Užsitęsusi sloga gali peraugti į sinusitą

Slogą linkstama laikyti nerimta liga, kuri ir negydoma praeina. Todėl kai kurie į užsikimšusią nosį, dėl to atsiradusį oro trūkumą, mieguistumą ir galvos skausmus numoja ranka. Vienas-kitas į nosį įsilašina lašiukų, pageria arbatų, tikėdamiesi, kad taip liga greičiau praeis.

Neretai sinusitą lemia ir prie pat sinusų esančios anatominės ypatybės.<br>123rf nuotr.
Neretai sinusitą lemia ir prie pat sinusų esančios anatominės ypatybės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2013-10-18 10:00, atnaujinta 2018-02-21 01:43

Vilniuje esančiame medicinos diagnostikos ir gydymo centre dirbantis ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojas Rimvydas Toločka patarė nenumoti ranka net ir į slogą, ypač jeigu ji tęsiasi ilgiau kaip savaitę. Tai gali reikšti, kad jums prasidėjo rimtesnė liga – sinusitas.

Apie sinusitą, jo atsiradimo priežastis, galimas pasekmes bei gydymo būdus ir kalbėjomės su gydytoju R.Toločka.

Priežastys – ir anatominės

– Kas lemia sinusitą?

– Sinusitas paprastai prasideda nuo slogos, dažniausiai virusinės. Slogai užsitęsus ilgiau kaip 7 dienas gali vystytis sinusų uždegimas. Tarptautinėje praktikoje tokia būklė vadinama rinosinusitu. Pradžioje susirgimą sukelia virusai, po to prisideda ir bakterijos. Jeigu sloga užsitęsia, infekcija pakliūva į prienosinius sinusus, vadinamuosius prienosinius ančius ir tada gleivinei išsivalyti būna sunku.

Neretai sinusitą lemia ir prie pat sinusų esančios anatominės ypatybės. Pavyzdžiui, dėl viršutinių dantų gali atsirasti odontogeninės kilmės sinusitai. Dažniau sinusitai atsiranda ir dėl iškrypusių nosies pertvarų, taip pat turintiems lėtinę slogą, sergantiems alergija ar tiems, kuriems buvo diagnozuoti nosies polipai.

– Jeigu sinusitą lėmė kreiva nosies pertvara, ar jos operacija gali padėti?

– Jeigu išties ta pertvara trukdo ir dėl jos vystosi sloga, be abejo, ją reikėtų operuoti. Nė vieno žmogaus pertvara nėra idealiai tiesi – tokių dalykų gamtoje nebūna. Bet jeigu nosies pertvaros iškrypimai trukdo žmogui kvėpuoti, pavyzdžiui, fizinio krūvio metu, arba žmogus nuolat jaučia, kad viena nosies puse visada sunkiau kvėpuoti, ji dažniausiai po slogos užsikemša, tuomet, kai sloga komplikuojasi sinusitu, pertvarą reikėtų operuoti, nes vaistai, tabletės ar lašiukai nieko nepakeis.

Kritinė – penkta diena

– Kaip atskirti sinusitą nuo slogos?

– Jeigu sloga užsitęsia ir iš nosies gausiai pučiasi pūlingas sekretas, rekomenduojama kreiptis į gydytoją. Žmonės paprastai žino, kas yra sinusitas, kuriuo dažniausiai sergama sezoniškai. Sergantys sinusitu žino visus šios ligos simptomus ir ateina su vadinamąja paruošta diagnoze.

Sinusitui būdingi simptomai visada būna nosies užgulimas, apsunkintas kvėpavimas, pūlingos išskyros iš nosies, išskyros į nosiaryklę, uoslės sumažėjimas, galvos skausmas.

– Minėjote, kad sloga gali peraugti į sinusitą. Kada sergant sloga reikėtų liautis užsiimti savigyda ir kreiptis į gydytoją?

