Menopauzės sukeliami nemalonūs simptomai: įvardijo augalą, kuris gali padėti

Daugeliui žinoma, jog esminiai pokyčiai su žmogaus kūno lytiniais hormonais vyksta paauglystėje bei sulaukus 45-55 metų. Paauglystėje lytinių hormonų gamyba kūne suintensyvėja, o artėjant penkiasdešimtmečiui – sumažėja. Pastarasis pokytis moterims įvardijamas kaip menopauzė (kartais liaudiškai vadinamas „klimaksas“), o vyrams – andropauzė (populiariosiose medijose dažnai vadinama „vidurio amžiaus krizė“).

Menopauzė.<br>123rf.com nuotr.
Menopauzė.<br>123rf.com nuotr.
Šalavijų arbata.<br>123rf.com nuotr.
Šalavijų arbata.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 7:00 AM

Be to, jog menopauzės metu sutrinka mėnesinių ciklas, šiuo laikotarpiu moteris taip pat kamuoja ir kiti nemalonūs simptomai – karščio bangos, kuomet kūną išpila prakaitas, taip pat būdingi nuotaikų svyravimai, suprastėjęs miegas bei kiti. Gera žinia yra ta, jog yra daug įvairių maisto produktų ir vaistažolių preparatų, kurie padeda palengvinti nemalonius menopauzės simptomus.

Šalavijas – vaistinis augalas, kuris vartojamas nuo senovės Graikijos laikų ir yra aprašomas senuosiuose medicininiuose šaltiniuose kaip veiksminga priemonė daugeliui negalavimų gydyti.

Šalavijų lapuose sukaupiama daug skirtingų veikliųjų medžiagų – eterinių aliejų, fenolinių junginių, terpenoidų, flavanoidų bei moterų sveikatai padedančių medžiagų – fitoestrogenų. Fitoestrogenai – tai augalinės kilmės junginiai, kurie savo chemine struktūra ir veikimu panašūs į moteriškus lytinius hormonus – estrogenus. Šių junginių naudą moterų sveikatai jau keletą dešimtmečių tiria ir mokslas.

Menopauzės metu, kuomet keičiasi moteriškųjų hormonų balansas organizme, fitoestrogenai padeda stabilizuoti nemalonius simptomus. Įvairių mokslinių tyrimų metu nustatyta, jog šalavijų lapuose randami fitoestrogenai padeda pažaboti kūno karščio bangų, nerimo ir nuovargio simptomus, kurie yra vieni iš dažniausių simptomų menopauzės laikotarpiu.

Vienas tyrimas su pacientėmis, kurias kankino šie simptomai, parodė, jog šioms moterims šalavijų lapai taip pat gali padėti susikaupti ir išlaikyti dėmesį atliekant protinį darbą.

Jei norite padėti sau ar kitai moteriai, kuri išgyvena šį sudėtingą laikotarpį, pasitelkite šalavijų lapų arbatą, kurią pasidaryti itin paprasta: tereikia 2 arbatinius šaukštelius džiovintų šalavijų lapų užpilti stikline verdančio vandens ir palaikyti užpylus bent jau 15 minučių.

Tokią arbatą gerti iki 3 kartų per dieną, ne ilgiau nei 6 savaites. Po kelių savaičių kursą galima kartoti. Kadangi šalavijų lapuose yra ir medžiagų, kurios didesniais kiekiais gali būti toksiškos, todėl pajutus galvos svaigimą ar pykinimą arbatos vartojimą reikėtų nutraukti.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos fitoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.