulto riziką galime sumažinti net apie 40 proc.

Žmonės, kurie turi ilgą laiką padidėjusį kraujo spaudimą, dažniausiai blogiau atsimena, anksčiau ima trikti orientacija ir apskritai blogėja pažinimo funkcijos“, – laidoje kalbėjo Lietuvos insulto asociacijos prezidentas, VU MF klinikinės medicinos instituto direktorius prof. Dalius Jatužis.

Pasidėjęs ir nekontroliuojamas kraujospūdis neigiamai atsiliepia ir inkstų veiklai. Kuomet dėl hipertenzijos pažeidžiamos inkstų kraujagyslės, sutrinka ir pagrindinė inkstų funkcija – šalinti skysčius ir organizmui kenksmingų medžiagų apykaitos produktus. Nepašalinami skysčiai kraujagyslėje taip pat didina spaudimą, dėl ko susidaro užburtas ligos ratas.

„Viso pasaulio ekspertai pastebi, kad kraujospūdžio kontrolė be galo pablogėjo ir blogiau gydomasi. Tam, kad inkstai normaliai veiktų, kraujo spaudimas turėtų būti normalus. Inkstų ligos labai klastingos, pradinių stadijų žmonės visai nejaučia, todėl paprasčiausia išeitis – matuoti kraujospūdį.

Jeigu jis padidėjęs – svarbu kreiptis į gydytojus, jog jie paskirtų vaistus, o tuos vaistus taip pat reikia teisingai vartoti“, – laidoje pasakojo VUL Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovas, VU Medicinos fakulteto profesorius, gydytojas nefrologas prof. dr. Marius Miglinas.

Nereguliuojamas kraujospūdis, sukeldamas ne vieną ligą, turi dar vieną problemą, dėl kurios labai susirūpinę įvairių sričių specialistai. Tai – nereguliarus ir neatsakingas vaistų vartojimas arba paskirtų vaistų ignoravimas.

„Tai rimta problema. Smegenims nėra gerai, kad kraujospūdis vieną dieną normalus, o kitą dieną aiškiai virš visų leistinų ribų. Didelis skaičius tablečių psichologiškai žmogų nuteikia nepalankiai ir jis linkęs vieną ar kitą tabletę praleisti“, – teigė prof. D. Jatužis.

Siekiant pakeisti vaistų vartojimo įpročius, kuriami modernūs vaistai, kuomet į vieną tabletę yra sutalpinamos net kelios veikliosios medžiagos. Pasak gydytojų, taip sumažinus vartojamų tablečių kiekį, pagerėja ir paskirto gydymo rėžimo laikymasis.

„Mes galime supaprastinti vartojimo rėžimą. Paprastas sprendimas yra vartoti kelias veikliąsias medžiagas vienoje kapsulėje – politabletėje. Derinių yra įvairių, galima kraujospūdį mažinančius vaistus skirti viename derinyje su cholesterolį reguliuojančiais. Tai labai prisidėtų prie visuomenės sveikatos gerinimo“, – laidoje pasakojo prof. M. Miglinas.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas – NAUJU LAIKU – sekmadieniais, 12 val. per TV8!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.