– Jeigu sloga užsitęsia, žmogus turėtų labai gerai įvertinti savo būklę – ar ji gerėja, ar neatsiranda naujų simptomų, pavyzdžiui, galvos, skruostų, akių skausmų, ar gleivės pučiant nosį netapo pūlingos. Tai gali reikšti, kad sloga komplikavosi ir todėl reikėtų kreiptis į gydytoją.

Peršalus kritinė yra penkta diena. Jeigu matote, kad viskas eina į gerąją pusę, gydymą galima tęsti namie. Bet jeigu iš nosies išpučiamos negražios, pūlingos gleivės, rekomenduočiau eiti pas gydytoją.

Tirpalą geriau pirkti vaistinėje

– Kaip galima sau padėti sergant sinusitu?

– Sau galima padėti išvengti sinusito tinkamai gydant slogą. Tam tinka vitaminas C, įvairūs skysčiai.

Labai veiksmingi nosies praplovimai, ypač nelabai mokantiems išsipūsti nosį vaikams. Nes gleivės yra tirštos ir vaikui pučiant nosį kartais pradeda skaudėti ausytes. Tas pats būna ir suaugusiesiems. Jeigu gleivės neišsivalo, jos lieka kur nors giliai nosyje, praplovimai labai padeda. Jie plačiai taikomi pasaulyje ir leidžia greičiau nosies gleivinei apsivalyti nuo tirštų gleivių bei tokiu būdu greičiau pasveikti.

Tačiau nosies praplovimo tirpalo geriau nesistengti pasigaminti patiems. Jeigu gerklės skalavimui tirpalą galima pasigaminti ir pačiam, tai nosies gleivinė yra žymiai jautresnė, todėl tirpalų geriau įsigyti vaistinėje. Yra pakankamai įvairiausių purškiamų vandenų, skirtų ir suaugusiesiems, ir vaikams.

Tinka ir pakvėpuoti virš karšto vandens, į jį įpylus pušų ekstrakto, eukalipto aliejaus ar panašių medžiagų, kurios lengvai dezinfekuoja gleivinę.

– Ar liaudies metodai padeda palengvinti ligą?

– Liaudiškos priemonės rekomenduojamos imunitetui stiprinti. Tam padeda svogūnai, česnakai, citrinos, medus ir kitos priemonės. Šios priemonės tikrai veiksmingos gydant slogą, bet pastebėjus pirmus sinusito požymius patarčiau kreiptis į gydytoją.

Česnako sultys gali pakenkti

– Kokiomis priemonėmis nereikėtų bandyti gydyti šios ligos?

– Teko girdėti, kaip pacientai į nosį lašina svogūno ar česnako sultis... Tai jau tikrai netinkama. Juk tai labai dirgina ir taip nesveiką gleivinę. Patarčiau atskirti maistą nuo vaisto, nesirinkti neįprastų metodų, nepasikliauti kaimynų patirtimi, kritiškai vertinti ir internete rastus patarimus bei rekomendacijas, kurių pastaruoju metu daugėja. Internete galima rasti tikrai nemažai atsiliepimų apie „stebuklingus“ pasveikimus, bet būkime protingesni.

– Ar sergant sinusitu gresia komplikacijos?

– Sinusitas – liga, labai linkusi komplikuotis. Jos komplikacijos yra grėsmingos, nes šalia sinusų yra tokie organai, kaip akys, galvos smegenys, tad infekcija šalia jų labai pavojinga. Didesnės komplikacijos yra susijusios su ausimis. Todėl geriau nelaukti, kol kas nors komplikuosis, bet pasitarti su gydytoju, juolab kad dabar prieinami pakankamai modernūs tyrimo metodai. Galima atlikti ne tik rentgenologinį tyrimą, pasižiūrėti, kaip atrodo sinusai, bet ir nosį apžiūrėti su endoskopu, įvertinti, kaip atrodo nosies struktūros, nustatyti, ar tai gali būti sinusitas, ar jis gali būti komplikuotas ir panašiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.