Imunitetui stiprinti – daržovės, vaisiai ir vitaminas C

Šilti megztiniai, šalikai ir pirštinės simbolizuoja ne tik šaltuko pradžią. Į šiltesnius rūbus žmonės neretai įšoka ne tuomet, kai jiems jau tikrai būna šalta, o tada, kai pastebi pirmuosius peršalimo ženklus. Nors peršalimas nėra rimta liga, gydyti ją reikia. O geriausia būtų jo išvengti saugant savo organizmą ir stiprinant imunitetą. Kaip? Laikantis vitaminu C, daržovėmis ir uogomis praturtintos dietos.

Imunitetui stiprinti – daržovės, vaisiai ir vitaminas C.<br>123rf
Imunitetui stiprinti – daržovės, vaisiai ir vitaminas C.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Nov 17, 2012, 6:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:39 AM

Vitaminas C arba askorbo rūgštis vienas iš svarbiausių vitaminų, padedančių stiprinti imunitetą ir užkirsti kelią ligoms. Vitaminas C turi antioksidacinių savybių, kurios kovoja su laisvaisiais radikalais. Esant šio vitamino trūkumui, organizmas nusilpsta, prasideda virškinimo sutrikimai, gali kraujuoti dantys ir netgi išsivystyti mažakraujystė.

Sveika, vitaminu C praturtinta mityba gali tapti mūsų apsauga nuo šaltojo sezono ligų. JAV gydytojas dietologas Jeolis Fuhrmanas yra įsitikinęs, kad laikantis vitaminu C praturtintos dietos gali išvengti visų tradicinių rudens ir žiemos ligų - peršalimo, gripo. Specialisto nuomone, vitaminu C aprūpintas organizmas ne tik bus atsparus bakterijoms, bet ir leis išvengti vaisų vartojimo.

Dieta prieš peršalimą

„Žmogaus imuninę sistemą būtina nuolat stimuliuoti ir stiprinti, nes nepuoselėjama ji dirbs ne taip veiksmingai. Tinkama mityba, fizinis aktyvumas ir netgi laimę teikianti kasdienybė gali padėti išvengti ligų“, - mano J. Fuhrmanas.

Pagrindinis vitamino C dietos sudėtinė dalis - šiuo elementu praturtinti produktai: uogos (erškėtuogės, juodieji serbentai), granatai, apelsinai, citrinos, slyvos, kivi vaisiai, brokoliai, paprikos, petražolės.

Dietologo nuomone, organizmo atsparumą skatinanti dieta bus veiksminga tik tuomet, jei žmogus kasdien suvalgys bent 8 daržovių porcijas. Patariama, kad racioną sudarytų kuo daugiau įvairių daržovių. Be to, nereikėtų pamiršti suvalgyti bent 6-ių vaisių porcijų ir saujos riešutų.

„Būtų puiku, jei žmogus kasdien suvalgytų porciją žalumynų, svogūnų, pupelių ir šiek tiek uogų. Aišku, geriausia, jei produktai būtų sezoniniai“, - dėsto gydytojas.

O stai mėsą, žuvį, kiaušinius ir kitus pieno produktus reikėtų vartoti saikingai - kartą per dieną. Geriausia, jei žuvis ir mėsa būtų ruošiama ant garų.

O vengti, dėsto J. Fuhrmanas, reikėtų visko, kad yra perdirbta, riebu ir saldu: „Rudenį organizmui būtina apsaugoti, o ne jį alinti. Išmeskite iš savo valgiaraščio riebius, abejotiną maistinę vertę turinčius produktus ir netrukus pastebėsite, kad jaučiatės stipresni.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.