Sveiko gyvenimo būdo aritmetika - paprasta kaip dukart du

Jei net nesate matematikos genijus, tikriausiai žinote, kad esama skaičių ir formulių, turinčių stebuklingų galių. Nors skaičiai tiesiogiai negali pagerinti jūsų sveikatos, skaičiuodami galite padėti sau kasdien jaustis vis geriau ir geriau. 2 litrai skysčių per dieną, 7 valandos miego, 30 sekundžių rankų plovimui ir 30 minučių ėjimo kasdien - sveiko gyvenimo būdo aritmetika paprasta kaip dukart du.

2 litrai skysčių per dieną, 7 valandos miego, 30 sekundžių rankų plovimui ir 30 minučių ėjimo kasdien - sveiko gyvenimo būdo aritmetika paprasta kaip dukart du.<br>123rf
2 litrai skysčių per dieną, 7 valandos miego, 30 sekundžių rankų plovimui ir 30 minučių ėjimo kasdien - sveiko gyvenimo būdo aritmetika paprasta kaip dukart du.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-10-23 12:11, atnaujinta 2018-03-15 22:25

15 šypsenų

Nuskausminamasis juoko poveikis patvirtintas daugelio mokslininkų. Juoktis (arba taikyti juoko terapiją) patariama tiems, kas jaučia chroniškus skausmus esant artritui, stuburo pažeidimams, neurologiniams susirgimams. Tyrėjai net apskaičiavo, kad jeigu per dieną juokiamasi šimtą kartų, tai prilygsta keliolikai minučių važiavimo dviračiu.

Nors daugelis galvoja, kad juoko terapijos esmė - pamiršti skausmą, specialistai skuba pabrėžti, kad šis gydymo metodas yra kur kas veiksmingesnis medicinine prasme. Juokas skatina endorfinų, skausmus malšinančių medžiagų, išsiskyrimą kraujyje. Be to, jis puikiai atpalaiduoja raumenis.

Juoko terapijos naudą galite išbandyti savo kailiu - gerai pasijuokę atkreipkite dėmesį į savo kūno būseną. Raumenys bus atsipalaidavę, o mintys - teigiamos. Svarbiausia tai, kad juokas yra visiškai nekenksmingas, neturi jokių šalutinių poveikių. Netgi atvirkščiai - kuo jo daugiau, tuo geriau! 15 šypsenų - tik rekomenduojamas minimumas.

2 litrai skysčių

Kasdien dėl prakaitavimo, kvėpavimo bei kitų procesų netenkame 2-3 litrų vandens, todėl privalome nuolat papildyti organizmo atsargas. Ko gero, jau supratote ir žinote, kad žmogui per dieną reikėtų suvartoti apie 2 litrus skysčių. Į šį skaičių įeina visi gėrimai, ne tik vanduo.

Tai, kad organizmui trūksta vandens, visų pirma, išryškėja blogos nuotaikos pavidalu. O tik vėliau pajuntamas troškulys. Norėdami palaikyti optimalų skysčių balansą įpraskite kažką gurkšnoti ne tik tuomet, kai jaučiatės ištroškę. Skysčių visuomet turėkite po ranka: darbe ar namie - ant stalo, keliaujant - krepšyje. Jei įmanoma, gėrimai turėtų būti kambario temperatūros, nes tada jų išgeriama daugiau.

7 valandos miegui

Mokslininkai yra nustatę, kad mažiau nei 5 valandas miegantys žmonės širdies ligomis serga dažniau negu tie, kurie miegu mėgaujasi apie 7 valandas. Miegoti mažiau arba net daugiau gali būti kenksminga. Per vieną eksperimentą žmonėms buvo leista miegoti tiek, kiek jie geidžia. Po keturių savaičių paaiškėjo, kad visi miegojo vidutiniškai po 7 valandas. Taigi, tiek valandų, praleistų lovoje, garantuoja, kad atsibudę jausitės pailsėję ir žvalūs.

