11 pigių bei natūralių produktų organizmo valymui

Mūsų organizmas kasdien turi šalinti toksinus, gautus iš maisto bei aplinkos. Norėdami išlikti sveiki ir guvūs, turime padėti organizmui kovoti su nereikalingomis medžiagomis. Pateikiame 11 natūralių maisto produktų, reikalingų detoksikacijai.

Morkos ir obuoliai padeda išvalyti organizmą.<br>123rf
Morkos ir obuoliai padeda išvalyti organizmą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 3:57 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:10 AM

1. Obuolys. Tyrimų duomenimis, obuoliai – puikūs pagalbininkai organizmo valymui. Obuoliuose gausu ląstelienos, mineralinių druskų: geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio. Netgi obuolių sultys, kurias perkame parduotuvėje, gali padėti atsikratyti virusų iš organizmo.

Obuoliuose gausų stipriai veikiančių sorbentų - pektinų, kurie padeda atsikratyti sunkiųjų metalų bei bakterijų iš virškinamojo trakto. Taipogi, pektinai gelbsti esant odos problemoms, puikiai tinka kepenų ligų prevencijai, padeda sumažinti įtampą, suteikia daugiau jėgų.

2. Burokas. Tai puikus pagalbininkas norint palaikyti gerą kepenų funkcionavimą. Valgydami burokus jaučiame dvigubą naudą, nes gerai funkcionuojančios kepenys natūraliai šalina toksinus ir kitas medžiagas iš kūno. Burokuose, kaip ir obuoliuose, taip pat yra pektino.

3. Salieras. Salieras taipogi turi keletą organizmą valančių savybių: padeda išvalyti kraują, skatina šlapimo rūgšties druskų šalinimą iš organizmo, dezinfekuoja burnos, ryklės, skrandžio ir žarnyno gleivines bei veikia kaip natūralus diuretikas.

4. Svogūnas – viena iš svarbiausių bei reikalingiausių daržovių tiems, kurie trokšta švaraus organizmo. Svogūnuose gausu medžiagų, pasižyminčių priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, antioksidantinėmis ir anticholesterolinėmis savybėmis. Svogūnas puikiai gydo žarnyno ligas.

5. Kopūstas – antioksidantų šaltinis. Tikras išsigelbėjimas turintiems skrandžio opą. Ši daržovė ne tik padeda gerinti organizmo būklę, tačiau ir padailinti išvaizdą, juk kopūstas – puikus pagalbininkas norintiems numesti svorio. Tačiau gerosios savybės tuo nesibaigia: ši lapinė daržovė padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai, gausu vitamino E, kuris gerina odos, akių ir plaukų būklę.

6. Česnakas – organizmo valymo karalius, ne veltui vadinamas vaistu nuo visų ligų. Česnake yra cheminė medžiaga - alicinas, kuri veikia stafilokokus, streptokokus. Verta paminėti ir stiprų antimikrobinį poveikį, bakterijų dauginimosi stabdymą. Česnakai skatina šlapimo išsiskyrimą, lėtina širdies ritmą, yra puiki priemonė aterosklerozės prevencijai.

7. Artišokai – dar vienas natūralus produktas, padedantis kepenims išsivalyti. Ši daržovė skatina šlapimo varymą. Svarbu žinoti ir tai, jog artišoko lapų ekstraktas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

8. Vanduo. Apie vandens naudą organizmui žinoma nuo seno. Tai esminis elementas, reikalingas organizmo detoksikacijai, normaliai širdies bei kraujagyslių veiklai ir maistingų medžiagų pernešimui į kitus organus.

Dehidratacija neigiamai veikia visas mūsų kūno atliekamas funkcijas, įskaitant ir toksinų šalinimą, todėl suaugusiam žmogui kasdien patariama išgerti 6–8 stiklines vandens.

9. Citrina. Šis citrusinis vaisius yra vitamino C bomba, o vitaminas C paverčia toksinus virškinamąja medžiaga. Citrina taipogi valo kraują, padeda esant nudegimams, spuogams. Daugelis žmonių rekomenduoja išspausti citrinų sultis į šiltą ar karštą vandenį, kad gėrimas veiktų kaip kepenis bei širdį tonizuojantis preparatas bei neleistų inkstuose susidaryti akmenims.

10. Imbieras. Bemaž to, kad imbieras padeda pašalinti toksinus, pagerinti medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, saugo širdį, tai dar ir puiki priemonė peršalus bei efektyvus kosulio slopintojas.

11. Morka. Ši pigi daržovė – beta karotino, vitaminų C, D, E, B, kalcio, geležies ir magnio šaltinis. Morkų sultys ne tik valo organizmą, bet ir padeda esant vidurių užkietėjimui, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.