Tiesioginis reportažas - iš operacinės

Ką daryti, jeigu tiesioginėje TV laidoje dalyvauti turintis chirurgas tuo metu operuoja? LRT televizijos laidos „Laba diena, Lietuva!” vienas vedėjų Juras Jankevičius (44 m.) rado išeitį – apsiginklavęs dviem filmavimo kameromis jis žengė į operacinę.

Vienas geriausių Lietuvos kardiochirurgų G.Kalinauskas su žurnalistu J.Jankevičiumi bendravo per operaciją.
Vienas geriausių Lietuvos kardiochirurgų G.Kalinauskas su žurnalistu J.Jankevičiumi bendravo per operaciją.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

2013-10-16 16:15, atnaujinta 2018-02-21 02:56

Neseniai Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų medikai kartu su kolegomis iš JAV pirmąkart pasaulyje atliko unikalią širdies operaciją.

Jie 61 metų pacientą operavo nestabdydami širdies, be dirbtinės kraujo apytakos sistemos ir neatverdami krūtinės ląstos. Prireikė tik nedidelio pjūvio kairiajame šone, rašo „Lietuvos ryto” priedas „TV antena”.

Kai ši žinia buvo paskelbta, laidos „Laba diena, Lietuva!” kūrėjai apie detales paprašė papasakoti vieno pagrindinių kardiochirurgų komandos narių Gintaro Kalinausko. Šis mielai sutiko.

Atvėrė krūtinės ląstą

Buvo nutarta kilnojamąją TV kamerą nuvežti į Santariškių klinikas, kad per tiesioginę transliaciją laidos vedėjas Deividas Jursevičius galėtų pasikalbėti su chirurgu.

Kurjerio vaidmuo teko J.Jankevičiui – jis turėjo tik pastatyti kamerą chirurgo kabinete.

Tačiau paaiškėjo, kad G.Kalinauskas kaip tik operuoja ligonį, kuriam jau atverta krūtinės ląsta.

Numatytas transliacijos laikas nenumaldomai artėjo. Tad J.Jankevičiui neliko nieko kita, kaip tik pasiprašyti į operacinę.

Kardiochirurgas, kurio laimėjimus dabar aptarinėja kolegos visame pasaulyje, nenumojo ranka į žurnalisto darbą. Jis mielai sutiko su J.Jankevičiumi pasikalbėti operacinėje.

Tuo metu ten dirbo visa gydytojų ir medicinos seserų komanda, tad G.Kalinauskas galėjo keletui minučių atsitraukti nuo paciento ir papasakoti apie unikalią širdies operaciją.

Nustebo net laidos vedėjas

„Iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, kaip vyks transliacija.

Važiavau į Santariškes nesiruošdamas dirbti, tačiau iš režisieriaus išgirdau: „Eik į kadrą”, – prisiminė J.Jankevičius.

Atrodo, kad ir pats laidos vedėjas D.Jursevičius nustebo monitoriaus ekrane išvydęs J.Jankevičių.

Žurnalistas į operacinę įsinešė dvi filmavimo kameras. Vieną prikabino prie lango, kitą pastatė ant trikojo.

„Anksčiau dėl tiesioginės transliacijos reikėdavo varyti didelį automobilį, o dabar reikalinga technika telpa į vieną nedidelį krepšį”, – po laidos džiaugėsi J.Jankevičius.

Parengti techniką užtruko apie 10 minučių, o tiesioginė transliacija iš operacinės vyko 4 minutes ir 10 sekundžių.

„Prieš einant į operacinę man davė specialią mėlyną aprangą, skyrė spintelę daiktams. Taip pat gavau specialius batus. Nors mano batų dydis 46-as, teko avėti dviem dydžiais mažesnius. Bet keliolika minučių pakentėti galėjau”, – nusišypsojo J.Jankevičius.

Liemenė svėrė 20 kilogramų

„Šiuo metu atliekame eilinę operaciją, – pasakojo chirurgas. – O prieš porą dienų išgelbėjome 61 metų pacientą unikaliu būdu, kuris bus taikomas mikroinfarktą patyrusiems žmonėms, turintiems širdies nepakankamumą ir susiformavusį didelį randą.

Anksčiau tokiems pacientams turėdavome atverti krūtinės ląstą, prijungti dirbtinę kraujo apytakos sistemą. Taikant naująjį būdą nereikėjo atverti krūtinės ląstos. Buvo atliktas tik nedidelis pjūvis kairėje pusėje tarp šonkaulių.”

Kardiochirurgas pasakojo, kad per 6 valandas trukusią operaciją buvo naudojamas ir rentgeno aparatas. Todėl medikai vilkėjo 20 kilogramų sveriančias specialias liemenes.

Viltis sunkiems ligoniams

„Tokia operacija reikalinga itin sunkiems ligoniams, kuriems net judėti nelengva. Po operacijos jie gali atlikti kai kuriuos darbus.

Be to, po naujuoju būdu atliekamos operacijos mažesnė komplikacijų rizika, pacientai sveiks lengviau ir greičiau. Džiugu, kad tokios operacijos įžiebė viltį ligoniams ne tik Lietuvoje, – džiaugėsi G.Kalinauskas. – Tai yra trejų metų bendro darbo su kolegomis iš JAV rezultatas.”

„Laidos režisierius man jau sako, kad chirurgas turi grįžti prie darbo.

Tad baigdamas noriu palinkėti niekada nepakliūti į šią operacinę. Nors medikų rankos atrodo patikimos”, – baigė reportažą J.Jankevičius.

Laidą nutraukė mažametė praeivė

Daugiau nei 20 metų televizijoje dirbantis J.Jankevičius sakė, kad tiesioginis reportažas iš operacinės – vienas įsimintiniausių jo karjeroje.

Tačiau įsimintinų TV siužetų jam yra tekę filmuoti ir daugiau. Kartą pokalbį su skulptoriumi Kęstučiu Musteikiu jis rengė ežere plūduriuojančioje valtyje. Viena filmavimo kamera stovėjo krante, kita – valtyje.

Žurnalistas sakė negalįs pamiršti ir tiesioginio interviu su tuomečiu Neringos meru Antanu Vinkumi, kurį kalbino prie Parnidžio kopos.

Per transliaciją prie filmavimo kameros staiga pribėgo maždaug 6 metų mergaitė ir ėmė tampyti kabelį. Netrukus griuvo perdavimo antena, transliacija nutrūko.

„O su mergaite kartu buvę seneliai nupėdino net neatsiprašę”, – prisiminė J.Jankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.