Ką daryti, jeigu miegate per trumpai? Turite suderinti savo dienotvarkę taip, kad liktų pakankamai laiko miegui. Jeigu kartais tenka ilgiau padirbėti ir dėl to vėliau einate gulti, miego trūkumą atstatykite kelias kitas dienas eidami miegoti tuo pačiu laiku.

Miego trūkumo darbo dienomis nebandykite kompensuoti miegodami savaitgaliais. Keltis ir gultis privalote panašiu metu. Nesvarbu, šiandien pirmadienis ar penktadienis.

30 sekundžių rankų plovimui

Jei esate itin greitas, šį veiksmą galite atlikti ir per 20 sekundžių. Tiesa, gydytoja pataria neskubėti, mat rankų plovimas - kruopštus ir atsakingas darbas.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kasdienis rankų plovimas yra įprasčiausias mūsų atliekamas veiksmas. Kita vertus, dauguma mūsų ne visada tai daro tinkamai. Visuomenės sveikatos specialistai tikina, kad elementarios higienos nesilaikymas gali tapti rimtų susirgimų priežastimi, mat net 80 proc. užkrečiamų ligų plinta per tiesioginį kontaktą.

Net dešimtą kartą per dieną plaudami rankas nepatingėkite tai daryti itin kruopščiai. Rankas plaukite su muilu, nes jų plovimas vien vandeniu nėra veiksmingas. Jis negali pašalinti tokių sudėtinių nešvarumų dalių, kaip riebalai ar baltymai. Kasdieniam rankų plovimui pakanka ir įprasto muilo.

30 minučių pėstute

Kiek laiko sugaištate važiuodami į darbą? Ar jūsų namus ir darbo vietą skiriantis atstumas gali būti įveikiamas pėstute? Dažnas paklaustas, kodėl nesportuoja, atsako neturintis pinigų sporto klubui. Kita vertus, puikiai žinote, kad tai - viso labo pasiteisinimas. Norintiems sportuoti pinigai ne visuomet būtini. Sportas net gali jums padėti sutaupys pinigų. Kokiu būdu? Tiesiog vaikštant.

Net ir lengvą 30 minučių pasivaikščiojimą iki darbo arba parduotuvės galime vadinti sportu. Mokslininkai tikina, kad pasivaikščiojimai - apsauga ir nuo liūdesio, ir nuo infarkto. Reguliariai pavaikščioti sparčiu žingsniu yra tiesiog tobulas būdas kompensuoti kasdieninio gyvenimo tempą ir stresą.

Auginate šunį? Galite patvirtinti, kad kasdieniai pasivaikščiojimai su augintiniu - ne tik pareiga, bet ir puikiausias atsipalaidavimo būdas.

Klausiate, kaip sutaupysite? Paprasčiausiai. Vaikščiodami nesėdėsite kavinėje, neeisite į kino filmą ir neapsipirkinėsite parduotuvėje. O ir maisto norėsis lengvesnio, neapsunkinančio, mažiau kaloringo.

5 porcijos daržovių

Ko gero, pasakymą, kad reikėtų valgyti kiek galima daugiau vaisių ir daržovių, daugelis girdi nuo vaikystės. Daržovių reikšmė mitybai ir sveikatai yra įrodyta moksliniais tyrimais.

Šviežios ir tinkamai užaugintos daržovės yra ne tik skanus ir sotus maistas, bet ir vienas svarbiausių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių.

Daržovių reikia suvalgyti vidutiniškai 5 porcijas per dieną. Vieną porciją sudaro viena vidutinio dydžio bulvė, stiklinė lapinių daržovių, pusė stiklinės šviežių daržovių.

Dietologai tvirtina, kad kuo ryškesnės spalvos ir sultingesnės daržovės, tuo jose daugiau vitaminų. Žalumynus geriau rinktis tamsesnės ir sodresnės spalvos. Žalios daržo gėrybės yra maistingesnės ir vertingesnės nei termiškai apdorotos, todėl dažniau gaminkite žalių daržovių salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.