Bakterijos išklibina net jaunų žmonių dantis

Nuo periodontito dažniau kenčia ir cukriniu diabetu sergantys žmonės.

Dėl dantenų uždegimo iš burnos sklinda nemalonus kvapas.<br>123rf
Dėl dantenų uždegimo iš burnos sklinda nemalonus kvapas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:47 PM

Priežastis, dėl kurios kyla dantenų ir apie dantį esančių kitų audinių (raiščio, kaulo) uždegimas, - bakterijos, įsikuriančios dantų apnašose, kurias sudaro maisto likučiai.

Dantenų kraujavimas, iš burnos sklindantis blogas kvapas - pirmieji lėtinės infekcijos - periodontito - požymiai.

Žmogus gali labai stropiai valyti dantis, tačiau apnašų sunku išvengti, nes burnoje nebūna sterilu. Minkštos apnašos vis kaupiasi, sudarydamos puikią terpę mikroorganizma, o šie - nesnaudžia.

Negydomas dantenų uždegimas gali išplisti. Iilgainiui bakterijos pažeidžia audinį, jungiantį dantį su žandikauliu.

Tuomet dantys silpniau laikosi, atsiskiria nuo dantenų, taip susidaro vadinamosios kišenės, kurios kartais supūliuoja. Pradėjęs klibėti dantis gali iškristi.

Ši infekcija labai išplitusi. Pavyzdžiui, Lietuvoje maždaug 70 proc. žmonių, vyresnių nei 35 metai, serga vidutinio ir sunkaus laipsnio periodontitu, o tarp vyresnių asmenų sergančiųjų yra dar daugiau.

Kiekvienu atveju periodontitas vystosi skirtingai. Tai priklauso nuo žmogaus imuninės sistemos, nuo to, kaip jo organizmas sugeba susidoroti su infekcija.

Žalingi įpročiai silpnina kovą su bakterijomis. Pavyzdžiui, rūkaliai linkę kelis kartus dažniau sirgti periodontitu negu nerūkantys žmonės.

Nuo periodontito dažniau kenčia ir cukriniu diabetu sergantys žmonės.

Taip pat įtakos turi paveldimumas, stresai, hormonų pokyčiai, nekokybiškas dantų gydymas, dantų akmenys, netaisyklingas sąkandis.

Periodontitas pavojingas ne tik tuo, kad dėl jo ima byrėti dantys. Ši burnos infekcija didina kitų ligų pavojų. Švedų mokslininkai nustatė, kad periodontito kamuojami žmonės patiria aštuonis kartus didesnę riziką susirgti infarktu.

Dantų apnašose tūnančios bakterijos kelia pavojų ir nėščioms moterims.

Nustatyta, kad dėl periodontito net septynis kartus dažniau gimsta neišnešioti ir mažo svorio kūdikiai.

Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekviena besilaukianti moteris yra siunčiama tikrintis pas gydytoją periodontologą - taip įmanoma užkirsti kelią infekcijai ir apsaugoti vaisių.

Gydytojai primena, kad dantis valyti reikia du kartus per dieną - ne trumpiau kaip po tris minutes, pasiekiant visus dantų paviršius ir išvalant tarpdančius. Tik taip galima sumažinti periodontito tikimybę.

Be to, būtina reguliariai lankytis pas gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.