Per metus vilnietis atsikratė 20 kilogramų ir įveikė pusės maratono distanciją

Vidutinio amžiaus vilnietis kreipėsi į dietologę pagalbos. Ignas, kuriam buvo nustatytas antrojo laipsnio nutukimas, pasiryžo laikytis griežtos dietos po to, kai pamatė, kaip antsvoris paveikė jam brangius žmones. Per metus vyras atsikratė nei daug, nei mažai - 20 kilogramų, o Vilniaus maratone įveikė 21 kilometro distanciją.

Vokiečių mitybos specialistas Volkeris Schusdziarra iš Miuncheno technikos universiteto įsitikinęs: jums trukdo kelios klaidos, giliai įsišaknijusios kai kalbame apie svorio metimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vokiečių mitybos specialistas Volkeris Schusdziarra iš Miuncheno technikos universiteto įsitikinęs: jums trukdo kelios klaidos, giliai įsišaknijusios kai kalbame apie svorio metimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Oct 10, 2012, 4:48 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:14 AM

Dietos pradėjo laikytis prieš pat Kalėdas

„Svarstyklės mane paskatino laikytis dietos, – juokėsi Ignas. – Susimąstai, kad kažką reikia keisti, kai užlipi ant svarstyklių ir pamatai skaičius, kurių nenori matyti. Taip pat matau blogus pavyzdžius aplink: tėvas stambus, motina stambi, brolis stambus“, – pasakojo vyriškis.

Ignas tikino, kad dietos laikosi norėdamas pagerinti savo sveikatos būklę. Žinoma, didžiausi nuopelnai dėl pasiektų rezultatų priskiriami pačiam Ignui, tačiau vyras tikina, kad to nebūtų padaręs be žmonos palaikymo.

„Sunkiausia būdavo vakarais. Dieną galėdavau net nevalgyti, nes turėdavau kitokios veiklos.

Dar sunku buvo atsisakyti visų užkandžių, laikytis režimo, tiksliau, valgyti keturi kartus per dieną numatytu laiku“, – iškilusius iššūkius vardijo pašnekovas.

Ignui leidžiama suvartoti 1600-1800 kalorijų per dieną. Maisto racionas, anot pašnekovo, yra įvairus, tik porcijos yra daug mažesnės nei jam iki tol buvo įprasta. Kaip pasakojo Ignas, daugiausiai ryžto ir ištvermės pareikalavo pirmasis mėnuo. Lyg tyčia, po jo sekė Kalėdos.

„Man juk reikėjo kažkaip susilaikyti nuo visų tų patiekalų, kurie yra visai nemaistingi, bet labai kaloringi. Susilaikiau, ištvėriau viską“, – tikino Ignas.

Didžiausi pokyčiai, pasak vyro, buvo ne tik pagerėjusi savijauta, bet ir pasikeitęs rūbų dydis.

„Rūbus reikėjo persiūti, nes tiek daug naujų drabužių neįmanoma pripirkti. Siuvėja iki pat šiol persiuva rūbus“, – šypsojosi pašnekovas.

Besilaikydamas dietos Ignas pradėjo sportuoti. Tuomet, kaip įprasta, vyro svoris nustojo kristi, nes pradėjo augti raumenynas.

Rugsėjį Ignas dalyvavo „Danske“ banko Vilniaus maratone ir įveikė 21 kilometro distanciją. Prieš tai, anot Igno, jis sugebėdavo nubėgti vos du kilometrus. Tačiau ir juos vyras įveikdavo tik nuolat sustodamas pailsėti.

„Gražiai ar negražiai pasakysiu, bet reikia mažiau valgyti“, – be užuolankų pasakė Ignas, paklaustas, ką patartų žmonėms, norintiems sulieknėti.

Vyrai su svoriu kovoja daug ryžtingiau nei moterys

Ignas kreipėsi į dietologę prieš metus. Tuomet jis svėrė 120 kilogramų, o kūno masės indeksas buvo 35. Vyrui buvo nustatytas 2-ojo laipsnio nutukimas.

„Be nutukimo jis taip pat turėjo padidėjusį gliukozės, cholesterolio, šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Visa tai – metabolinis sindromas. Ignas jau vartojo metforminą, skirtą gliukozės kiekiui kraujyje mažinti.

Jam buvo nustatytas nepastovus arterinis kraujo spaudimas. Nuo per didelio kūno svorio atsirado kelių sąnarių skausmai, Ignui buvo sunku judėti. Atlikus vidaus organų sonoskopiją buvo nustatyta, kad jo kepenys yra suriebėjusios. Igno šeimoje abu tėvai ir brolis turi viršsvorį“, – pasakojo privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Ignui buvo sudarytas individualus maitinimosi planas, specialiai pritaikytas prie jo dienos režimo. Sudarant dietą buvo apskaičiuotas reikiamas energijos kiekis parai, aptarti mėgiami maisto produktai, patiekalai, jų gaminimo būdai, maisto pasirinkimas valgant ne namie. Aptartas reikiamas fizinis krūvis, prie jo priderintas maitinimasis.

Nors dietos Ignas laikėsi griežtai, jis neatsikratė labai daug svorio – 20 kilogramų. Vis dėlto jo savijauta ir sportinė forma labai pagerėjo.

L. Viniarskaitė pasakoja, kad vyrai į ją kreipiasi daug rečiau nei moterys. Vis dėlto dažnai jie būna labiau užsispyrę.

„Jei į mane kreipiasi vyras, turintis viršsvorio, tai jis yra rimtai apsisprendęs laikytis dietos. Įprastai vyrai griežčiau laikosi dietos. Galbūt dėl to, kad jiems žmonos padeda“, – svarstė dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.