Kaip išsirinkti gerą dantų šepetėlį?

Parduotuvėse gausu įvairiausių spalvų, kietumo ir formų dantų šepetėlių. Kai kurie jų yra elektriniai, kiti – paprasti. Vienų lankstosi kaklelis, kitų šereliai išdėstyti skirtingomis kryptimis. Kaip iš gausybės skirtingų šepetėlių išsirinkti tinkamiausią?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-18 10:00, atnaujinta 2018-02-21 01:43

Renkantis dantų šepetuką svarbu viskas. Net ir šepetėlio išvaizda: šereliai, kotelis ir galvutės forma, gali lemti burnos sveikatą.

Odontologas Ivanas Kaširskis interneto portale „Medpulse“ patarė, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis dantų šepetuką.

Šerelių kietumas

Dantų šepetėliai vertinami pagal kelis skirtingus parametrus. Vienas jų – šerelių kietumas. Pagal tai gamintojai šepetėlius skirsto į keturis tipus: kietą, angliškai žymimą kaip „hard“, vidutinio kietumo, žymimą kaip „medium“, minkštą – „soft“ ir itin minkštą – „extra soft“.

Kiekvienam žmogui reikalingas vis kitoks šepetėlis. Pirmojo tipo šepetėliai, kurių šereliai – kieti, skirti žmonėms, turintiems itin sveikas dantenas. Kieti šereliai puikiai padeda jas masažuoti. Taip pat šie šepetėliai puikiai tiks turintiems dirbtinių dantų.

Pačius populiariausius – vidutinio kietumo šepetėlius patariama rinktis tiems, kurių dantenos ir dantys – sveiki.

Minkšti ir itin minkšti šepetėliai skirti žmonėms, kurių dantenos kraujuoja.

Natūralūs šereliai netinkami

Svarbu ir iš ko pagamintas šepetėlis. Šepetėliai, pagaminti iš natūralių šerelių nėra pats geriausias pasirinkimas. Iš tokių šepetėlių šereliai lengvai iškrenta ir gali lengvai patekti į žmogaus organizmą.

Geriausia rinktis šepetėlius, kurių šereliai yra sintetiniai. Skirtingai nei natūralūs, tokie šereliai yra tvirtesni, todėl neiškrenta. Be to, juose itin retai veisiasi mikrobai.

Naujausias išradimas – dantų šepetėliai, kurių šereliai keičia spalvą. Jeigu spalvoti šereliai ima blukti, tai yra ženklas, kad atėjo laikas šepetėlį keisti nauju.

Šepetėlio „šukuosena“

O kaipgi yra su šerelių išdėstymu? Parduotuvėse siūloma dantų šepetėlių su įvairių formų galvutėmis, kurių šereliai įsodinti skirtingomis kryptimis.

Anot specialistų, tai, kaip įsodinti dantų šepetėlių šereliai, yra labai svarbu. Geriausia, kai šepetėlio šereliai yra dviejų lygių. Tokiu šepetėliu patogiausia išvalyti tarp dantų susikaupusias apnašas. Beje, ar žinojote, kad ėduonis dažniausiai atsiranda būtent tarpdančiuose?

Saugiausia rinktis šepetėlius, ant kurių kotelių yra guminių dalių. Tai padės lengviau šepetėlį išlaikyti rankose, nes jeigu jis išslystų, rizikuojate susižaloti dantenas.

Ties kai kurių šepetėlių galvute ant kotelio yra rutuliukas arba bangelės. Jie skirti ne tik tam, kad šepetėliai atrodytų įmantriau, bet ir padeda apsaugoti dantenas. Be to, tai apsaugo dantis nuo galimo per didelio spaudimo juos valant.

Apsaugoti dantenas padeda ir prailgintas šepetėlio kotelis.

Na, o ne kampuota, bet užapvalinta šepetėlio galvutė leis nesužaloti gleivinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.