Mamos, auginančios vaikus su Dauno sindromu: „Lietuva dar nėra laisva“

Septyniasdešimt penkios šeimos, gyvenančios Lietuvoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV, Norvegijoje – tiek narių turi uždara „Facebook“ grupė simboliniu pavadinimu „Saulytės“. Kiekvienos šeimos istorija – unikali, tačiau visas jas vienija tas pats rūpestis ir džiaugsmas – Dauno sindromą turintis vaikelis.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Bončkutė

Jan 18, 2013, 9:40 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:29 PM

Sunkius gyvenimo išbandymus patyrusios mamos šią grupę sukūrė tam, kad pasidalintų informacija, patarimais ir tiesiog viena kitą palaikytų. Daugelis jų, ypač gyvenančios Lietuvoje, vengia viešumos dėl neigiamo visuomenės požiūrio į neįgaliuosius, ypač sutrikusio vystymosi žmones. Vis dėlto kelios grupei priklausančios mamos sutiko pasikalbėti.

Pasak jų, atėjo laikas garsiai prabilti apie tai, apie ką mūsų visuomenėje dažnai patogiai nutylima.

„Mes esame, tačiau tuo pačiu mūsų nėra. Mes gyvename pogrindyje dėl tos pačios mūsų sukurtos „idealios visuomenės“ koncepcijos, atėjusios iš tarybinių laikų: viskas gražu ir puiku; o jei kas nėra puiku – tai neturi teisės egzistuoti“, – teigia Laura Pačėsienė.

Surado gyvenimo pilnatvę

35-erių metų buvusi kaunietė kartu su šeima nuo 2004 m. gyvena Airijoje ir augina dvi dukras – trylikametę Adrianą ir beveik devynerių metukų Danielą. Jaunesnioji mergaitė gimė su Dauno sindromu.

Iš pradžių beatodairiškai siekusi karjeros, dabar moteris rūpinasi namais, rašo knygas ir sako atradusi ramybę ir gyvenimo pilnatvę.

„Esu tikra, kad būtent todėl turiu Danielą, kad suprasčiau, jog, visų pirma, esu mama ir žmona, o tik paskui – karjera, kuriai, kaip maniau anksčiau, esu sutverta ir į kurią kabinausi čia, Airijoje“, – atvirai kalbėjo L. Pačėsienė.

Daugiau apie moteris, auginančias „kitokius“ vaikus Lietuvoje ir užsienio šalyse, skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.