Šeimos liudijimai dėl koronavirusu užsikrėtusios jaunos gimdyvės mirties Kaune: šešėlį meta ant medikų

Koronavirusu užsikrėtusios gimdyvės mirtis Kauno klinikose sukėlė tiek aistrų, kad imta svarstyti net apie mokestį už neskiepytoms nėščiosioms atliekamus testus. Bet atsiranda medikų, kurie jas atkalbinėja nuo skiepų.

23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.<br>M.Patašiaus nuotr.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.
23 metų kaunietė Evelina jau palaidota, tačiau aistros dėl jos mirties nuo koronaviruso tebeverda.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 5:45 PM, atnaujinta Nov 21, 2021, 11:51 PM

Kol vieni Kauno klinikų medikai nėrėsi iš kailio, kad išgelbėtų koronavirusu užsikrėtusios gimdyvės kūdikį, jos artimieji liejo tulžį ant tose pačiose klinikose dirbančios ginekologės, galbūt patarusios besilaukiančiai moteriai nesiskiepyti nuo COVID-19.

„Evelina labai paisė medikų nurodymų, jei būtų patarę skiepytis, tikrai būtų jų klausiusi“, – televizijos TV3 laidai „Prieš srovę“ pasakojo nuo koronaviruso mirusios 23 metų Evelinos sesuo Dalia.

Rašė ir mirties išvakarėse

Apie sesers mirtį ji sužinojo praėjus penkioms dienoms po sėkmingai pasibaigusio gimdymo.

Moteriai telefonu buvo pranešta apie sesers mirtį, nors Reanimacijos skyriuje atsidūrusi Evelina dar išvakarėse susirašinėjo su savo broliu.

„Svarbiausia tikėti“, – reanimacijoje gydomai seseriai rašė Modestas ir sulaukė atsakymo: „Tik tau taip atrodo.“ Tai buvo paskutinė jaunos moters žinutė. Ji smarkiai karščiavo, o nuo pražūtingo dusulio neišgelbėjo net deguonies aparatai.

Tikėjo netikrais ekspertais

Po jaunos moters mirties kilo daugybė diskusijų apie skiepų priešininkus, o jos įrašus feisbuke viešai komentavo net Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Ar vakar išėjusi mama galėjo išgelbėti save, jeigu nebūtų bijojusi skiepo? Taip, jos galimybės gyventi ir auginti naujagimį būtų nepalyginti didesnės. Matau viešumoje sklindančią informaciją, kuo savo feisbuko paskyroje dalijosi ši moteris.

Labai apmaudu, kad jos sprendimo nesiskiepyti atspirties tašku tapo kai kurie politikai ir pseudoekspertai“, – praėjus dienai po gimdyvės mirties socialiniuose tinkluose rašė V.Čmilytė-Nielsen.

Prieš patekdama į ligoninę kūdikio besilaukianti kaunietė dalijosi skiepais abejojančio Sveikatos teisės instituto įrašais.

Paklausė ginekologių?

Mirusios gimdyvės brolis teigė, kad sesuo nebuvo skiepų priešininkė, bet labai bijojo dėl vaisiaus, todėl itin stropiai laikėsi medikų nurodymų.

Brolio teigimu, nėštumo metu Evelina ne kartą keitė gydytojas, tačiau tiek Kauno klinikose, tiek kitoje gydymo įstaigoje dirbusios ginekologės jai esą rekomendavo nesiskiepyti.

„Aš jau pagimdžiau, man daugiau niekas nebaisu“, – vienoje žinučių broliui rašė kaunietė.

Artimųjų teigimu, ji medikų patarimų klausė taip, kad rinkdavosi ne tik ką valgyti, bet ir kokią arbatą gerti.

Dukrai paruošė lovelę

Jaunos moters artimieji pasakojo, kad ji itin kruopščiai ruošėsi kūdikio gimimui, – išvykdama į ligoninę ji paruošė kūdikio lovelę, surinko vežimėlį.

Iš anksto žinodama, kad gims mergaitė, Evelina pripirko drabužėlių ir žaislų, jauna šeima kreipėsi į kelis bankus, kad gautų būsto paskolą ir galėtų kuo greičiau persikraustyti į savo butą.

„Mergaitė sveika, turi viską, tik nėra mamos“, – ašaras braukė mirusios kaunietės artimieji.

Prieš mėnesį gimusia mergaite rūpinasi jos tėvas.

„Esu pasiryžęs viską daryti už du, o skaudžią istoriją dukrai papasakosiu vėliau, kai ji bus didesnė“, – televizijos laidoje sakė Evelinos sutuoktinis.

Mergaitė gimė sveika

Paskutinėmis nėštumo dienomis jauna kaunietė pirmiausia buvo nuvežta į vieną Kauno ligoninių, bet sutrikus kvėpavimo funkcijai spalio 21-ąją buvo pervežta į Kauno klinikas.

