Dažniausi mitai apie žuvų taukus

Mitas: žuvų taukus pakeičia linų sėmenų aliejus.

Minimalus rekomenduojamas omega-3 rūgščių kiekis per parą - 1000 mg.<br>123rf
Minimalus rekomenduojamas omega-3 rūgščių kiekis per parą - 1000 mg.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:00 PM

Mitas: žuvų taukus pakeičia linų sėmenų aliejus.

Jeigu manote, kad tai tiesa, atsakykite į kitą klausimą - kas geriau: kasdien išgerti 60-100 ml linų sėmenų aliejaus ar 5 ml žuvų taukų?

Linų sėmenys - vertingas produktas, tačiau juose nėra naudingiausių omega-3 rūgščių, kuriomis pasižymi riebi jūrų žuvis - EPR (eikozapantaeno) ir DHR (dokozaheksaeno). Šios rūgštys yra svarbios širdies ir kraujagyslių, smegenų, nervų, regėjimo, imuninės sistemos veiklai, turi uždegimą slopinantį poveikį.

Linų sėmenyse esanti ALR (alfa-linoleno rūgštis) taip pat priklauso omega-3 rūgščių šeimai, tačiau tik 3-5 proc. jos žmogaus organizme virsta naudingosiomis EPR ir DHR. Norint, kad organizmas būtų jomis pakankamai aprūpintas, reikėtų išgerti 60-100 ml linų sėmenų aliejaus per parą, o tai siektų iki 900 kilokalorijų.

Mitas: valgau daug žuvies, todėl gaunu pakankamai omega-3 riebalų rūgščių.

Neskubėkite su tokia išvada. Žuvis žuviai nelygu. Be to, svarbu įvertinti, kiek jos suvalgote.

Omega-3 riebalų rūgščių yra tiktai jūrų žuvyje ir vėžiagyviuose - valgydami ežeruose pagautą ar ūkiuose užaugintą žuvį negalite tikėtis, kad organizmas bus aprūpintas vertingomis rūgštimis.

Ne mažiau svarbu ir tai, kada žuvis yra sužvejota - vasarą ir rudenį ji būna sukaupusi daugiau vertingųjų medžiagų nei žiemą ir pavasarį. Tai galioja ir dirbtinai užaugintoms žuvims. Taigi, net ir pirkdamas riebią žuvį negali būti tikras, kad joje yra pakankamai omega-3 rūgščių.

Be to, dalies naudingųjų medžiagų netenkama ir termiškai apdorojant žuvį.

Net jeigu valgote omega-3 turtingą žuvį du kartus per savaitę, gaunamas naudingųjų medžiagų kiekis patenkina tik minimalų sveiko vidutinio sudėjimo žmogaus poreikį. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems rekomenduojama per parą gauti 1000 mg omega-3 riebalų rūgščių - tai reiškia, kad jūrų žuvies turite valgyti keturis-penkis kartus per savaitę po 150 gramų.

Mitas: žuvų taukus reikia vartoti tik kartą per metus arba sergantiems.

Omega-3 riebiosios rūgštys turi įtakos daugybės mūsų kūno sistemų veiklai, tačiau šių rūgščių organizmas nepasigamina - jų reikia gauti su maistu arba vartojant žuvų taukus.

2009 metais Lietuvos sveikatos mokslų universitete atliktas šalies gyventojų mitybos vertinimas atskleidė, kad jūrų žuvies ir jos produktų vartojama nepakankamai.

Minimalus rekomenduojamas omega-3 rūgščių kiekis per parą - 1000 mg.

Širdis, smegenys, nervų ir kitos sistemos veikia nepertraukiamai, todėl klaidinga manyti, jog jiems pakanka padėti tiktai tam tikrais etapais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.