Vyrų vaisingumą išgelbėti gali visavertė mityba

Vyrams gali pavykti apsaugoti savo vaisingumą nuo metų tėkmės daromos įtakos. Padėti gali net ir menkiausias mitybos plano patobulinimas. Per naujausią tyrimą paaiškėjo, kad vyrų, kurių mitybos racionas buvo sudarytas iš vaisių, daržovių, žuvies produktų ir riešutų, sėklos DNR nebuvo tokia pažeista kaip tų, kurie šių maisto produktų vengė. Tikima, kad maistingos medžiagos, esančios šiuose produktuose, gali padėti su nevaisingumo problema kovojantiems vyrams.

Mitybos planas, kuriame yra gausu vitamino C, E, cinko ir folio rūgšties, gali padėti apsaugoti ląstelių DNR, ypač tiems vyrams, kurie yra įžengę į 5 dešimtį.<br>123rf
Mitybos planas, kuriame yra gausu vitamino C, E, cinko ir folio rūgšties, gali padėti apsaugoti ląstelių DNR, ypač tiems vyrams, kurie yra įžengę į 5 dešimtį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:58 PM

Ankstesnis tyrimas nurodė, kad kuo vyras vyresnis, tuo didesnė Y chromosomos fragmento netekimo tikimybė. Tai gali padidinti nevaisingumo ir vaikų su negalia susilaukimo tikimybę.

Tačiau mitybos planas, kuriame yra gausu vitamino C, E, cinko ir folio rūgšties, gali padėti apsaugoti ląstelių DNR, ypač tiems vyrams, kurie yra įžengę į 5 dešimtį.

Profesorius Simonas Fishelis, vienas iš geriausių vaisingumo specialistų pasaulyje, teigia, kad vyrai, kurie susiduria su vaisingumo problemomis, neturėtų pamiršti apie mitybos daromą įtaką.

„Laisvieji radikalai gali susitelkti sėklidėse ir pažeisti ląsteles. Vitaminas C, gaunamas su maistu arba su papildais, kovoja su laisvaisiais radikalais ir sumažina neigiamą jų poveikį ląstelėms“, - teigia S.Fishelis

Nevaisingumo gydymas gali duoti labai gerų vaisių, tačiau tai ilgas, brangus ir sudėtingas procesas. Mokslininkai ieško alternatyvių būdų, kaip padėti organizmui susidoroti su šia problema.

Naujausias tyrimas atskleidė, kad vyresni nei 44 metų vyrai, kurių organizme vitamino C kiekis, gaunamas iš tokių produktų, kaip apelsinai, braškės, brokoliai, bulvės ir kt., buvo didžiausias, patyrė mažesnius sėkloje esančių ląstelių DNR pažeidimus, negu tie, kurie šio maisto atsisakė.

Vitamino E randama:

kviečių daiguose, kukurūzuose, riešutuose, špinatuose, kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejuje, alyvuogėse, šparaguose, avokaduose.

Vitamino C randama

juoduosiuose serbentuose, avietėse, erškėtuogėse, citrusiniuose vaisiuose, agrastuose, graikiškuose riešutuose, kopūstuose, pupelėse, žiediniuose kopūstuose, šparaginėse pupelėse, pomidoruose.

Cinko randama:

mėsoje ir jos produktuose, sūryje, kruopose, riešutuose, kavoje, kepenyse. piene, obuoliuose, kriaušėse, vyšniose, bulvėse, kopūstuose.

Folio rūgšties randama:

žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, brokoliuose, mandarinuose, kepenyse, mėsoje, sūryje, varškėje, avižų kruopose, bulvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.