Jeigu jus užpuolė kosulys: ką daryti?

Kosulys – rudens ligų lyderis. Vaistų nuo kosulio parduodama kone daugiausiai. Spalį triskart išauga sirupų ir tablečių nuo kosulio paklausa, palyginti su rugpjūčiu. Tuo tarpu vaistų nuo gerklės skausmo ir slogos parduodama tik dukart daugiau.

Nėra tiesiog tablečių ar sirupų „nuo kosulio“. Geriausia prieš perkant pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, nusakyti visus simptomus.<br>123rf nuotr.
Nėra tiesiog tablečių ar sirupų „nuo kosulio“. Geriausia prieš perkant pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, nusakyti visus simptomus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2013, 11:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:03 PM

Apie tai, kodėl ruduo neatsiejamas nuo kosulio ir kaip su juo kovoti, interneto portalui „Medpulse“ pasakojo gydytoja Svetalana Zaiceva.

– Kas vyksta organizme, kad prasidėjus rudens sezonui užpuola kosulys?

– O jūs pastebėjote, kad aplink esantys žmonės apskritai linkę pakosėti? Daugelis serga bronchitu, deja, ne pačios lengviausios formos. Juo serga netgi tie, kurie jaučiasi beveik sveiki. Nemažą to priežastį įžvelgiu tame, kad kasmet katastrofiškai prastėja ekologinė situacija mūsų miestuose. Kenksmingose oro priemaišose, kuriomis mes kvėpuojame, gausu sunkiųjų metalų, įvairių cheminių teršalų ir išmetamųjų dujų – visa tai dirgina bronchus. Juk kosulys yra organizmo reakcija į kvėpavimo takų užterštumą. O daugybė žmonių dar ir rūko. Žinoma, visi šie faktoriai reikšmingi visus metus. Bet baigiantis vasarai mes pasidarome psichologiškai pažeidžiami. Mes slapta ruošiamės blogiausiam: šalčiams, purvui, rudens dangaus pilkumui ir žinome, kad taip bus ilgai. O organizmo neapgausi – visi skauduliai paaštrėja stipraus emocinio streso metu.

Yra ir kita priežastis – kojų sušalimas. Žemė vėsta greičiau, negu oras. Kadangi lauke dar šilta, mes iš įpratimo avime avalynę ant basų kojų ir viskas. Kai sušąlame kojas, dažnai prasideda viršutinių kvėpavimo takų kraujagyslių spazmai ir to rezultatas būna kosulys.

– Į ką vertėtų atkreipti dėmesį, prasidėjus kosuliui?

– Visų pirma, ar tai ne bronchitas. Tai pakankamai rimta liga, kurią rekomenduojama iškart pradėti gydyti, juolab, kad ji užkrečiama. Atpažinti bronchitą galima pagal šiuos požymius: temperatūra nepakyla aukščiau kaip 37,5 laipsnio, bendra būklė prasta, o kosulys – sausas, įkyrus, dažnai su dusuliu. Reikia skubiai kreiptis į gydytoją! Jeigu to padaryti iškart nėra galimybės, pradėkite gydytis patys: gerkite vaistus, į kurių sudėtį įeina interferonas, tepkite nosį oksolino tepalu, pasižyminčiu antivirusiniu poveikiu.

– Bet jeigu bronchito nėra, o žmogui dažnai pasitaiko kosulio priepuoliai?

– Tada reikia suprasti, koks tai kosulys: produktyvus, ar ne. Neproduktyvus kosulys apima prasidėjus bet kokiai peršalimo ligai. Jis sausas, seklus, paviršutinis, kurį sukelia gerklų sienelių sudirginimas ir po jo nepalengvėja. Esant tokiai kosulio stadijai reikia imtis priemonių, kad infekcija nesileistų žemyn į trachėją, bronchus, plaučius. Produktyvus kosulys, kuomet jau atsikrenkščiama su skrepliais. Jeigu infekcija dar nėra gili, nėra uždegiminio proceso, toks kosulys palaipsniui praeina savaime, bet dažniausiai reikia skreplių pašalinimą palengvinti vaistais. Kvėpavimo takus būtina apvalyti, kitaip dėl skreplių sankaupos gali prasidėti plaučių uždegimas.

– Papasakokite išsamiau apie kosulį mažinančias priemones.

– Pirminėje kosulio stadijoje, kuri yra neproduktyvi, reikia sušvelninti maistą, tai yra, nevalgyti ir negerti nieko, kas erzina gerklų gleivines. Užtai pavyzdiniai yra tokie patiekalai, kaip avižinė arba bulvių košė, išvirtos dideliame kiekyje pieno. Jos veikia apgaubdamos kvėpavimo takus ir prisideda prie skreplių suskystinimo.

Kaip gydymo priemones patarčiau naudoti priešuždegiminį ir antibakterinį poveikį turinčius produktus, tokius kaip medus, citrina, putino uogos, kepti svogūnai. Kaip raminančias priemones galima gerti, pavyzdžiui, karštą pieną su šarminiu mineraliniu vandeniu arba medumi.

Jeigu kosulys jau produktyvus, rekomenduojama daugiau vartoti skysčių – iki 3 litrų per parą, tokių kaip spanguolių morsas, paprastas vanduo, arbata su citrina. Tokiu būdu visų pirma iš organizmo išplaunama infekcija, o antra – prasideda greitesnis skreplių pašalinimas.

Neblogai veikia ir įvairūs atsikrenkšti padedantys žolelių rinkiniai, kurių parduodama vaistinėse. Tiktai atidžiai išstudijuokite informacinį lapelį: kaip juos vartoti ir kokios yra kontraindikacijos.

Įprastas kosulys dėl peršalimo turėtų praeiti po savaitės, tracheitas – per dvi savaites.

– O kokius preparatus patartumėte vartoti?

– Kiekvienu atveju renkantis preparatus reikia aiškiai nuspręsti: kam jums tai? Nėra tiesiog tablečių ar sirupų „nuo kosulio“. Vieni skirti skystinti skrepliams, kiti – greičiau juos pašalinti, treti slopina refleksą, skatinantį kosėjimą, ketvirti mažina infekciją... Geriausia prieš perkant pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, nusakyti visus simptomus, o ne tiesiog pirkti pirmą ant prekystalio pasitaikiusią priemonę. Tik tokiu būdu jūs nesusipainiosite ir pradėsite vartoti būtent tai, ko reikia, kad pasveiktumėte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.