Kaip paskatinti organizmo medžiagų apykaitą?

Ar iš tikrųjų medžiagų apykaita sulėtėja sulaukus 40 metų? Ar yra maisto produktų, kurie ją paskatina? Gera žinia – jūsų kūnas yra kalorijų deginimo mašina. Keletą jų sudeginsite ir skaitydami šį straipsnį. Nes bet kuriam veiksmui, kurį atliekate – kvėpuojate, valgote, vaikštote ar miegate - reikia energijos.

Moterų medžiagų apykaita lėtesnė nei vyrų.<br>123rf
Moterų medžiagų apykaita lėtesnė nei vyrų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-12 17:52, atnaujinta 2018-02-21 05:42

Raumenys degina daugiau kalorijų nei riebalai

Kalorijas deginate net ir visą dieną gulėdami lovoje. Pagal tai, kiek energijos išeikvojate nieko neveikdami, nustatoma bazinė medžiagų apykaita - tai kalorijų kiekis, reikalingas normaliai organizmo veiklai užtikrinti.

Kiekvieno žmogaus jis – kitoks, kaip ir akių spalva ar charakteris.

„Įtakos šiam rodikliui turi daugybė faktorių, pavyzdžiui, žmogaus ūgis ir svoris (stambesni žmonės sudegina daugiau kalorijų), lytis (moterų medžiagų apykaita lėtesnė nei vyrų), amžius (kuo žmogus vyresnis, tuo medžiagų apykaita lėtesnė).

Svarbu ir tai, ko organizme daugiau – riebalų ar raumenų (raumenys degina daugiau kalorijų nei riebalai), paveldėtos savybės“, – sakė amerikietė mitybos profesorė Janet Rankin.

Ir nors amžiaus ar lyties negalite pakeisti, pakeiskite kai kuriuos savo įpročius, ir tai padės paskatinti medžiagų apykaitą.

Paverskite riebalus raumenimis

Mankšta paskatina medžiagų apykaitą, o nuolatinis judėjimas ją paskatina ilgam.

Vieno tyrimo dalyviai 47 minutes mynė stacionaraus dviračio pedalus. Paaiškėjo, kad po mankštos per 14 valandų organizmas sudegino vidutiniškai 190 kalorijų daugiau nei nustatyta bazinė tyrimo dalyvių medžiagų apykaita.

Jeigu mankštinsitės nuolat ir riebalus paversite raumenimis, pasieksite dar daugiau – raumenys sudegina tris kartus daugiau kalorijų nei tas pats riebalų kiekis.

Bemiegė naktis lėtina medžiagų apykaitą

Manote, kad tuomet, kai nemiegate, turite daugiau šansų deginti kalorijas? Klystate. Kuo daugiau miegate, tuo spartesnė jūsų medžiagų apykaita.

Leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ tvirtinama, kad viena bemiegė naktis sulėtina bazinę medžiagų apykaitą maždaug 5 proc. – ir toks poveikis trunka keletą valandų.

Be to, mokslininkai nustatė, kad moterys po keturių valandų miego suvartoja vidutiniškai 330 kalorijų daugiau nei po devynių valandų miego.

Idealiausia miego trukmė – septynios-devynios valandos.

Kaip išvengti rajumo priepuolių?

Jūs, žinoma, norite, kad kalorijų deginimo mašina dirbtų visą dieną, net ir tuomet, kai jai neduodate degalų, kitaip tariant, atsisakote pietų.

Tačiau praleidus valgymą ar darant tarp valgymų dideles pertraukas, ilgainiui medžiagų apykaita ima lėtėti.

Idealu, jeigu pagrindiniams valgymams rinksitės mažesnes porcijas, o tarp valgymų sukirsite 100-200 kalorijų užkandį.

Taip užtikrinsite pastovų gliukozės kiekį kraujyje, todėl neištiks rajumo priepuoliai.

Ir galiausiai – prieš eidami miegoti suvalgykite, pavyzdžiui, traputį, šiek tiek pagardintą sviestu. Ir jūsų svajonė išsipildys – kalorijas deginsite miegodami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį