Nutukimui tirti Lietuvos mokslininkai gavo milijoną

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) mokslininkai aiškinsis nutukimo priežastis. Tam Lietuvos mokslų taryba skyrė daugiau kaip milijoną litų.

LKKA vykdomas projektas truks trejus metus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
LKKA vykdomas projektas truks trejus metus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Sep 19, 2012, 2:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:53 PM

Anot mokslininkų, tyrimai koncentruojasi į žinomo fermento, dalyvaujančio ląstelių energijos gamybos procesuose, funkciją.

„Fermentas, citrato sintazė, gamina substratą, citratą, kuris vėliau aerobinės oksidacijos procese paverčiamas ląstelei priimtina energijos forma – ATP. Mes pastebėjome, kad vienoje laboratorinių pelių linijoje šio fermento aktyvumas yra maždaug perpus sumažėjęs. Šios linijos pelės taip pat pasižymi atsparumu nutukimui. Turime duomenų, kad šis atsparumas bent iš dalies gali būti susijęs su citrato sintazės aktyvumu, tačiau ši galima sąsaja dar nėra nuodugniai ištirta“, - pasakojo LKKA dr. Arimantas Lionikas.

Kartu su kolegomis dr. Aivaru Ratkevičiumi ir dr. Tomu Venckūnu jis bandys išsiaiškinti, ar lėtesnė fermento veikla neturi neigiamų pasekmių pelių elgesiui ir sveikatai – juk šis fermentas ląstelėms yra gyvybiškai svarbus.

„Šiuo metu mes jau žinom, kad sulėtėjimo priežastis yra fermentą koduojančio geno mutacija, dėl kurios įvyko fermentą sudarančių aminorūgščių pasikeitimas“, - pridūrė mokslininkas.

Bus tiriama, ar pelių fizinė ištvermė, raumenų susitraukimo savybės (tokios kaip jėga, greitis, vargstamumas) bei pelių elgsena ir kognityvinės funkcijos (gebėjimas išmokti ir atsiminti) yra nepakitusios. Tyrimus vykdys 9 žmonių grupė, kurią sudaro mokslininkai, tyrėjai ir pagalbiniai darbuotojai.

Ar išties farmakologiniu įsikišimu galima išspręsti vieną didžiausių dabartinės Vakarų visuomenės problemų? Kokia padėtis Lietuvoje?

Nutukimas yra nuolatinio (ar bent jau ilgai trunkančio) teigiamo energijos apykaitos balanso pasekmė. Perteklinė energija yra kaupiama riebalų forma riebaliniame audinyje. Apskritai, energijos balansą galima pakeisti padidinus energijos sunaudojimą (sportuojant, judant ir pan.), sumažinus energijos suvartojimą (t.y., valgant mažiau ar mažiau kaloringą maistą), bei sumažinus energijos įsisavinimą (pvz., daugiau energijos išspinduliuojant šilumos pavidalu)“, - vardija mokslininkai.

Jiems sunku pasakyti, ar farmakologiniu įsikišimu visiškai galima išspręsti nutukimo problemą, bet palengvinti įmanoma. Naujausi darbai rodo, kad Lietuvoje nutukimo problema mažesnė nei mūsų kaimynų Europoje.

LKKA vykdomas projektas truks trejus metus. „Jei mūsų hipotezė projekto pabaigoje pasitvirtins, tuomet pradėsime galimų farmakologinių poveikio priemonių paiešką. Tai užtruktų dar mažiausiai keletą metų“, - paaiškino A. Lionikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.