Moterų kova – už teisę po gimdymo suvalgyti placentą

Praėjus dešimčiai minučių po to, kai vienoje Manhatano (Niujorkas) ligoninėje Jennifer Hughes pirmagimė riksmu pasveikino pasaulį, užgimė ir placenta – laikinas organas, per kurį maitinamas vaisius.

Placenta – unikalus organas, atsirandantis tik nėštumo metu.<br>J. Stacevičius
Placenta – unikalus organas, atsirandantis tik nėštumo metu.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-24 23:10, atnaujinta 2018-03-17 04:08

Daugelyje gimdymo įstaigų placenta su medicinos atliekomis patenka į specialius konteinerius. Jennifer paprašė išsaugoti placentą, rašo „New York Magazine“.

Niujorko valstijos įstatymai leidžia sveiką placentą atiduoti pacientui – medikai ją netgi dailiai supakavo.

Kai kurių kultūrų atstovai placentą sudegina arba pasodina po medžiu. J.Hughes turėjo kitą planą. Ji ketino ją suvalgyti.

Vadina laimės piliulėmis

Ankstų kitos dienos rytą moters namuose pasirodė Jennifer Mayer, placentos paruošimo profesionalė. Placentą ji apdoroja ir paverčia papildu, kuris, kaip tikima, skatina motinos pieno gamybą, padeda atsikratyti depresijos po gimdymo, atgauti nėštumo metu prarastas medžiagas.

„Tikra gražuolė“, – žvelgdama į konteinerį, kuriame gulėjo placenta, kalbėjo J.Mayer.

Placentos galiomis J.Mayer susidomėjo dar studijuodama universitete. Kažkur perskaičiusi, kad šiame organe yra daug moterims vertingų medžiagų, nutarė imtis kapsulių iš placentos gamybos.

Sukūrusi placentos apdorojimo metodą, ji atidarė savo įmonę.

„Tai laimės piliulės. Jos pagamintos iš jūsų kūno ir skirtos jūsų kūnui“, – klientams kalba ji.

Dalį išvirė, dalį – išdžiovino

Gimdyvės namuose J.Mayer išsidėliojo savo priemones: didelį nerūdijančio plieno peilį, žnyples, užsirišo prijuostę, užsimovė pirštines. Ji priminė virėją.

Iš konteinerio ištraukusi placentą, atidžiai ją apžiūrėjo.

„Mes ją paruošime taip – pusę išvirsime, o kitą pusę išdžiovinsime“, – dėstė savo planą.

Pusę placentos ji ruošė remdamasi kinų tradicijomis: įdėjo į vandens puodą su gabalėliu imbiero, citrina, aitriąja paprika ir užkaitė. Netrukus namai prisipildė verdamos mėsos su prieskoniais aromato.

Po pusantros valandos placenta buvo ištraukta ir sutrinta.

Kitą pusę placentos ji įdėjo į džiovyklę. Kai ji išdžius, sutrins su specialiais milteliais ir pagamins apie 150 kapsulių.

Prie ligoninių – protestai

Judėjimas, skatinantis valgyti placentą, JAV prasidėjo praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Atsiskyrėliškai nuo visuomenės gyvenančių žmonių grupėse pradėta taikyti praktika – pagimdžius kuriai nors komunos moteriai, placenta būdavo išverdama ir padalijama visiems komunos nariams.

Jie rėmėsi tuo, kad tai – natūralus dalykas: „Jei taip elgiasi gyvūnai, tą patį turėtume daryti ir mes“.

Vėliau placentos valgymo praktika paplito. Dabar tai propaguojančios moterys aktyviai kovoja už tai, kad visos gimdyvės turėtų teisę suvalgyti savo placentą – kol kas ne visose valstijose yra nustatyta tvarka, kaip su šiuo organu elgtis po gimdymo.

Kai kurios ligoninės, atsisakiusios gimdyvėms atiduoti placentą, sulaukė protesto mitingų, moterys buvo raginamos negimdyti šiose ligoninėse.

Prieš keletą metų moterys netgi surengė viešą placentos valgymo akciją.

Placentą suėda daugelis žinduolių

Pirmieji mokslininkų darbai apie placentos valgymą pasirodė dar praėjusio amžiaus pirmojoje pusėje.

1930 metais tyrėjai Otto Tinklepaugh ir Carlas Hartmanas aprašė moteriškos lyties makaką, suėdusią savo placentą. „Laikydama šį organą rankoje, ji draskė ir kandžiojo jį dantimis“, – rašė tyrėjai, taip ir nenustatę, dėl kokių priežasčių taip elgiamasi.

Niujorko Buffalo universitete dirbantis filosofijos mokslų daktaras Markas Kristalas yra žmogus, kuris turbūt daugiausia tyrinėjo placentofagiją – placentos vartojimo praktiką.

Dvidešimt metų jis tyrinėjo šį fenomeną ir priėjo išvados, kad tai būdinga daugeliui žinduolių, tačiau mokslininkui liko nežinoma, kodėl jie ėdą placentą ir kaip tai veikia organizmą.

Mokslininkai kritikuoja judėjimą

„Placentos valgymas visiškai nepagrįstas moksliškai. Taip elgtis – mažų mažiausiai keista“, – naujųjų amžių fenomenu stebisi M.Kristalas.

Mokslininkai sutinka: kol kas atlikta pernelyg mažai tyrimų. Yra žinoma, kad placentoje yra geležies, vitamino B12, tam tikrų hormonų. Tačiau nėra jokio mokslinio pagrindo manyti, kad placentoje esančią geležį įsisavins moters organizmas.

„Be to, placentą išvirus, joje gali likti tiktai užuominų apie joje buvusias naudingąsias medžiagas“, – patikino M.Kristalas.

Placentofagijos propaguotojai remiasi 1954 metais atlikta studija, kuri tvirtina, kad 86 proc. gimdyvių pagerėjo pieno gamyba suvalgius užšaldytos ar sudžiovintos placentos.

Vėliau ši studija buvo sukritikuota kaip neatitinkanti mokslo reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.