Nuo gegužės daugės vietų, kuriose nebus leidžiama rūkyti

Visoje Europoje sparčiai mažėja vietų, kur galima užsitraukti dūmą. Lietuva - ne išimtis. Jau nuo gegužės 1 dienos kauniečiai nebegalės rūkyti ant Švento Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, dar žinomos kaip Kauno soboras, laiptų.

Vilniuje panaikintas draudimas rūkyti nepilnamečiams viešose vietose, bet Klaipėdoje jis tebegalioja.<br>T. Bauras
Vilniuje panaikintas draudimas rūkyti nepilnamečiams viešose vietose, bet Klaipėdoje jis tebegalioja.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 12, 2013, 6:52 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:28 AM

Nuobaudos nedidelės

Siūlymui uždrausti rūkyti ant soboro laiptų Kauno savivaldybės taryba pritarė praėjusių metų rugsėjo 13 dieną.

Taip pat nuo gegužės 1 dienos Kauno tarybos sprendimu nebus galima rūkyti Nepriklausomybės aikštės vaikų žaidimo aikštelėje ir Kauno valstybinio lėlių teatro kiemelyje, teritorijoje tarp pastatų Laisvės al. 87, 87A, Laisvės 85A, 87B ir Kęstučio g. 74A.

Nuo šių metų pradžios Kaune pradėta drausti rūkyti ir Miesto sode bei prieigoje prie Savivaldybės pastato iš Laisvės alėjos pusės.

Dar anksčiau, beveik prieš trejus metus, Kauno valdžia nerūkymo vietomis paskelbė ir reprezentacines miesto vietas - Vytauto Didžiojo karo muziejaus bei Istorinės prezidentūros sodelius.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Vasiliauskienė pasakojo, kad buvo siūlyta uždrausti rūkyti ir kitose miesto vietose, pavyzdžiui, nerūkymo zona paskelbti visą Laisvės alėją, taip pat kai kurias kapines. Tačiau po audringų politikų diskusijų šių siūlymų atsisakyta.

Draudimų rūkyti Kaune nepaisantiems rūkoriams gresiančios baudos nėra didelės - nuo 20 iki 50 litų. Greičiausiai pirmąkart pričiuptas ne vietoje rūkantis žmogus išsisuktų su puse minimalios baudos - 10 litų.

Kol kas, I. Vasiliauskienės duomenimis, nė vienas žmogus nebuvo nubaustas už rūkymą ten, kur uždraudė Kauno valdžia.

Neleidžia rūkyti nepilnamečiams

Galimybes rūkyti riboja ir Klaipėdos savivaldybė. Uostamiestyje rūkančiųjų skaičių stengiamasi sumažinti ne tik plečiant nerūkymo vietas, bet ir draudžiant viešose miesto vietose rūkyti nepilnamečiams. Pastarąjį daug diskusijų sukėlusį sprendimą Klaipėdos miesto savivaldybės taryba priėmė kone prieš dvejus metus.

„Šį draudimą paskatino Savivaldybės tarybos noras tramdyti nepilnamečių rūkymą, juolab kad Tabako kontrolės įstatymas draudžia nepilnamečiams parduoti, perduoti tabako gaminius ir už tai numato sankcijas“, - uostamiesčio valdžios sprendimą komentavo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Tiesa, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš pastebėjo, kad toks draudimas prieštarauja šalies teisės aktams ir nurodė jį panaikinti. Tačiau kol kas to padaryta nebuvo.

Analogiškas draudimas rūkyti nepilnamečiams 2011 metais buvo priimtas ir Vilniuje, tačiau jį panaikino teismas. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kad savivaldybių tarybos turi teisę uždrausti rūkyti atitinkamose teritorijose, tačiau toks draudimas turėtų galioti ne vien nepilnamečiams, bet visiems žmonėms.

Per brangūs ženklai

Klaipėdoje, miesto politikų sprendimu, visiems asmenims draudžiama rūkyti viešojo transporto stotelių paviljonuose, gyvenamųjų namų bendrojo naudojimo patalpose, Skulptūrų parke, Smiltynės miške ir link jūros vedančiuose praėjimuose bei takuose, taip pat visuose jūros paplūdimiuose išskyrus specialiai įrengtas vietas.

Klaipėdos savivaldybės narkotikų kontrolės komisija siūlė ir dar labiau apriboti rūkymą. Pasak komisijos pirmininkės Natalijos Istominos, siekta neleisti rūkyti renginių metų, taip pat visose pagrindinėse miesto aikštėse, tačiau tam pritarta nebuvo.

