Kaip sumažinti širdies smūgio tikimybę?

Tyrėjai teigia, jog greitu metu medikai vietoje tradicinių metodų krešuliui iš kraujagyslių smegenyse traukti galės naudoti nedidelius tinklus, kurie veikiausiai išgelbės ne vieną širdies smūgį patyrusį pacientą, rašo dailymail.co.uk.

Teigiama, kad keturis iš penkių širdies smūgių sukelia krešulys, užkimšęs į smegenis einančią kraujagyslę bei neleidžiantis cirkuliuoti deguoniu.<br>123rf
Teigiama, kad keturis iš penkių širdies smūgių sukelia krešulys, užkimšęs į smegenis einančią kraujagyslę bei neleidžiantis cirkuliuoti deguoniu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 10:43 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:09 AM

Teigiama, kad keturis iš penkių širdies smūgių sukelia krešulys, užkimšęs į smegenis einančią kraujagyslę bei neleidžiantis cirkuliuoti deguoniui. Tai gali lemti paralyžių arba net mirtį. Šiandien širdies smūgį patyrę pacientai dažniausiai gydomi suleidžiant vaistų, tirpdančių kraujo krešulį ir priverčiančių iš naujo atkurti neužkimštą arterijos ertmę.

Vis tik ši metodika veiksminga tik tuomet, kai nuo širdies smūgio būna praėję mažiau nei trys valandos. Tiesa, tai negarantuoja sėkmingų rezultatų, nes kartais nepavyksta įveikti didesnių krešulių, sukeliančių daugiau negalavimų.

Teigiama, jog šiuo metu medikų komanda išbando naują įrenginį, kuris per arteriją yra siunčiamas link smegenų. Kai jis pasiekia krešulį, įrenginio galūnė atsiskiria ir suformuoja nedidelį tinklą, apglėbiantį krešulį ir jį sunaikinantį.

Kalifornijos universitete atlikti bandymai rodo, jog ši medicinos naujovė, vadinama „Solitaire“, gali iš esmės pakeisti širdies smūgį patyrusių žmonių gydymą. Medikų komanda tyrė 113 širdies smūgio atvejų – vieni pacientai buvo gydomi su „Solitaire“, kiti – su vaistu, vadinamu „Merci“. Paskelbta, kad 58 procentai „Solitaire“ metodu gydytų pacientų po trijų mėnesių jautėsi nepriekaištingai, o „Merci“ parodymai siekė apie 30 procentų. Beje, nuo smūgio mirė 17 procentų pacientų, gydytų su „Solitaire“, o vartojusių „Merci“ ir mirusių skaičius siekė 38 procentus.

Kitas tyrimas, atliktas su 178 pacientais, parodė, jog „Solitaire“ suteikia perpus didesnius šansus išgyventi. Kalifornijos universiteto daktaras Jeffrey Saver teigia: „Manome, jog „Solitaire“ pradeda naują erą širdies smūgį patyrusių pacientų gydyme. Šis metodas yra itin veiksmingas ir padeda geriau atverti arterijas bei išgelbėti smegenis. Įrenginys gali sustabdyti net vykstantį širdies smūgį, nors užsikimšus kraujagyslei smegenys gali išgyventi tik labai trumpą laiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.