Prancūzijoje - skandalas dėl kontraceptiko, išrašomo ir Lietuvoje (gydytojos komentaras)

Paaiškėjo, kad dėl kontraceptiko „Diane 35” vartojimo Prancūzijoje per 25 metus galėjo mirti septynios jaunos moterys. Šalies vaistų agentūra patvirtino, kad keturi mirties atvejai tikrai susiję su šio vaisto vartojimu. „Diane 35” priemonė odos problemoms gydyti ir kaip kontraceptinė priemonė išrašoma ir Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė, Jurgita Noreikienė

Jan 28, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:37 AM

Informaciją apie mirtiną vaisto šalutinį poveikį paviešino Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“. Jo žurnalistai gavo šalies vaistų agentūros slaptą dokumentą, kuriame teigiama, kad dėl „Diane 35” vartojimo galėjo mirti po vieną 18-os, 26-erių ir 28-erių, po dvi 24-erių ir 42-jų metų moteris.

Dokumente rašoma, kad keturi iš septynių mirties atvejų yra tiesiogiai susiję su „Diane 35” vartojimu.

Jaunų moterų mirties priežastis – venų trombozė, t.y. kraujo krešulys, sukeliantis insultą ar plaučių emboliją.

„Diane 35” vaistas, registruotas 135-ose, o pardavinėjamas 116-oje šalių. Iš pradžių tabletės buvo išrašomos tik aknei – odos spuogotumui - gydyti. Tačiau įvairiose šalyse „Diane 35” dažniau pradėtas vartoti kaip kontraceptikas.

Be to, slaptame dokumente rašoma, kad nuo 1987 m. trombai ir kitos kraujagyslių problemos pasireiškė mažiausiai 125 šį vaistą vartojusioms Prancūzijos moterims. Dalis jų visiškai pasveiko, kitos visą gyvenimą jaus „Diane 35” šalutinį poveikį, o dalies jų sveikatos būklė nepagerėjo. Šių moterų amžiaus vidurkis - 25 metai.

Prancūzijoje pasigirdo raginimų kaip mat uždrausti prekiauti „Bayer“ įmonės gaminamu vaistu.

Prancūzijos vaistų agentūra pranešė iš naujo pradėsianti vaisto šalutinių poveikių vertinimą.

„Diane 35” gaminanti „Bayer“ įmonė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad vaisto lapelyje yra įspėta apie galimą krešulių susidarymą. „Tai žinoma ir aiškiai nurodyta“, - rašo „Bayer“ įmonė. Be to, pranešime pabrėžiama, kad „Diane 35” medikamentas turėtų būti išrašomas tik spuoguotos odos problemoms gydyti, bet ne kaip kontraceptinis vaistas.

Įvairiuose lietuviškuose forumuose moterys dalijasi informacija, kad „Diane 35” vaistą geria ir kaip kontraceptinę priemonę, ir kaip vaistą nuo aknės.

Svarbiausia - laikytis taisyklių

Vilniaus gimdymo namų direktorė doc. dr. Kornelija Mačiulienė lrytas.lt sakė, kad jos praktikoje pacienčių nusiskundimų dėl būtent šio kontraceptiko nepasitaikė. Pasak gydytojos, jeigu vaistas gydytojo skiriamas atsižvelgiant į individualius pacientės rizikos veiksnius, o pacientės vartojamas griežtai pagal instrukciją, jokio pavojaus sveikatai ar juolab gyvybei jis nekels.

„Pirma taisyklė, skiriant kontraceptiką – paskirti jį individualiai“, - sako K. Mačiulienė.

Antra - vartojanti „Diane 35“ moteris turi nerūkyti.

Trečia – turi nebūti išsiplėtusios venos, giminėje neturi būti paveldimų tromboembolinių komplikacijų.

Vartojant „Diane 35“, reikia gerti pakankamai vandens.

Svarbu vaistą gerti tvarkingai, kiekvieną dieną. Nevalia, užmiršus išgerti, kitą dieną išgerti dvigubą dozę ar apskritai gerti kontraceptiką kas antrą dieną po dvigubą dozę.

„Diane 35“ negalima skirti nutukusioms moterims.

K. Mačiulienė spėja, kad mirusios prancūzės nesilaikė vaisto vartojimo instrukcijos, arba gydytojai pasielgė neatsakingai, paskirdami kontraceptiką neatsižvelgdami į individualias moterų savybes.

Pasak gydytojos, tokio dalyko, kaip nutukimas, nuo mediko nenuslėpsi, o, pavyzdžiui, rūkymą dažna pacientė nuslepia. Tokiu atveju, gerdama kontraceptiką, ji rizikuoja.

Lietuvėms, kurioms išrašytas „Diane 35“, po gąsdinančių žinių iš Prancūzijos K. Mačiulienė nesiūlo mesti jį gerti, tačiau primigtinai reikalauja laikytis visų jo vartojimo taisyklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.