10 mitų apie dietas: ar bulvės ir vėlyvos vakarienės tikrai tukina?

Visuomenėje sklando daugybė nepagrįstų patarimų, kaip greičiau sulieknėti, atgauti tobulas formas arba jas išlaikyti. Dauguma lieknėjančių žmonių net neįtaria, ką jie daro ne taip. Daugelis svorio metimo būdų yra ne tik neefektyvūs, bet ir žalingi sveikatai. Daugelis populiariųjų dietų kūno formos ne tik negrąžins, bet ir gali suduoti smūgį organizmo funkcijų veiklai. Juk laikantis dietos būtina žinoti, kaip maitintis, kad naudos būtų daugiau nei žalos. Svarbiausia - išsiaiškinti, kokie lieknėjimo būdai yra išties veiksmingi, o kokie - tik iš lūpų į lūpas perduodami mitai.

Daugelis populiariųjų dietų kūno formos ne tik negrąžins, bet ir gali suduoti smūgį organizmo funkcijų veiklai.<br>123rf
Daugelis populiariųjų dietų kūno formos ne tik negrąžins, bet ir gali suduoti smūgį organizmo funkcijų veiklai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2012, 4:19 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:47 PM

1. Badavimas lieknina

Bado dietos nėra pats efektyviausias būdas lieknėti. Pasirinkę tokią dietą galite tikėtis spartesnių kūno masės pokyčių. Kita vertus, atsisakę organizmui būtinų maisto produktų gerokai rizikuojate. Tokia dieta gali pakenkti jūsų sveikatai, nes organizmas negauna visų jam reikalingų medžiagų. Laikantis griežtesnės dietos, žmogaus organizmui ir medžiagų apykaitai tenka didžiulis krūvis, dėl vienokių ar kitokių maistinių medžiagų stokos gali sutrikti vidaus organų veikla.

Badavimas nepakeis jūsų mitybos įpročių. Taigi, trumpai pabadavę, grįšite prie to, nuo ko pradėjote. Grįžus prie įprasto gyvenimo būdo, prarastas svoris grįžta su kaupu. Norint sumažinti kūno formas ir ilgą laiką išlaikyti pasiektą rezultatą, mitybos įpročius reikia keisti visam gyvenimui.

Tyrimai rodo, kad sėkmingiausiai lieknėjama, kai per savaitę netenkama 1-1,5 kg, valgant vertingesnį maistą ir daugiau sportuojant. Keisdami valgymo ir fizinio aktyvumo įpročius jūs prisitaikysite prie sveikesnio gyvenimo būdo ir išmoksite kontroliuoti savo svorį. Sumažės pavojus susirgti širdies ligomis, diabetu, išvengsite aukšto kraujospūdžio.

2. Cukrų galima keisti fruktoze

Dažnai sakoma, kad cukrus – baltoji mirtis. Vieni mitybos specialistai teigia, kad jo žala organizmui nepataisoma, o kiti tvirtina, kad vienas kitas kokio saldėsio kąsnelis netgi naudingas. Kaip yra iš tiesų? Ar sveika pakeisti cukrų saldikliais, tarkim, fruktoze?

Cukrui kadaise buvo užklijuota kenksmingo produkto etiketė. Jį kaltino dėl vaikų hiperaktyvumo, dantų ėduonies ir kitų ligų. Tiesa, visai neseniai jis vėl imtas laikyti natūraliu ir sveiku, netgi - geresniu už fruktozę.

Barselonos universiteto mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, saldžiuosiuose gėrimuose esanti fruktozė paspartina riebalų sintezę kepenyse, organizmas ima kaupti kalorijas ir sunkiai susidoroja su kūne esančiu energijos pertekliumi.

3. Angliavandeniai storina

Daugelis dietų besilaikančių žmonių įsitikinę, kad didžiausias gražaus kūno priešas - angliavandeniai. Atsisakius angliavandenių, tenka atsisakyti tiek daug maisto produktų, kuriuos paprastai pakeičia riebalai. Kuo mažiau angliavandenių paliekama, tuo didesnis antsvoris grįžta vėl pradėjus juos vartoti.

Angliavandeniai – labiausiai mūsų organizmo mėgstamas „kuras“, pagrindinė energetinė žmogaus organizmo medžiaga, pagrindinis centrinės nervų sistemos energijos šaltinis. Jų trūkumas gali pakišti jums koją, mat jausitės pavargę, irzlūs, jautrūs.

Suaugusio žmogaus organizmo angliavandenių poreikis siekia 300-400 g per parą. Prisiminkite, kad sumažinus angliavandenių kiekį racione, sustiprėja ląstelių baltymų irimas, riebalų oksidacija, susidaro daugiau ketoninių kūnų.

4. Alkoholis lieknina

Mokslininkai iki šiol neturi vienareikšmiškos nuomonės dėl to, koks alkoholio ir lieknumo santykis. Alkoholiniai gėrimai ganėtinai kaloringi. O ypač - likeriai, degtinė, gazuoti kokteiliai ir saldūs vynai.

Pagrindinė jų klasta – ne kaloringumas, o apetito sužadinimas. Juk po kokteilio ar vyno taurės būtinai suvalgoma sūrio, traškučių, sausainių, riebių padažų ir dar riebesnių valgių. Dažniausiai alkoholis sukelia melagingą alkio jausmą, tad valgote net tuo atveju, jei nesijaučiate alkanas.

Specialistai tikina, kad alkoholis ir dieta yra nesuderinami dalykai, nes kai jį vartojate, organizmas nustoja deginti riebalus ir pradeda skaidyti alkoholį.

