Kai nosis tampa kompleksų priežastimi

Pagal nosies formą dažnai identifikuojamos žmogaus būdo savybės. Pavyzdžiui, sakoma, kad ilgų, riestų nosių savininkai yra draugiški, optimistiški ir charizmatiški, o turintys vanago formos nosį – maištingi ir mėgstantys išsiskirti. Vis dėlto, ar tikėti tokiomis sąsajomis, pasirinkti turime patys, o mitai apie nosies reikšmę mūsų charakteriams ne visus paskatina pamilti turimą nosies formą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 12:58 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:16 AM

„Moterys dažniausiai kompleksuoja dėl per didelės ar kuprotos nosies, plačių šnervių. Vyrai atvirkščiai – paprastai jie nori, kad nosis turėtų mažą kuprelę. Nosies korekcijų ribos priklauso nuo paciento nosies sandaros, odos. Jei oda yra stora, o nosis – mėsinga, visiškai mažos nosytės padaryti neįmanoma. Vis dėlto kiekvienu atveju korekcijos, padėsiančios atsikratyti kompleksų ir pamilti savo išvaizdą, yra įmanomos“, - sako Kęstutis Maslauskas, klinikos „Grožio chirurgija“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Pasak K. Maslausko, įmanoma koreguoti nosies dydį bei formą. Galima sumažinti visą nosį, panaikinti ar sumažinti kuprelę, suploninti, sumažinti, pakelti nosies galiuką, pakeisti šnervių formą.

Funkcijos ir estetika eina išvien

Konsultuojant ir atliekant operaciją sprendimus priima ne tik plastikos chirurgas. Šiame procese dalyvauja ir LOR (ausų – nosies – gerklės) specialistas, kuris įvertina, ar estetinė operacija nepakenks nosies funkcijoms.

„Svarbiausia taisant nosies defektus nepakenkti nosies funkcijoms. Procedūros yra atliekamos kompleksiškai – pirmiausia, sutvarkomi nosies funkcijas ribojantys defektai ir tik tuomet imamasi keisti estetinį vaizdą“, - sako K. Maslauskas.

Pasak plastikos chirurgo, pasitaiko ir tokių atvejų, kai pati estetinė operacija gali pakenkti pagrindinėms nosies funkcijoms. Pavyzdžiui, jei pacientas nori labai stipriai susiaurinti nosį, gali kilti rizika, kad tai padarius bus sunku kvėpuoti. Tokiu atveju bandoma rasti ir estetikai, ir funkcijoms nepakenksiantį kompromisą.

Realūs rezultatai – po metų

Plastinė nosies chirurgija pasitarnauja ir gerinant žmogaus gyvenimo kokybę. Kreiva nosies pertvara trukdo laisvai kvėpuoti, pasireiškia nesibaigiančiomis slogomis, knarkimu, gali išsivystyti sinusitas. Kartais su kreiva nosies pertvara gimstama, kitais atvejais ji iškrypsta dėl traumų.

„Dar viena sudėtinga nosies liga – vadinama kokaininė nosis. Tai toks sutrikimas, kai nosies pertvara nuolat plonėja ir galiausiai prakiūra. Tokiais atvejais išgelbėti gali tik plastikos chirurgas“, - sako K. Maslauskas.

Nosies operacijos atliekamos taikant bendrinę nejautrą ir trunka maždaug 2 – 4 valandas. Operacijos gali būti atliekamos dviem metodais – uždara nosies plastika atliekama per vidinius pjūvius nosies gleivinėje, todėl po operacijos lieka nepastebimi randai. Antrasis metodas – atvira nosies plastika, kai pjūvis atliekamas nosies šulelio srityje, pjūviai pratęsiami šnervių gleivinėje abiejose pusėse. Po operacijos nosies šulelio srityje lieka kelių milimetrų ilgio randelis.

„Nusprendusiems darytis nosies operaciją vertėtų žinoti, kad realūs rezultatai pasimato po vienerių ar vienerių su puse metų. Po operacijos nosis būna ištinusi, atsiranda mėlynės, dešimt dienų po operacijos reikia nešioti specialų įtvarą, du mėnesius negalima nešioti akinių, nes dėl jų dar nesugijusios nosies forma gali pakisti“, - sako K. Maslauskas.

Paaugliams nosies korekcijos nerekomenduojamos

Nosies operacijos yra rekomenduojamos ne jaunesniems nei 18 metų žmonėms. Paauglystėje esame linkę save vertinti kur kas kritiškiau, įžvelgti problemas ten, kur jų nėra. Tiesa, tokia rekomendacija yra pateikiama ir dėl to, kad jaunas organizmas vis dar formuojasi – pakoregavus bręstančio žmogaus nosies formą vėliau ji gali pakisti ir operacija bus atlikta veltui.

„Paaugliai ne visada racionaliai supranta, ko iš tiesų nori, realų vaizdą mato truputį iškreiptai. Dažnai defektas yra minimalus arba jo visai nėra, o pacientui atrodo, kad tai didžiulė problema. Bandant koreguoti tokio žmogaus nosį galima įvaryti dar didesnį kompleksą“, - sako K. Maslauskas.

Pasak K. Maslausko, dažnai pasitaiko atvejų, kai nosies korekcijų norintį žmogų tenka atkalbinėti, paaiškinti, kad operacija nesukurs norimo rezultato, pasiūlyti palaukti kelerius metus ir sugrįžti pas chirurgą tik tuo atveju, jei noras pakeisti išvaizdą nedingsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.