Apie gresiančias ligas gali įspėti ir nuplikimas

Jūsų kūno ypatybės – nuo pirštų ilgio iki ausų spenelių raukšlių – gali įspėti apie sveikatai gresiančius pavojus. Tiesą sakant, net tokia įprasta būklė, kaip nuplikimas gali būti rimtos ligos pranašu. Tai parodė Tokijo universiteto tyrimas, rašo interneto portalas „Prevention“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2013, 7:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:19 AM

Japonų mokslininkai ištyrė apie 37 tūkst. žmonių ir pastebėjo, kad vyrai, kuriems plaukai slenka viršugalvyje, bet ne ties kakta, turi 32 proc. didesnę riziką susirgti koronarine širdies liga. Kuo labiau vyrai buvo nuplikę, tuo rimčiau jiems gresia susirgti.

Šių tyrimų bendraautorius daktaras Tomohide Yamada iš Tokijo universiteto Diabeto ir medžiagų apykaitos sutrikimų katedros pasakojo, kad tiems vyrams, kurie nuplikę labiausiai, rizika susirgti koronarine širdies liga išauga iki 48 proc.

Ryšį tarp plaukų netekimo ir širdies ligų, anot daktaro, gali lemti chroniškas uždegimas. Dėl jo padidėja tam tikrų pavojingų baltymų kiekis ir širdies arterijose, ir galvos plaukų folikuluose. T.Yamada pridūrė, kad paaiškinti šį ryšį taip pat gali padėti daugybė kitų sudėtingų mechanizmų.

Jeigu jūsų plaukai retėja viršugalvyje ir jūs patiriate kai kurių kitų širdies ligoms būdingų simptomų, išmintinga būtų apsilankyti pas gydytoją. Taip teigė Vašingtono universiteto šeimos medicinos profesorius Tedas Epperly.

Kokie tai simptomai? Daktaras T.Epperly išvardijo: skausmas krūtinėje, ypač sportuojant, taip pat pykinimas, vėmimas arba gausus prakaitavimas sporto metu. Jeigu jūsų šeimoje kas nors iki sulaukdamas 55 metų sirgo širdies ligomis, profesorius taip pat rekomendavo apsilankyti pas gydytoją.

Turite visus plaukus? Tai dar nereiškia, kad jums niekas negresia. Štai dar keli keisti pavojaus sveikatai parodymai.

Jūsų pirštai. Jeigu jūsų smilius yra trumpesnis negu bevardis, jūs keturis kartus labiau rizikuojate susirgti sąnarių liga osetoartritu. Tai parodė Pietų Floridos universitete atlikti tyrimai. Anot tyrėjų, tai gali lemti arba ypatingas genas, susijęs su kaulų augimu ir kremzlėmis, arba prenatalinis prenatalinis hormoninis fonas. Bet daktaras T.Epperly patarė neskubėti pas gydytoją, nebent ilsėdamiesi jaučiate kelio skausmus arba sportuojant ar po sporto jaučiate kelio tinimą ar sustingimą.

Jūsų oda. Tamsi, riebi oda aplink kaklą, pažastis ir kirkšnis? Tie, kurie turi šią būklę, žinomą, kaip juodoji akantozė, dukart labiau linkę susirgti II tipo cukriniu diabetu. Tai parodė Naujosios Meksikos universitete (JAV) atlikta studija. Liga padidina insulino kiekį kraujyje, dėl ko aktyvuojasi augimo faktoriai, kurie paskatina odos ląstelių kaupimąsi kūno klostėse, aiškino tyrimų autoriai. Daktaras T.Epperly pasiūlė atkreipti dėmesį į šiuos papildomus simptomus: besaikį troškulį, dažną šlapinimąsi ir gausų valgymą, nepriaugant svorio. Jeigu jums juodoji akantozė ir pastebėjote kurį nors iš šių simptomų, reikėtų pasirodyti gydytojui.

Jūsų antakiai. Antakiai atrodo šiek tiek plonesni? Jeigu jie išplonėję išoriniuose kampuose, tuomet tai – svarbus skydliaukės nepakankamumo indikatorius. Skydliaukės hormonai be daugybės kitų kūno funkcijų iš dalies atsakingi ir už plaukų augimo reguliavimą. Taigi, kaip parodė Niujorko universiteto Medicinos centre atlikti tyrimai, apie skydliaukės funkcijos susilpnėjimą dažnai galima spręsti pagal antakius, kurių plaukai suplonėja. Daktaras T.Epperly sakė, kad jeigu jūsų antakiai yra ploni, be to, jaučiate nuovargį ir šaltį, reikėtų paprašyti gydytojo ištirti skydliaukę.

Jūsų ausys. Įstrižos raukšlės arba klostės ant jūsų ausų spenelių gali būti ženklas apie širdies problemas. Tai parodė tyrimas, kurio rezultatai atspausdinti žurnale „Angiology“. Burnos ir veido chirurgijos profesorius Arthuras Friedlanderis paaiškino, kad jūsų ausų speneliai yra daugybės kraujagyslių galutinis taškas. Taigi kraujo cirkuliacijos blokavimas, keliantis grėsmę širdžiai, gali pasirodyti raukšlelių ausų speneliuose pavidalu, paaiškino profesorius. Jeigu pastebėjote ant ausų spenelių raukšlelių ir turite širdies ligoms būdingų simptomų, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Parengė Geidrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.