Dovana Kauno klinikoms - tikslesnei krūties vėžio diagnostikai

Baigiantis spaliui, pasaulyje

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-31 13:00, atnaujinta 2018-02-20 16:58

Simona Dambauskas - viena iš minėtos asociacijos vadovių - teigė, jog labai svarbu matyti, kur išleidžiami per labdaros renginius surinkti pinigai. Todėl smagu atvežti ligoninei reikalingų priemonių, kurios prisidės prie krūties vėžio diagnostikos gerinimo. Moterų organizacijos atstovės domėjosi genetinės diagnostikos galimybėmis Kauno klinikose ir sprendimais, kuriuos kartais tenka priimti, jei pacientei dėl genetinių mutacijų yra didelė krūties vėžio tikimybė.

Klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius, dėkodamas už paramą, pabrėžė, kad onkologija yra viena iš prioritetinių ligoninės veiklos sričių, tad ši dovana prisidės prie onkologijos srities stiprinimo Kauno klinikose ir padės gerinti teikiamos pagalbos kokybę.

Tikslesnei diagnostikai ir gydymo sėkmei naudingos dovanos spalį Kauno klinikų pacientes ir pacientus (nors retai, bet krūties vėžiu suserga ir vyrai) bei medikus pradžiugina jau penktus metus iš eilės.

„Atrankinė patikra padeda išsiaiškinti daugiau ligos atvejų. Lietuvoje ir mūsų klinikoje pacientų skaičius auga. Dažniau nustatoma ankstyvos stadijos vėžio atvejų, todėl biopsija tampa vis subtilesnė. Per dešimt metų, kai pradėta atrankinės mamografinės patikros programa, IV stadijos krūties vėžio atvejų sumažėjo perpus: nuo 14 proc. iki 7 proc. O I ir II stadijos navikai sudaro daugiau nei 70 proc. naujai diagnozuotų krūties vėžio atvejų“, - Kauno klinikose vykdomos programos rezultatus pateikė Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė.

Pasak profesorės, visame pasaulyje krūties vėžio atvejų skaičius auga. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1600 naujų krūties vėžio atvejų. Nors dauguma moterų yra per 50 metų, tačiau gydytojos prisiminė ir jaunas pacientes, dar nesulaukusias trisdešimties.

LSMU Kauno klinikų generalinis direktorius E.Jurkevičius ir prof. E.Juozaitytė pristatė Sveikatos apsaugos ministerijos kuriamą integruotos sveikatos priežiūros sistemą ir nuo lapkričio mėnesio pradedamą vykdyti bandomąjį projektą. Kauno klinikų specialistai vyks į rajonų ligonines ir ten konsultuos pacientus, kuriems reikalinga onkologų pagalba.

„Visoms moterims prieš operaciją atliekama biopsija, įvertinami rizikos veiksniai, kad būtų galima kuo tiksliau numatyti operacijos apimtį ir suplanuoti tolesnį gydymą“, - apie Kauno klinikoms padovanotų priemonių reikalingumą pasakojo dr. Eglė Jonaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.