Negalite nustoti galvoti apie nesveiką maistą? Išsimiegokite!

Naujausio Kalifornijos universiteto tyrimo duomenimis, miego trūkumas gali paskatinti norą apsilankyti greitojo maisto užkandinėse. Bemiegės naktys yra viena iš priežasčių, lemiančių mūsų norą suvalgyti riebią spurgą ar kaloringą picos gabaliuką, užuot sukrimtus sveikatai naudingų lapinių daržovių.

Bemiegės naktys yra viena iš priežasčių, lemiančių mūsų norą suvalgyti riebią spurgą ar kaloringą picos gabaliuką, užuot sukrimtus sveikatai naudingų lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Bemiegės naktys yra viena iš priežasčių, lemiančių mūsų norą suvalgyti riebią spurgą ar kaloringą picos gabaliuką, užuot sukrimtus sveikatai naudingų lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2013, 9:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:43 AM

Mokslininkai tyrė tas smegenų dalis, kurios yra atsakingos už maisto pasirinkimą. Naudodami magnetinio rezonanso tomografą, mokslininkai ištyrė 23 suaugusių žmonių smegenis ir po kokybiško miego, ir po bemiegės nakties. Mokslininkai stebėjo dalyvius, pateikdami jiems 80 skirtingų maisto produktų nuotraukas ir vertindami jų smegenų aktyvumo padidėjimą matant norimą produktą. Per tyrimą buvo įžvelgtas ryšys tarp nemigos ir padidėjusios nutukimo rizikos.

Rezultatai nurodė sutrikimus miego trūkumo paveiktoje priekinėje smegenų dalyje, kuri yra atsakinga už sunkių sprendimų darymą. Tačiau tuo pat metu buvo pastebėtas aktyvumas gilesniuose smegenų centruose, kurie reaguoja į „atlygius“.

Be to, neišsimiegoję tyrimo dalyviai pirmenybę skyrė greitajam maistui ir nesveikiems užkandžiams. Nemigos kankinami dalyviai labiau troško didesnio kaloringumo maisto nei tie, kurie buvo gerai išsimiegoję.

Ankstesni tyrimai susiejo prastą miegą su padidėjusiu apetitu ir noru suvalgyti kažką saldaus ar sūraus. Tačiau šis tyrimas – pirmasis, kuris atskleidė, kaip specifiniai smegenų mechanizmai, atsakingi už maisto pasirinkimą, yra dirginami po bemiegės nakties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.