Dieta žiemai – iš šildančio maisto ir aštrių prieskonių

Žiema – itin klastingas metas, kupinas pavojų sveikatai, grožiui ir kūno linijoms. Kai lauke šalta, namie norisi būti šiltai ir jaukiai - gurkšnoti karštą arbatą ir valgyti šiltą maistą. Daugiau laiko praleisdami namie net nepastebime, kaip pradedame dažniau užkandžiauti. Bandydami sušilti neretai valgome riebesnį, kaloringesnį maistą. Apgaulingas alkio jausmas galiausiai nusėda ant pilvo, šlaunų. O artėjant pavasariui ir vėl susimąstome, kaip grąžinti per žiemą prarastą formą.

Žiema – itin klastingas metas, kupinas pavojų sveikatai, grožiui ir kūno linijoms.<br>123rf
Žiema – itin klastingas metas, kupinas pavojų sveikatai, grožiui ir kūno linijoms.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-11-22 18:15, atnaujinta 2018-03-15 05:10

Mokslininkai teigia, kad šaltuoju metų laiku mes esame genetiškai užprogramuoti priaugti svorio - taip organizmas bando mus apsaugoti. Jo tikslas - išsaugoti šilumą ir sukurti šildantį riebalinį sluoksnį. Visai nenorėdami papildomo riebalinio sluoksnio privalome susitaikyti su tuo, kad jis vis tiek atsiras. Nebent valgysite kitokį, šaltajam sezonui pritaikytą maistą.

Dietologai tikina, kad žiema nėra palankus metas laikytis griežtų dietų - tyrimai rodo, kad organizmas būna atsparesnis ligoms, kai kalorijų kiekis nėra ribojamas. Šaltuoju metu organizmas įjungia energiją taupantį režimą, tad medžiagų apykaita lėtėja.

Šaltą dieną ieškodami malonumo šaltinio griebiamės toli gražu ne to, ką, tarkim, renkamės vasarą - daržoves, vaisius, lengvai virškinamą maistą. Daugelio valgiaraštyje atsiranda sunkiau virškinamų mėsos patiekalų su garnyrais, aliejuje kepto maisto. Vakarais smaližiaujama puodeliu karšto šokolado ir ką tik iš orkaitės ištrauktu pyragu.

Ar maistas gali šildyti?

Mokslininkai ištyrė ir patvirtino, kad žiemą riboti suvartojamų kalorijų skaičiaus nevalia. Geriausia rinktis tuos maisto produktus, kurie šildo. Apie šildančio maisto savybes puikiai žino žaliojo maisto propaguotojai. Tamsiai oranžinės daržovės, pavyzdžiui, saldžiosios bulvės, moliūgai ir morkos yra imunitetą stiprinančio beta-karoteno bei šilumą teikiančio oranžinio spindulio šaltinis.

Šildančiomis savybėmis pasižymi gražgarstė, garstyčia, rėžiukas. Šių augalų sėklos ir sviestas yra puikūs šildančių ir šilumą išsaugančių patiekalų priedas. Kaitinamąjį poveikį turi svogūnai, kūną sušildys ir grikiai.

Rudenį ir žiemą patariama valgyti šildančiais prieskoniais pagardintą maistą. Jais laikomi anyžiai, bazilikai, krienai, aitriosios paprikos, česnakai, karis, cinamonas, muskato riešutai, imbieras, kmynai, kardamonas, kalendra, krapai, lauro lapai, mairūnai, mandarinų bei apelsinų žievelės. Šildomųjų savybių turi daugelis aštrių prieskonių.

Šaltuoju metų laiku negalima užmiršti ir daržovių bei vaisių. Tai – puikus energijos ir vitaminų šaltinis, stiprinantis imuninę sistemą. Žalių daržovių pasirinkimas žiemą šiek tiek mažesnis. Kita vertus, jas galima pakeisti šaldytais, o kartais – ir konservuotais daržovių produktais. Žiemą vertėtų rinktis šiltus gėrimus – įvairias arbatas, pagardintas medumi ar svarainių sirupu.

Žiemos metu į savo valgiaraštį įtraukite kuo daugiau tamsiai žalios, raudonos spalvos daržovių ir oranžinės spalvos vaisių. Šaltuoju metu naudinga valgyti raugintus kopūstus, špinatus, morkas, brokolius, svogūnus, krienus, moliūgus, bulves, raudonuosius burokėlius, porus.

Būtina nepamiršti vitaminų. Žiemą patariama valgyti kuo daugiau citrusinių vaisių, kuriuose yra eterinių aliejų, daug vitamino C, naudingo kovojant su virusinėmis infekcijomis. Organizmui būtinas ir vitaminas A - jo prisotintos oranžinės ir raudonos spalvos vaisiai ir uogos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.