Ten jai buvo atliktas cezario pjūvis – gimė sveika, išnešiota mergaitė.

Pacientė po gimdymo buvo gydoma COVID-19 skyriuje, tačiau dėl sunkėjančio kvėpavimo buvo perkelta į Reanimacijos skyrių. Moteris mirė spalio 27-ąją.

Testus daro nemokamai

Gimdyvės gyvybę koronavirusas nusinešė pirmą kartą, todėl iškart kilo diskusijų dėl testų besilaukiančioms, bet nuo koronaviruso neskiepytoms moterims.

Neskiepytoms, tačiau galimybių pasą norinčioms gauti besilaukiančioms moterims už koronaviruso testus mokėti nereikia.

Sveikatos apsaugos viceministrės Aušros Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, toks sprendimas priimtas gavus labai daug klausimų iš besilaukiančių moterų – joms trūksta duomenų apie COVID-19 vakcinos poveikį nėštumui.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo koronaviruso paskiepyta tik apie 20 procentų nėščiųjų ir gimdyvių, bet tvarkos dėl nemokamų testų galimybių pasui keisti kol kas neplanuojama.

Informacijos netrūksta

A.Bilotienė-Motiejūnienė pabrėžė, kad nėščiosios dažniausiai būna jauno amžiaus, dirbančios moterys, todėl gali nesunkiai rasti informacijos.

Viceministrės teigimu, jos nėra ta visuomenės grupė, kurios nepasiektų informacija apie skiepus: „Lankydamosi pas šeimos gydytoją, akušerį-ginekologą moterys tikrai turi galimybę užduoti klausimų, rasti atsakymus ir priimti sprendimus.

Joms sudarytos gana palankios sąlygos ir vakcinuotis, ir testuotis, o sąmoningos ir sveikos moterys gali savarankiškai priimti sprendimus.“

Po gimdyvės mirties Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas Mindaugas Kliučinskas sakė, jog JAV atlikti tyrimai rodo, kad jokios papildomos rizikos nei nėščiosioms, nei kūdikiams dėl vakcinos nekilo.

Profesoriaus teigimu, COVID-19 liga tiek nėščiosioms, tiek gimdyvėms pavojingesnė: jos dažniau atsiduria ligoninėje bei reanimacijoje ir miršta.

Viena COVID-19 komplikacijų laikomas ir pirmalaikis gimdymas.

Vienas tyrimas – nemokamas

Šeštadienį pranešta apie 1904 naujus COVID-19 atvejus. Nuo šios ligos mirė dar 30 žmonių, 23 jų buvo neskiepyti.

Paskiepytieji priklausė 90–99 ir 70–79 metų grupėms.

Paskelbus, jog nuo trečiadienio sustiprinančiąja vakcinos doze jau gali skiepytis visi, norinčiųjų buvo tiek daug, kad ėmė strigti registracijos sistema, Vilniuje prie „Litexpo“ parodų rūmuose įsikūrusio vakcinacijos centro nusidriekė didžiulės eilės.

Vyriausybė šią savaitę nusprendė įvesti galimybių paso galiojimo laiką. Nuo gruodžio 28 dienos įvedamas 7 mėnesių galimybių paso galiojimo terminas ne tik persirgusiems, bet ir visiškai paskiepytiems asmenims.

Gavus sustiprinančiąją dozę galimybių paso veikimo terminas nenumatytas. Dviem mėnesiams galimybių pasą galės gauti ir tie, kurie bus atlikę antikūnų testą.

Bent po vieną tokį tyrimą Vyriausybė planuoja kompensuoti nuo gruodžio 1 dienos. Anot sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio, taip žmogus galės įvertinti savo imunizacijos lygį ir apsispręsti dėl revakcinacijos.

Visuomenėje aistras toliau kelia šią savaitę Vyriausybės priimtas sprendimas įvesti galimybių pasą vaikams nuo 12 metų. Jis būtų privalomas prekybos ir pramogų vietose.

Jeigu vaikas nuo 12 iki 16 metų bus paskiepytas pagal visą vakcinacijos programą, jo galimybių pasas galios 7 mėnesius. Atlikus vieną serologinį tyrimą galimybių pasas galios 60 dienų.

Vėliau galimybių paso galiojimas bus pratęsiamas profilaktiškai testuojantis mokykloje kaupinių metodu arba kas septynias dienas testuojantis PGR mobiliajame punkte.

Tiek serologinis tyrimas, tiek periodiniai tyrimai vaikams bus apmokami valstybės lėšomis. Vaikui persirgus galimybių pasas galios 7 mėnesius.

Nuo pandemijos pradžios Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 buvo gydyti 1222 vaikai, 177 jų buvo atsidūrę reanimacijos skyriuose. Vien spalio mėnesį į ligonines buvo patekę daugiau kaip 400 vaikų.

20

Tik tiek procentų nėščiųjų ir gimdyvių, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, yra paskiepyta nuo koronaviruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.