Tiesiausias kelias į sveikatą - sveikos gyvensenos įpročiai

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad tik 10 proc. žmogaus sveikatos lemia sveikatos priežiūra, po 20 proc. – paveldimumas ir aplinka, o 50 proc. – gyvenimo būdas.

Vaikams tėvai nevalingai perduoda savo gyvenimo būdą - jeigu suaugusieji gyvens aktyviai, to paties išmoks ir vaikai.<br>123rf
Vaikams tėvai nevalingai perduoda savo gyvenimo būdą - jeigu suaugusieji gyvens aktyviai, to paties išmoks ir vaikai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:14 PM

Seimas 2013-uosius paskelbė Sveikatingumo metais. Šalies Vyriausybė yra pasiryžusi skleisti sveikatingumo idėjas ir nuosekliai įgyvendinti visuomenės sveikatos stiprinimo priemones. Visi Lietuvos gyventojai kviečiami puoselėti sveiko gyvenimo būdo nuostatas ir kartu žengti sveikesnės ir laimingesnės Lietuvos link.

Apie tai, kaip kiekvienas galime pagerinti savo sveikatą - pokalbis su „Northway“ medicinos centro fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Vita Skirmantiene.

- 2013-uosius Seimas paskelbė Sveikatingumo metais. Kuo jie svarbūs kiekvienam žmogui?

- Džiaugiuosi, kad šie metai paskelbti sveikatingumo metais. Labai norėčiau tikėtis, kad net ir visiškai sveiki ar sveikai besijaučiantys žmonės susimąstys: kaip aš jaučiuosi? Ar esu darbingas? Kada paskutinį sykį tikrinausi sveikatą, atlikau būtinus tyrimus? Ar atrodau sau patraukliai? Ar esu laimingas?

Iki šiol paplitusi nuomonė, jog už mūsų sveikatą yra atsakingas gydytojas, medicinos įstaiga, o gal net ir sveikatos apsaugos ministerija, tik ne pats žmogus. Mes, gydytojai, dažnai susiduriame su situacija, kuomet pacientas nežino, kokius vaistus geria, o kartais net negali pasakyti, kokie tyrimai ar kokia operacija jam atlikti.

Tik abipusis bendradarbiavimas tarp paciento ir gydytojo užtikrina gerus gydymo rezultatus. Tiesa, norėčiau ypatingai paskatinti visus domėtis ne tik ligos simptomais ar gydymo galimybėmis, bet ir profilaktika - tai yra, tuo, kas padeda nesusirgti.

- Žmogus nutaria keisti gyvenimo būdą, gyventi sveikiau. Nuo ko jam reikėtų pradėti?

- Sveika gyvensena - tinkama mityba, fizinis aktyvumas, streso valdymas, žalingų įpročių atsisakymas. Nuo ko reikėtų pradėti? Tegul kiekvienas sprendžia individualiai: kas norėtų pradėti sveikiau maitintis, kam norėtųsi daugiau pajudėti ar sportuoti, kam svarbu atrasti būdų stresui sumažinti. Galbūt kažkam didelis žingsnis bus mesti rūkyti.

Jei nutarsite keisti savo mitybą, neskubėkite visko keisti staiga ir radikaliai: galbūt pradžiai užtektų atsisakyti tik kai kurių produktų (siūlyčiau mažiau vartoti cukraus ir jo produktų ), daugiau gaminti maisto namuose ar mažinti porcijas.

Fizinio krūvio didinimui siūlau rinktis kasdienę veiklą: daugiau pasivaikščioti pėsčiomis, vietoje lifto rinktis laiptus, užsiimti kasdiene ruoša, rūkymo ir kavos pertraukėles darbe pakeisti keliais pratimais. Kartais tiesiog paėjėti iki kolegos darbe ir pasikalbėti užuot rašius žinutę telefonu ar elektroninį laišką. Pradėti galima nuo paprasčiausių dalykų. Palaipsniui, apsipratus su gyvenimo būdo pokyčiais, greičiausiai atsiras įkvėpimas žengti ir toliau.

- Daugelis mano, kad sveikai gyventi - brangu. Ar tikrai?

- Šiuo atveju pritaikyčiau posakį: kas nori - ieško galimybių, kas nenori – priežasčių. Ar brangiai kainuoja mesti rūkyti? Atsisakyti beverčių maisto produktų, pakeisti juos paprastomis lietuviškomis daržovėmis ir vaisiais? O pasivaikščioti su vaikais ar draugais kiekvieną vakarą arba nueiti į parduotuvę pėsčiomis? O neretai brangią sportinę aprangą nusipirkęs žmogus taip ir nepradeda sportuoti.

Sutinku, kad šaltuoju metų laiku sunkiau prasimanyti fizinės veiklos, ir dažnai norisi tik namuose šiltai susirangyti prieš televizorių. Viskam reikia valios ir pastangų.

Stinga valios pasimankštinti namuose? Susiraskite bendraminčių ir neleiskite vienas kitam tinginiauti. Bendravimas su jums maloniais žmonėmis – taip pat puiki streso profilaktika.

Pasidomėkite nemokamais renginiais, kurie organizuojami didžiuosiuose miestuose (tai-či mankštos, bėgiojimo, šiaurietiško ėjimo, šokių pamokos). Tai bus ir naudinga, ir brangiai nekainuos.

- Prie sveikos gyvensenos pratinant nuo mažens, turbūt tai tampa įpročiu visam likusiam gyvenimui. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį formuojant vaikų įgūdžius?

- Vaikai daug ką išmoksta iš tėvų. Vaikams nevalingai perduodame mitybos įpročius, laisvalaikio leidimo būdus, netgi savo emocijas ir reakciją į stresą. Tad ir formuojant sveiko gyvenimo įgūdžius, didelė atsakomybė tenka tėvams.

Vaikai noriai visko mokosi ir yra iš prigimties labai smalsūs, tad kodėl gi jų neįtraukus į valgio gaminimo procesą? Drauge aptarkite šeimos valgiaraštį, tuo pačių skatindami pasidomėti, ką sveika valgyti, o ko verta atsisakyti.

Skatinčiau tėvus daugiau laiko praleisti su vaikais lauke: pasivaikščioti, prisiminti čiuožinėjimo ant ledo ar nuo kalniuko malonumus. Smagu, kai tėvai ir vaikai atranda bendrus užsiėmimus - jogą, karate, baseiną.

Vaiko emocinei sveikatai stiprinti kiekvieną dieną raskite laiko pasikalbėti su juo - sužinokite, kaip jis jaučiasi.

- Ko palinkėtumėte mūsų skaitytojams?

- Labai norėčiau visiems palinkėti, kad 2013-aisiais, sveikatingumo metais, kiekvienas iš mūsų surastų šiek tiek daugiau laiko sau, savo artimiesiems ir bent nedideliems pokyčiams, kurie pagerintų fizinę ir emocinę savijautą.

Būkite žvalūs, sveiki ir energingi, džiaukitės kiekviena diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.