Vėžio institute – Rožinės savaitės startas: patikrai dėl krūties vėžio atvyko pilnas autobusas

Pirmadienį į Nacionalinį vėžio institutą (NVI) atvyko pirma grupė Šalčininkų rajono moterų, pagaidaujančių profilaktiškai išsitirti dėl krūties vėžio. Prasidėjo Rožinė savaitė Nacionaliniame vėžio institute – keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą, taip pat bus tiriamos jaunesnės moterys, kurios nepatenka į programą.

Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Nacionaliniame vėžio institute keturias dienas bus atliekami tyrimai moterims pagal atrankinę mamografinę programą.<br>NVI nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-17 16:56

„Spalis – krūties vėžio mėnuo ir šia proga drauge su partneriais – projektu „Sužydėjusi viltis“ ir Nacionaline krūties ligų asociacija – sugalvojome padaryti moterims dovaną. Tokią, kad jos prisimintų apie savo sveikatą. Labai svarbu nepamiršti savęs – jeigu nemyli savęs, kaip gali duoti meilę aplinkiniams. O meilė sau ir turi prasidėti nuo sveikatos patikros“, – sako NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė.

Daugiau nei dešimt metų Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija vykdo plačiai žinomą „Sužydėjusios vilties“ projektą ir, kaip sako projekto vadovė Erin Gainer-Grigaliūnė, projektas pirmą kartą atsisuko tiesiai į moteris, ir bandys pradėdamas nuo regionų išjudinti krūties vėžio profilaktinę patikrą Lietuvoje.

„Mūsų tikslas buvo pasirūpinti medicinine įranga, kuri naudojama krūties vėžiui diagnozuoti ir gydyti. Po daugelio metų patirties nutarėme pasukti į moterų mamografinę patikrą. Žinome, kad tai ypač aktualu moterims, gyvenančioms Lietuvos regionuose, toliau nuo didžiųjų ligoninių. Moterims aktualu ir finansinės išlaidos, ir transporto problema.

Taip ir kilo idėja padėti moterims konkrečiai – organizuoti tranportą atvykti mamografinės patikros. Mūsų autobusiukas šią savaitę į Nacionalinį vėžio institutą atveš Šalčininkų rajono moteris. Atstumas iki Vilniaus tikrai nėra didelis, tačiau organizuotas atvykimas visada yra lengviau. Labai džiaugiamės bendradarbiavimu su Sveikatos ministerija, Nacionaliniu vėžio insitutu, Nacionaline krūties ligų asociacija. Šiandien startuoja mūsų Rožinio spalio savaitė“, – džiaugiasi prasminga akcija Erin Gainer-Grigaliūnė.

Bus atliekami trys skirtingi tyrimai

Rožinės savaitės metu Nacionaliniame vėžio institute moterims bus padaryti trys skirtingi tyrimai – atliekama ne tik mamografija, bet ir ultragarsinis bei genetinis ištyrimas.

Pasak gydytojos radiologės dr. J. Ušinskienės, tyrimai atliekami su naujos kartos skaitmeniniu mamografu, kuris, palyginti su senais aparatais, turi labai mažą apšvitą.

Tai dar kartą paneigia vieną iš mitų, dėl kurių moterys vengia mamografinio ištyrimo – baimė dėl spinduliuotės. „Atliekant tyrimą šiuo aparatu moterys spindulių gauna mažiau nei būtų atlikta plaučių rentgenograma – apšvita tikrai nedidelė“, – sako gydytoja radiologė.

Pasak dr. J. Ušinskienės, visoms moterims nuo jaunų metų rekomenduojama ir krūtų savityra. „Geriausiai tą padaryti galima maudantis duše – apsičiuopti krūtis, tą daryti reguliariai kartą per mėnesį, patartina tomis pačiomis dienomis, po menstruacijų.

Nuo 50 m. iki 69 m. amžiaus moterims rekomenduojama Lietuvoje dalyvauti atrankinėje mamografinėje valstybės finansuojamoje programoje. Naudodamasi proga norėčiau visoms moterims priminti, jog užsičiuopusios bent menkiausius pakitimus krūtyse ar atsiradus neįprastiems požymiams, pvz., išskyroms iš spenelio, spenelio įtraukimui, kreiptis į gydytojus, kurie paskirs reikiamus tyrimus“, – sako gydytoja radiologė.

Dr. J. Ušinskienė tikisi, kad moterys, grįžusios į namus paskleis krūties vėžio profilaktikos žinią plačiau. „NVI krūtų diagnostikos centras yra vienintelis Lietuvoje, kuris iškviečia moteris papildomam ištyrimui. Tai reiškia, kad mes atliekame ne tik atrankinę mamografiją, bet ir papildomą ištyrimą.

Įprastai po atliktos mamografijos du gydytyjai radiologai įvertinę radiologinį vaizdą sprendžia, ar reikalinga mamologo konsultacija, ar dar reikėtų ultragarsinio tyrimo, ar atlikti tomosintezę kaip papildomą ištyrimą. Peržiūrėję gydytojų radiologų rekomendacijas visas šitas moteris telefonu iškviečiame papildomam ištyrimui“, – pasakoja dr. J. Ušinskienė.

Baimė tikrintis – didžiausia mamografinės patikros kliūtis

„Šitas projektas labai prasmingas, kadangi šiandien į NVI atvyko į programą nepatenkančios jaunesnės moterys. O problemų turime ir mes. Pati susidūriau, kad pradėjo dešinę krūtį skaudėti.

Buvau pas ginekologą, tačiau jokios galimos problemos nebuvo įžvelgta. O štai ši akcija atvėrė man asmeniškai duris pasitikrinti – šeimoje yra buvę vėžio ir iš mamos, ir iš tėvelio pusės. Pas mus moterys labai vangios dėl krūties vėžio profilaktikos, bijo kažko.

Praėjusią savaitę dar ieškojau norinčių pasitikrinti. Ir ką galiu pasakyti – jaunesnės sutinka, o vyresnes tikrai sunku įkalbinti. Tik padėjus asmeniškai dideles pastangas pavyko rasti norinčių“, – sako Jolanta Černiavskienė, Šalčininkų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak J. Černiavskienės, baimė kausto moteris tikrintis. „Prieš beveik dešimtį metų drauge su Visuomenės sveikatos biuriu organizavome išvyką pasitikrinti pagal mamografinę programą. Parinkome autobusą – iš vakaro sutikusios vykti pasitikrinti moterys tiesiog neatėjo į autobusą... Na, o kai liga būna diagnozuota, moterys beveik visada palinguoja galvą ir sako, kur aš buvau anksčiau...“, – pasakoja J. Černiavskienė.

Šalčininkietėms rūpi ir genetinis tyrimas

Genetinį tyrimą pageidaujančioms atlikti moterims, šį tyrimą apmoka Nacionalinė krūties ligų asociacija. „Džiaugiamės galėdamos prisijungti prie vertingo NVI ir „Sužydėjusios vilties“ projekto vykdomos akcijos – Rožinės spalio savaitės. Šiemet asociacija, vykdydami bendrą projektą su LINDEX, tiria genetiškai moteris, kurios to pageidauja. Šiuo atveju, genetiškai išsitirti pageidavo ir šalčininkietės.

Dėl įvairių priežasčių – dažniausiai tai onkologiniai susirgimai tarp artimiausių šeimos narių. Tai parodo, kad moterys, gyvendamos ne didmiestyje, daug žino apie šiuolakinės krūties vėžio profilaktikos galimybes, tik, deja, ne visada turi galimybių išsitirti“, – sako Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Aušra Bružienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.