Garsią muziką mėgstančių jaunuolių klausa - tarsi pagyvenusių žmonių

Norėdami pagrįsti savo nuogąstavimus, jie atsitiktinės atrankos būdu ištyrė būrį studentų ir užtiko, kad grėsmingai daugėja tų, kuriems dėl triukšmo pažeista klausa.

Kartais praeina daug metų, kol paaiškėja, kad klausai yra padaryta neatitaisoma žala.<br>123rf
Kartais praeina daug metų, kol paaiškėja, kad klausai yra padaryta neatitaisoma žala.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 12:23 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:12 AM

Norėdami pagrįsti savo nuogąstavimus, jie atsitiktinės atrankos būdu ištyrė būrį studentų ir užtiko, kad grėsmingai daugėja tų, kuriems dėl triukšmo pažeista klausa.

Tai reiškia, kad šie žmonės prarado galimybę girdėti aukštesnio dažnio garsus arba patirs sunkumų kalbėdami triukšmingoje vietoje.

Klausai galima pakenkti įvairiai – nuo dalyvavimo triukšminguose koncertuose ar klubuose, pratybų šaudyklose iki važinėjimosi itin didelį triukšmą keliančiais motociklais.

Klausos specialistai teigia, kad ūžimas ausyse vis dažniau kamuoja 30-40 metų žmones. Daugelis jų buvo pirmieji nešiojamųjų grotuvų naudotojai ir praleido daugybę dienų su ausinėmis.

„Gal būti, kad dabar matome tik ledkalnio viršūnę, – teigė Hiustono vaikų ligoninės Klausos centro direktorius Johnas Oghalai. – Manęs nenustebins, jei ateityje su tuo susidursime vis dažniau“.

Mayo klinikos ausų ligų gydytojas Colinas Driscollas tvirtina, kad blogiausia yra tai, jog klausos praradimas nėra pajuntamas greitai. „Kartais prireikia daugybės metų, kol paaiškėja, kad ausims yra padaryta nepataisoma žala“, – sakė jis.

Ar palikus triukšmingą vietą ausyse dar ilgai ūžia ar zvimbia? Tai yra vienas ženklų, signalizuojančių apie ausų pažeidimą. Jeigu leisite joms pailsėti, tai praeis.

Tačiau jei vėl lįsite į triukšmingą vietą arba užsidėsite ausines ir įjungsite triukšmingą muziką, dar labiau pakenksite vidinei ausiai – tai svarbiausias organas, atsakingas už gerą klausą.

Šiaurės Kolorado universiteto klausos specialistė Deanna Meinke tvirtina, kad žmonės daro klaidą ne tiktai neleisdami ausims pailsėti, bet ir didindami garsą iki ausis pažeidžiančio lygio.

Australijoje atlikti tyrimai parodė, kad apie 25 procentus žmonių, mėgstančių ausinukus, kiekvieną dieną patiria tokį triukšmo lygį, kurio pakanka klausai pažeisti.

Ekspertai pataria žmonėms saugoti ausis ne tiktai klausantis muzikos, bet ir užkimšti specialiais kimštukais dirbant didžiulį triukšmą skleidžiančiais prietaisais ar važinėjant triukšmingomis priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.