Į Lietuvą grįžta ypač užkrečiama liga: medikai bijo, kad išsipildys blogiausias scenarijus

Prieš kelias savaites Lietuvoje oficialiai prasidėjo naujas gripo sezonas. Tačiau specialistai pastebi, kad gyventojai skiepytis neskuba. Vakcinacijos apimtys kol kas mažesnės nei būdavo iki koronaviruso pandemijos, teigia Vilniaus Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė.

Ligoninė, epidemija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė, epidemija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Poliklinika<br>V.Skaraičio nuotr.
Poliklinika<br>V.Skaraičio nuotr.
Ligoninė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ligoninė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-10-20 07:00

Pastaraisiais metais dėl COVID-19 taikyti socialinio gyvenimo suvaržymai užkirsdavo kelią ir gripo plitimui. 2020–2021 m. gripo sezono metu į ligoninės patalą neatsigulė nei vienas šia liga susirgęs pacientas, 2021–2022 m. medikų pagalbos prireikė 345 žmonėms, daugiausia vaikams.

Tačiau statistika rodo, kad iki pandemijos gripą ligoninėje gydyti prireikdavo ir 2 tūkst. Lietuvos gyventojų. Sumažėjęs gyventojų noras skiepytis leidžia įtarti, kad išsipildys blogiausias scenarijus.

„Patariama, kad geriausia skiepytis spalio, lapkričio mėnesiais, tačiau gripo vakciną galima gauti ir gruodį, ir sausį. Matome, kad sergamumo gripu pikas būna pirmaisiais metų mėnesiais“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“, – pasakojo V.Danielė.

Ji paaiškino, kad imunitetas po skiepo susiformuoja per dvi savaites. Todėl geriausia skiepytis dar rudens mėnesiais. Gripo vakcinos efektyvios išlieka pusmetį nuo pasiskiepijimo.

Laukia „piktesnis“ gripo virusas

Medikai prognozuoja, kad ateinantis gripo sezonas bus ypač sunkus. Tai įtarti leidžia Žemės Pietų pusrutulyje pasibaigusi žiema. Australijos gripo stebėsenos ataskaita atskleidė, kad sergamumas gripu jau grįžo į priešpandeminį lygį.

Tačiau specialistė ragino nuo ligos apsisaugoti nesižvalgant į tai, kokio sezono tikimasi. „Susirgus ir lengvesne gripo forma, komplikacijų galima neišvengti. Tos prognozės galbūt suaktyvina žmones, primena skiepytis. Bet tą padaryti reikia ir tada, kai nėra jokių prognozių. Gripas tikrai sukelia sunkias komplikacijas“, – pabrėžė V.Danielė.

Ji pridūrė, kad gripas plinta ypač lengvai, yra perduodamas per užkrėstus paviršius, oro-lašeliniu būdu.

Karoliniškių poliklinikos atstovė pasakoja, kad išaugęs vaikų sergamumas gripu Vilniuje kol kas nepastebėtas, dabar juos dažniau kamuoja viršutinių kvėpavimo takų ligos.

V.Danielė pabrėžė, kad tuomet, kai susergama, vakcina rūpintis jau per vėlu. Skiepytis galima tik jau po persirgimo.

„Jeigu tik yra kažkoks peršalimas, žmogus neturėtų eiti skiepytis, nes tai gali sukelti ligos paūmėjimą. Skiepytis reikia, kai esi visiškai sveikas“, – pabrėžė V.Danielė.

Skiepą nuo gripo gali gauti vaikai nuo šešių mėnesių. Įprastai suagusieji vakcinuojami aktyviau.

„Lygiai taip pat patariama skiepyti vaikus. Gripo viruso komplikacijos vaikams itin dažnos ir ženkliai sutrikdo jų sveikatą. Todėl rekomenduojama skiepyti ir vaikus“, – patikino V.Danielė.

Prašo dėvėti veido kaukes

Daugelyje poliklinikų ir toliau laikomąsi infekcinių ligų plitimą stabdančių priemonių, lankytojams privaloma dėvėti veido kaukes.

„Tai apsaugo ne tik nuo koronaviruso, bet ir visų kitų infekcinių ligų, kurios perduodamos oro-lašeliniu būdu“, – priminė V.Danielė.

COVID-19 pandemijos laikotarpiu daugelis stebėjosi, kad nebeliko gripo.

„Sergamumas kovidu tarp vaikų ženkliai sumažėjo. Mūsų įstaigoje tai vertinama padarytais greitaisiais testais. Galima sakyti, kad beveik visi jie neigiami“, – pasakojo Karoliniškių poliklnikos atstovė.

„Tiek gripo, tiek koronaviruso reikėtų prisibijoti. Abi šios ligos sukelia itin rimtas komplikacijas, kurių galime išvengti skiepų dėka“, – pridūrė V.Danielė.

Kas priverčia pakeisti nuomonę apie skiepus

Ji pastebėjo, kad apie vakcinas prikurta gausybė mitų, kurie ne vieną žmogų nuteikia neigiamai skiepų atžvilgiu. Pašnekovė prisidėjo vakcinacijos nuo COVID-19 koordinavimo ir pabrėžė, kad šios vakcinos nauda tokia didelė, kad ją sunku išmatuoti.

„Nei vienas žmogus nemirė nuo skiepo. Nei vienam po vakcinos nereikėjo reanimacijos. Bet labai daug žmonių išgelbėjome juos paskiepydami. Deja, sklandantys mitai niekur nedings. Jeigu žmonės tiki jais, o ne medikų bendruomene.

Ligoninėse dirbantys gydytojai mato milžinišką skirtumą, kai paguldomas skiepytas ir neskiepytas žmogus“, – patikino V.Danielė.

Galimos komplikacijos po gripo vakcinos – gana švelnios. Dūrio vietoje gali atsirasti paraudimas arba patinimas, o temperatūra pakyla retai.

„Po COVID-19 vakcinos daliai žmonių pasitaiko stipresnių reakcijų. Pakyla temperatūra, vargina raumenų skausmai, bet visa tai galima išgyventi. Pati liga sukelia daug daugiau sveikatos problemų“, – patikino V.Danielė.

Ji pasakojo, kad griežtai prieš skiepus nusiteikusių žmonių žodžiais neperkalbėsi, bet neretai jų nuomonę pakeičia asmeninė patirtis. Žmonės ne visada linkę moktysi iš statistikos ir svetimų pavyzdžių.

„Daugelio mano pažįstamų žmonių nuomonę pakeitė artimo žmogaus liga, net mirtis, pačių patirti susirgimai“, – pastebėjo V.Danielė.

Lrytas.lt primena, kad gripo sezonas įprastai prasideda spalį, o baigiasi – gegužę. Skiepijimas nuo gripo infekcijos ypač aktualus koronaviruso pandemijos laikotarpiu, nes susirgus gripu ir COVID-19 infekcija gydymas yra sudėtingesnis, išauga sunkių komplikacijų tikimybė, didžiulė našta tektų sveikatos sektoriui, kuri gali tapti nepakeliama.

Kaip ir kasmet Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis įsigyta gripo vakcina šiemet skiepijami rizikos grupių žmonės: 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis. Be to, kompensuojamąja vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Norintys pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.