Taip pat siūlyta uždrausti rūkyti miesto parkuose, visuose dviračių takuose, išskyrus tam numatytas vietas. Tačiau suabejota, ar pakaks pinigų dviračių takuose pastatyti rūkyti draudžiančius ženklus.

Nusitaikė į prekyvietes

Uždrausti rūkyti renginių metu siūlo ir Šiaulių miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos taryba. Anot Šiaulių savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Vitalijos Pelenienės, siekiama neleisti rūkyti masinių renginių metu savivaldybės administracijos išduoto leidimo nustatytos viešosios vietos ribose.

Taip pat Bendruomenės sveikatos taryba siūlo uždrausti rūkyti miesto viešojo ir tarpmiestinio transporto susisiekimo maršrutų stotelėse bei taksi automobilių sustojimo vietose. Tačiau tokiam draudimui įteisinti trukdo tai, kad nėra nustatytų stotelių ribų. Norint uždrausti čia traukti dūmą turėtų būti aptartos nerūkymo ribos.

Šiauliuose siūloma neleisti rūkyti ir savivaldybės įrengtose vaikų žaidimo aikštelėse, taip pat viešose prekybos vietose - prie kioskų, paviljonuose, turgeliuose ir panašiai, bet reikėtų aptarti apie prekyvietes esančias ribas, kuriose bus draudžiama rūkyti.

Šiuo metu draudžiama rūkyti Šiaulių Prisikėlimo aikštėje, skvere prie savivaldybės, Beržynėlio parke, išskyrus šiose vietose rūkantiesiems numatytose ir ženklais ar užrašais nurodytose vietose. Taip pat maudymosi sezono metu negalima rūkyti Šiaulių Prūdelio ir Rėkyvos paplūdimiuose, išskyrus rūkoriams skirtas vietas.

Automobiliuose - be dūmų

Nerūkymo vietų sąrašas plečiamas visoje Europoje . Pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje uždrausta rūkyti balkonuose, laiptinėse, koridoriuose ir kitose daugiabučių bei visuomeninių pastatų bendrojo naudojimo patalpose.

Švedijos parlamentarai užsimojo uždrausti rūkyti gatvėse, žaidimų aikštelėse, maudynių vietose ir asmeniniuose automobiliuose - ten, kur vaikai dažniausiai kenčia nuo pasyvaus rūkymo. Tokius siūlymus Švedijos Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas šalies Vyriausybei teiks gruodį, rašo švedų dienraštis „Sydsvenskan“.

Jau dabar rūkoriai nelaukiami Švedijos maitinimo įstaigose, mokyklose, ligoninėse, autobusuose, lėktuvuose ir traukiniuose.

Draudimai rūkyti automobiliuose galioja ir kitose šalyse. Rūkyti visuose automobiliuose, kuriais vežami vaikai, draudžiama Graikijoje, Kipre, Pietų Afrikoje, Bahreine, kai kuriuose JAV, Australijos ir Kanados dalyse.

Sumažėjo per anksti gimusių

Neseniai pateikti nauji įrodymai, kad rūkymo draudimas pagerina visuomenės sveikatą.

Belgijoje pradėta drausti rūkyti trimis etapais. „British Medical Journal“ atspausdintame tyrime rašoma, kad po kiekvieno etapo, ypač po dviejų paskutinį, sumažėjo pirmalaikių gimimų skaičius.

Iš pradžių, 2006 metais, Belgijoje uždrausta rūkyti viešose vietose ir daugelyje darboviečių, po metų restoranuose, o 2010 metais maistą tiekiančiuose baruose.

Po kiekvienos fazės ankstyvų gimimų skaičius sumažėjo. Didžiausias pagerėjimas pastebėtas uždraudus rūkyti restoranuose ir baruose. Tuomet per anksti gimusių naujagimių sumažėjo 3 procentais.

Tačiau belgų ekspertai dar nėra visiškai tikri, kad to priežastis buvo draudimas rūkyti, nes per anksti gimusių vaikų mažėjimas pastebėtas jau anksčiau.

Pernai tyrėjai iš Glazgo universiteto tą patį pastebėjo Škotijoje. Kai šalyje buvo uždrausta rūkyti viešose vietose per anksti gimusių kūdikių sumažėjo daugiau kaip 10 procentų, o gimusiųjų per mažo svorio vaikų - penkiais procentais.

Kai 2007 metais Didžioji Britanija pristatė draudimą viešose vietose, sumažėjo vaikų, kurie buvo paguldyti į ligonines dėl astmos. Po metų skaičius sumažėjo 12,3 procento ir nuo to laiko lygis mažėja. Pasak Imperatoriškosios Londono kolegijos mokslininkų, nekyla jokių abejonių, kad to pasiekti padėjo rūkymo uždraudimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.