Kuo naudinga viena papildoma miego valanda?

Visi žinome, kad gera miego kokybė ne tik atsispindi mūsų išvaizdoje, bet ir nulemia gerą savijautą. Pripažinkime, šiuolaikinis gyvenimo tempas ir darbų gausa ne visuomet leidžia pasimėgauti ilgesnėmis miego valandomis. Net ir žinodami miego teikiamus privalumus, kartais, užuot pasinėrę į sapnų karalystę, mes visai bereikalingai kiurksome prie kompiuterio ekrano. Tačiau ką galėtų pakeisti ta viena papildoma miego valanda?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 AM

„BBC“ žurnalistai susidomėjo, kokie yra esminiai skirtumai tarp miegančių ilgiau ir trumpiau. Net dvi savaites 7 savanoriai praleido miego tyrimų centre ir buvo suskirstyti į dvi grupes: pirmąją savaitę viena grupė žmonių miegojo po 6,5 valandos, o kita – visa valanda ilgiau, t.y, po 7,5 valandos. Antrąją savaitę grupėms buvo liepta susikeisti, tad tie, kurie miegojo trumpiau, gavo vieną papildomą valandą miego, o miegoję ilgiau – turėjo keltis visa valanda anksčiau.

Atlikę tyrimus, mokslininkai atrado, kad net 500 žmogaus genų yra paveikiami miego metu. Kai kurie iš tų genų turėjo žmogaus gerovei svarbių funkcijų. Sutrumpinus miego valandas genai, atsakingi už dirglumą stresui, tapo aktyvesni, o miegant bent valanda ilgiau – padėjo dalyviams tapti atsparesniems įtampai ir stresui. Tad jeigu norite apsisaugoti nuo bereikalingo nervinių ląstelių naikinimo, verčiau atsisakykite betikslio naršymo socialiniuose portaluose vėlai vakare – gulkite į lovą ir naują dieną pasitikite puikiai pailsėję ir lydimi geros nuotaikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.