Paaiškėjo, kad moterys neįvertina reikšmingo krūties vėžio rizikos veiksnio: tai svarbu įvairiame amžiuje

Tankus krūties audinys gali reikšti keturis kartus didesnę krūties vėžio riziką. Tačiau nedaug moterų mano, kad krūtų tankis yra reikšmingas onkologinės ligos išsivystymo rizikos veiksnys, rodo JAMA Network Open paskelbtas tyrimas.

Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Krūties vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-01-29 07:55

Jo metu buvo apklaustos 1858 moterys nuo 40 iki 76 metų, kurioms neseniai atlikta mamografija. Nei viena jų nebuvo sirgusi krūties vėžiu, bet nurodė girdėjusios, kad krūties audinio tankis gali turėti įtakos ligos rizikai.

Moterų buvo paprašyta palyginti krūties audinio tankio riziką su penkiais kitais krūties vėžio rizikos veiksniais:

– artimo giminaičio krūties vėžio atvejis;

– antsvoris ar nutukimas;

– kasdienis alkoholinių gėrimų vartojimas;

– neturėtas gimdymas;

– anksčiau atlikta krūties biopsija.

„Palyginus su kitais rizikos veiksniais, moterys nemanė, kad krūtų audinio tankis yra reikšmingas faktorius“, – sakė tyrimo autorė ir Dartmuto instituto (JAV) tyrėja Laura Beidler.

Tyrimo autoriai nurodo, kad tankus krūties audinys yra susijęs su 1,2–4 kartus didesne krūties vėžio rizika. Palyginimui, faktas, jog krūties vėžiu sirgo mama, šios ligos išsivystymo riziką padidina du kartus.

Visgi, 93 proc. apklaustų moterų nurodė, kad būtent šis veiksnys kelia didesnį ligos pavojų.

Tankus krūtų audinys reiškia, kad jis labiau liaukinis nei riebalinis. Tai dažna savybė, mamografijų metu aptinkama maždaug pusei moterų.

Lrytas.lt primena, kad Santaros klinikų Radiologinės ir branduolinės medicinos centro gydytoja Indrė Lekienė anksčiau yra kalbėjusi, jog tankių krūtų savininkės turėtų būti budresnės dėl galimo susirgimo vėžiu.

Minėto tyrimo metu dalies moterų taip pat buvo paklausta, kas, jų nuomone, prisideda prie krūties vėžio atsiradimo ir kaip jos galėtų sumažinti savo riziką. Dauguma moterų teisingai nurodė, kad tankus krūtų audinys gali padėti navikui „pasislėpti“ mamogramose, tačiau nedaugelis moterų manė, kad krūtų tankis gali būti krūties vėžio rizikos veiksnys.

Per mažai akcentuojamas pavojus

Krūties audinio tankis kinta visą moters gyvenimą. Tankesnis audinys labiau būdingas jaunoms, smulkaus sudėjimo moterims, taip pat nėščiosioms, maitinančioms krūtimi ir naudojančioms pakaitinę hormonų terapiją.

Didėjant krūtų audinio tankiui, didėja ir krūties vėžio rizika, nors medikai to paaiškinti dar negali.

„Pagal vieną hiptezę, moterys, turinčios tankesnį krūties audinį, taip pat turi didesnį estrogeno kiekį, o tai prisideda prie rizikos susirgti krūties vėžiu“, – paaiškino tyrime nedalyvavęs gydytojas onkologas Haroldas Bursteinas.

„Kita hipotezė teigia, kad pačiame audinyje yra kažkas, kas padidina audinio tankį, o tai kažkaip skatina krūties vėžio vystymąsi“, – pridūrė H.Bursteinas ir nurodė, kad nei viena iš versijų nėra iki galo pagrįsta.

Šiuo metu 38 JAV valstijos įpareigoja, kad moteys po mamografijos gautų raštišką informaciją apie jų krūtų tankį ir galimą krūties vėžio riziką; tačiau tyrimai parodė, kad daugeliui moterų ši informacija atrodo paini.

Medikai mano, kad nepakankamai pabrėžiama krūtų audinio tankio svarba galimai rizikai susirgti krūties vėžiu.

Beveik trečdalis tyrimo metu apklaustų moterų, turinčių tankų krūties audinį, sakė negalinčios nieko nepadaryti, jog sumažintų krūties vėžio riziką. Tačiau yra įvairių būdų pavojui sumažinti. Padėti gali aktyvus gyvenimo būdas, apsisprendimas vartoti mažiau alkoholio, žindymas krūtimi. 

Medikai pabrėžia, kad taip pat svarbu nepamiršti vėžio prevencijos, dalyvauti patikros programose, pastebėjus ką nors įtartino reikėtų kreiptis į gydytoją, nepriklausomai nuo savo amžiaus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.