Priešpienis – svarbus natūralių antikūnų šaltinis

Kodėl vos gimusiam kūdikiui toks svarbus yra motinos pienas? Todėl, kad motinos piene, o ypač priešpienyje, yra daugybė antikūnų, padedančių naujai gyvybei apsisaugoti nuo aplinkos poveikio, suformuoti ir palaikyti imunitetą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-27 13:00, atnaujinta 2018-03-09 06:04

Priešpienis (colostrum) yra svarbiausia apsauga naujai gyvybei. Jame yra kone 100 kartų daugiau natūralių antikūnų nei paprastame piene. Antikūnai padeda organizmui atsilaikyti prieš virusus ir bakterijas, stiprina imuninę sistemą, o augimo faktoriai stiprina organizmo ląstelių atsinaujinimą. Beje, priešpienis yra naudingas ne tik vaikams. Senstant organizmui, imuninių ir augimo faktorių gamyba mažėja, o kovoti su ligomis reikia, todėl priešpienis gali padėti palaikyti silpstančius raumenis, paskatinti smegenų veiklą, deginti riebalus, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nustatyta, kad priešpienis padeda gydant alergijas, sinusitus, autoimunines ligas, artritą, astmą, virškinimo sutrikimus, nuovargį, peršalimą ir gripą.

Naudojamas tūkstančius metų

Tai, jog priešpienis yra efektyvi profilaktikos ar net gydymo priemonė, žinojo ne tik mūsų senelės, bet ir prieš tūkstančius metų gyvenę žmonės. Ypač plačiai sveikatai stiprinti ir atgauti jis buvo vartojamas Indijoje. Ne mažiau svarbus priešpienis ir Skandinavijos šalyse. Pagal skandinaviškas tradicijas veršelio gimimas buvo švenčiamas ragaujant iš priešpienio pagamintą desertą, stiprinantį sveikatą. 18 amžiaus pabaigoje priešpienis imtas taikyti ir Vakarų medicinoje. Iki penicilino ir kitų sintetinių antibiotikų išradimo 20 amžiuje priešpienis buvo skiriamas kaip priemonė imunitetui stiprinti ir kovoti su bakterinėmis infekcijomis.

Poveikis įrodytas tyrimais

Daugybę metų vykdomi moksliniai tyrimai įrodė, kad karvių priešpienis savo molekuline struktūra yra identiškas žmonių priešpieniui. Tačiau karvių priešpienyje antikūnų yra net 40 kartų daugiau nei moters priešpienyje. Pagrindinis tyrimais įrodytas priešpienio poveikis – antibakterinis efektas ir imuninio atsako skatinimas.

Šiandien natūralų karvės priešpienį retai kas vartoja. Tačiau jame esančios vertingosios medžiagos vis dažniau tampa maisto papildų sudėtinėmis dalimis. Lietuvos vaistinėse, pavyzdžiui, galima įsigyti skandinaviškų pastilių gerklei su antikūnais iš karvių priešpienio.

Pietų Australijos Universiteto mokslininkų atliktas tyrimas patvirtino, kad koncentruoti karvių priešpienio papildai mažina viršutinių kvėpavimo takų infekcijų dažnį, yra naudingi mikrobinių infekcijų, įskaitant gripą, profilaktikai ir gydymui.

Nustatyta, kad priešpienis yra efektyvus ir viduriuojantiems vaikams, apsaugo juos nuo sunkių komplikacijų. Priešpienis užkerta kelią ir  nesteroidinių priešuždegiminių vaistų sukeliamiems virškinamojo trakto pažeidimams. Tyrimais patvirtinta jo nauda kaulų formavimuisi ir kaulų audinio retėjimo mažinimui.

Sudėtyje – apie 90 komponentų

Priešpienio sudėtyje yra apie 90 vertingų komponentų.

Imunoglobinai (antikūnai) – jungdamiesi su virusais ir bakterijomis, juos neutralizuoja.

Augimo faktoriai – padeda organizmo ląstelėms atsinaujinti, skatina kaulų, raumenų, nervų, kremzlės, odos regeneraciją, stimuliuoja riebalų, baltymų metabolizmą, žaizdų gijimą, kontroliuoja nuotaiką.

Interferonas – padeda organizmui kovoti su svetimais veiksniais - virusais, parazitais, vėžinėmis ląstelėmis.

Citokinai, limfokinai – padeda reguliuoti organizmo imuninį atsaką.

Pernešimo faktoriai – svarbūs ligų sukėlėjų kontrolei, imuninės sistemos sužadinimui.

Laktoferinas – natūralus antibiotikas, turi priešvirusinio poveikio, padeda stiprinti imuninį atsaką, atsparumą žarnyno bakterijoms, parazitams, grybeliams, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Retinoinė rūgštis – padeda ardyti virusus ir stimuliuoja gijimą.

Tripsinas ir proteazių inhibitoriai – svarbi apsauga nuo skrandžio opų, saugo imuninius faktorius nuo virškinimo fermentų.

Lizofermentinis baltymas ir oligosacharidai – padeda kovoti su bakterijomis, padeda apsisaugoti nuo kvėpavimo takų uždegimo.

Augimo faktorius – svarbus organų, odos regeneracijai.

Įvairios maistinės medžiagos: amino rūgštys, vitaminai, mineralai, padedantys kūno cheminiams procesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.