5. Liekninantys preparatai daro stebuklus

Svajojantys apie dailų kūną neretai griebiasi liekninamųjų piliulių ir arbatų, žadančių greitą efektą. Dažniausiai tai pasirodo neveiksminga, o kartais, atvirkščiai, greitas rezultatas pasiekiamas sveikatos sąskaita. Liekninantys preparatai neturi jokių stebuklingų savybių, o jų vartojimas, jei ir bus efektyvus, tai tik trumpai.

Liekninamuosiuose preparatuose yra viena ar kelios medžiagos, kurios veikia medžiagų arba riebalų apykaitą. Tačiau niekas tiksliai negali pasakyti, kokio šių medžiagų kiekio reikia, kad jos padėtų sulieknėti. Nėra žinoma, ar liekninamuosius maisto papildus sudarančios medžiagos - karnitinas, chitosanas, kofeinas, obuolių sidras ar linolinė rūgštis - patekusios į skrandį veikia būtent taip, kaip tikimasi.

Visose šiose medžiagose yra komponentų, kurie veikia medžiagų apykaitą, bet niekas negali pasakyti, kad jie pagreitina medžiagų apykaitą ir taip padeda numesti svorio.

6. Riešutai tukina

Nors riešutai kaloringi, daugumoje jų nėra sočiųjų riebalų rūgščių - riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje ir riziką susirgti širdies ligomis. Riešutai yra geras baltymų ir skaidulų šaltinis ir neturi cholesterolio. Nedideliais kiekiais riešutai gali būti vertinga lieknėjimo programos dalis.

7. Bulvės - dietos priešas

Gera žinia tiems kurie, negali gyventi be bulvių patiekalų. Amerikiečių mokslininkai paneigė mitą, neva bulvės tukina ir nepasižymi itin vertingomis medžiagomis. Beveik visi dietologai žmogui, norinčiam sulieknėti, siūlydavo atsisakyti patiekalų, turinčių daug angliavandenių.

Tačiau pastebėta, kad būtent angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis smegenų veiklai, centrinei nervų sistemai ir inkstams. Amerikiečių dietologai priėjo prie išvados, kad visiškai išbraukti iš mitybos angliavandenių turinčius produktus yra nenaudinga ir neveiksminga.

Šviežia bulvė turi apie 80 proc. vandens, joje yra nemažai vitaminų C, B1, B2, geležies ir kitų žmogaus organizmui ne mažiau vertingų medžiagų. Vienoje porcijoje (maždaug 150 g) bulvių yra tik 104 kalorijos. Tokiame pačiame kiekyje ryžių yra 162, o makaronų – 209 kalorijos.

8. Nuo vėlyvų vakarienių storėjama

Dažnas galvoja, kad norint numesti svorio užtenka atsisakyti vakarienės. Štai mokslininkai mano, kad vėlyva vakarienė - anokia bėda. Ji nebūtinai turės neigiamos įtakos jūsų figūrai. Didžiausią įtaką daro ne tai, kurią valandą žmogus valgo, o ką valgo.

Daugelis galvoja, kad valgant vakare gana sparčiai priaugama svorio. Iš tikrųjų viskas priklauso nuo to, ką jūs valgote ir kokiais kiekiais. Pavyzdžiui, figūrai labiau pakenks, jeigu suvalgysite vieną nedidelę riekelę duonos, ant kurios storu sluoksniu užtepta sviesto ir uždėta riebi dešra, nei didelę lėkštę troškintų daržovių bei gabalėlį žuvies. Svarbu ne tai, ar patiekalas karštas ar šaltas, o jo kaloringumas.

Vis dėlto geriausiai paskutinį kartą tą dieną valgyti likus trims valandoms iki einant miegoti. Jei pavalgysite prieš miegą, tai virškinimo procesas gali sutrikdyti miegą ir atsikelsite neišsimiegoję.

9. Kuo mažiau riebalų, tuo geriau

Šio mito priežastis labai paprasta: mažiau riebalų reiškia mažiau kalorijų. O tai atrodo sveikesnė alternatyva riebalais prisotintam maistui. Kita vertus, tai ne taisyklė. Tokių dietų siūlomas maisto racionas dažniausiai būna papildytas kitokiais produktais, tokiais kaip cukrus ar miltai, mat be jų mažai riebalų turintis maistas būtų neskanus.

Tačiau rafinuoti angliavandeniai, kuriems priklauso ir cukrus su miltais, tik dar greičiau privers jus pajusti alkį. Laikydamiesi mažai riebalų turinčios dietos gausite daugiau kalorijų, nei mėgaudamiesi riebalų turinčiais patiekalais.

10. Visos kalorijos - lygiavertės

Dažnai teigiama, kad visos kalorijos yra lygiavertės, tad visai nesvarbu, iš kur jų gausite - ar suvalgę dubenį garuose troškintų daržovių, ar gabaliuką juodojo šokolado. Tačiau tai ne visai tiesa. 100 kalorijų, gautų iš šokolado, nėra lygiavertės 100 kalorijų, gautų iš morkų. Kūnas išeikvos 50 proc. daugiau energijos žalioms daržovėms virškinti, o ne burnoje tirpstančiam šokoladui.

Kita vertus, mažai apdorotas maistas, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų duona, obuoliai ar cukinijos – kupini maistingųjų medžiagų ir maistinių skaidulų, kurios skatina medžiagų apykaitą ir suteikia organizmui jam reikalingų vitaminų bei mineralų. Renkantis tokį maistą suvalgoma mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?