Tyrimas atskleidė, kad žuvų taukai gali sumažinti krūties vėžio riziką

Moterys, kurios ilgai ir reguliariai vartoja žuvų taukus, mažiau rizikuoja susirgti krūties vėžiu, teigiama Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro (JAV) atlikto tyrimo išvadose.

Pagrindinė prevencinė krūties vėžio priemonė - nuolatinė patikra.<br>123rf
Pagrindinė prevencinė krūties vėžio priemonė - nuolatinė patikra.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 26, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:54 PM

Tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad moterims, kurios žuvų taukus vartojo ilgai ir reguliariai, rizika susirgti duktaliniu (pieno latakų) vėžiu yra net 32 proc. mažesnė nei toms, kurios žuvų taukų reguliariai nevartojo. Ryškiausia sąsaja tarp žuvų taukų ir krūties vėžio rizikos mažėjimo nustatyta tų moterų organizme, kurios žuvų taukus reguliariai vartojo maždaug 10 metų.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 35 tūkst. moterų nuo 50 iki 76 metų. Būtent šiuo gyvenimo periodu dėl organizme vykstančių hormonų pokyčių tikimybė susirgti krūties vėžiu yra didžiausia.

Duktalinis krūties vėžys, kuris vystosi pieno latakėlių sienelėse, yra labiausiai paplitusi krūties vėžio forma. Tyrimo metu nenustatyta jokių sąsajų tarp žuvų taukų ir rečiau pasitaikančios krūties vėžio formos – lobulinės karcinomos, t.y. krūties vėžio, kuris vystosi pieną gaminančių skiltelių epitelyje.

Tyrimas iki galo neatskleidžia, kaip žuvų taukai veikia organizmą, mažindami vėžio išvystymo riziką ir kodėl kiti tyrimai tokio poveikio nepatvirtino tiriant moteris, kurios valgė tiesiog riebią žuvį, tačiau mokslininkai pastebi, kad priešvėžinės savybės pasireiškia vartojant didesnius žuvų taukų kiekius nei įmanoma gauti valgant žuvį.

Mokslininkai daro prielaidą, kad vienas iš mechanizmų, kaip žuvų taukai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, yra stiprus priešuždegiminis poveikis. Uždegimas turi nemažai įtakos daugelio lėtinių ligų vystymuisi, įskaitant ir vėžį.

Žuvų taukai vertingi juose esančiomis būtinosiomis omega-3 riebalų rūgštimis, kurios svarbios normaliai širdies veiklai, gali sumažinti širdies priepuolio ir mirties riziką. Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje, yra svarbios smegenims ir protiniams bei pažintiniams gebėjimams, padeda išsaugoti ir normalų regėjimą.

Žuvų taukų papildų kokybė ir juose esančių omega-3 riebalų rūgščių kiekis gali labai skirtis, todėl perkant produktus labai svarbu gamintojo patikimumas ir etiketėje nurodyta sudėtis. Specialistai rekomenduoja kasdien išgerti po 1000 mg omega-3. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne 1000 mg žuvų taukų apskritai, o juose esančių EPR ir DHR omega-3 riebalų rūgščių.

Krūties vėžys yra dažniausia onkologinė moterų liga Lietuvoje ir daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių. Kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1300 naujų krūties vėžio atvejų. Sutrikimai pasireiškia apčiuopiamu dariniu krūtyje, uždegiminiais procesais, nors kartais matomi tik tiriant mamografu. Daugiau nei pusę atvejų atranda pačios moterys, užčiuopdamos mazgelius krūtyje.

Daugiau nei 90 proc. krūties vėžiu susirgusių moterų pasveiksta, jei apie ligą sužino laiku. Pagrindinė prevencinė priemonė – nuolatinė patikra. O kaip rodo tyrimas, svarbus ir pastovus žuvų taukų vartojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.