Triukšmas kenkia sveikatai

Tikriausiai ne veltui pirkdami butus, jų ieškome kuo toliau nuo gatvės. Pasirodo, transporto grūstys ne tik bando mūsų kantrybę, teršia aplinką, bet ir kenkia mūsų sveikatai. Mokslininkas Mette Sorensenas su kolegomis dešimt metų tyrė dviejų didžiausių Danijos miestų gyventojus. Jie reguliariai turėjo informuoti savo gyvenamąją vietą, fizinį aktyvumą, maitinimosi ypatumus ir sveikatą.

Mokslininkų teigimu, sveikatai pavojingas garsas prasideda nuo 40 decibelų.<br>123rf
Mokslininkų teigimu, sveikatai pavojingas garsas prasideda nuo 40 decibelų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

"Psichologija Tau"

Sep 30, 2012, 2:06 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:39 AM

Išanalizavus duomenis ir atmetus įvairius faktorius, nustatyta, kad asmenys, gyvenę šalia triukšmingų gatvių, daug dažniau patyrė širdies smūgius. Garso padidėjimas 10 decibelų padidina širdies smūgio riziką 12 proc.

Mokslininkų teigimu, sveikatai pavojingas garsas prasideda nuo 40 decibelų. Tai nėra intensyvus garsas – jį galima prilyginti paukščio giesmei už lango. Kodėl gatvės triukšmas kenkia sveikatai? Tyrėjai nurodo tris to galimas priežastis: padidėjusį stresą, oro užterštumą ir suprastėjusią miego kokybę. Taigi jei norite gyventi sveikai, geriau ieškokite namų gamtos prieglobstyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.