Miegą gali sutrikdyti mėlyna šviesa, gyvūnai ir naujienos

Nemiga šiais laikais yra vienas labiausiai paplitusių nusiskundimų, todėl nenuostabu, kad gerokai padaugėjo tyrimų, kurių tikslas – rasti naujų būdų, kaip nugrimzti į gilų, ramų miegą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 10:22 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:06 AM

Dabar itin populiaru siūlyti ligas gydyti natūraliomis priemonėmis, tarp jų – ir aromaterapija. Kvapai gali ne tik padėti pagerinti jūsų miego kokybę, bet ir atsikratyti nemigos, rašo interneto portalas „Daily Health Post“, išvardijęs ir pagrindines nemigos priežastis.

Geriausia – kvapų mišinys

Mes visi žinome, kad kai kurie kvapai padeda atsipalaiduoti. Miego specialistas, mokslų daktaras Michaelas Breus interneto puslapiui „WebMD“ pasakojo, kad tokie kvapai, kaip levandų ar vanilės labiausiai padeda užmigti.

Tiesa, nebūtina miegamojo ar pagalvių kvepinti vien levandų kvapu. Kelių kvapų mišinys gali kur kas geriau padėti užmigti.

Aromaterapija geriausiai padeda, kai būna susieta su kitais atsipalaidavimo būdais: pagulėjimu šiltoje vonioje, ramunėlių arbatos išgėrimu arba knygos paskaitymu.

Tinkamai parinkti kvapai gali padėti užmigti be jokių cheminių vaistų. Galbūt tai veiks ne taip greitai, kaip piliulė, bet ilgainiui padės stabilizuoti jūsų miegą.

Dėl levandų pagerėjo miegas

O ką apie aromaterapijos naudą sako mokslininkai? Dauguma miego tyrėjų pripažįsta levandų galią.

Wesleyano universiteto (JAV) tyrėjai aptiko, kad levandos gali pagerinti jaunų vyrų ir moterų miego kokybę. Tirtieji asmenys kasnakt prieš užmigdami uostė arba levandas, arba distiliuotą vandenį. Tie, kurie uostė levandas, džiaugėsi, kad jų lėtojo miego fazė pailgėjo. Tai reiškia, kad jie miegodavo giliau, o kitą rytą atsibusdavo būdami energingesni.

Kito tyrimo metu tirtieji vieną naktį miegojo kambariuose, iškvėpintuose levandų kvapu, o kitą naktį ten, kur nebuvo jokio kvapo. Paaiškėjo, kad kai tirtieji miegojo levandų kvapu iškvėpintuose kambariuose jų miego kokybė buvo 20 proc. geresnė.

Dar viena studija parodė, kad levandos efektyviai padėjo silpnaprotyste sergantiems žmonėms susidoroti su nerimu ir miego sutrikimais.

Jeigu nuspręsite miegamajame naudoti levandas, žinokite, kad jos taip pat padeda sumažinti kraujo spaudimą, tad galite lengvai pasiekti būseną, kuri labiausiai padeda giliai įmigti.

Gyvūnai trukdo apsiversti

Žinoma, kovojant su nemiga nereikėtų pasikliauti vien tik kvapais. Svarbu pašalinti ir ją sukeliančias priežastis.

Prieš einant į lovą reikėtų vengti valgyti rafinuotus karbohidratus (saldumynus, miltinius produktus, košes), kurie padidina cukraus kiekį kraujyje ir suteikia prieš miegą nereikalingos energijos.

Taip pat prieš gulantis į lovą nereikėtų gerti alkoholio. Gal tai ir padės užmigti, bet gerokai suprastins miego kokybę ir todėl bus sunku išsimiegoti visą naktį.

Miegą trikdyti gali ir lovoje įsitaisę naminiai gyvūnai. Gulėdami ant jūsų kūno jie gali trukdyti miegant apsiversti, o gyvūnų kailis gali sukelti alergijas, trikdančias miego kokybę.

Vėlai vakare nereikėtų mankštintis. Nors po mankštos jūsų raumenys bus pavargę, pratimai padidins jūsų energiją, dėl sporto padidės jūsų kūno temperatūra. Tad pasistenkite nesimankštinti mažiausiai tris valandas iki užmigdami.

Mėlyna šviesa blaško

Nėra gerai prieš miegą žiūrėti televizorių ar naudotis kompiuteriu, nes gauta informacija, ypač pamatytos naujienų laidos, smurtas ar daug veiksmo turintys televizijos šou, trukdys jūsų smegenims atsipalaiduoti.

Per daug mėlynos miegamajame taip pat gali sutrikdyti miegą. Mobilieji telefonai, skaitmeniniai žadintuvai, kompiuteriai ir daugybė kitų prietaisų skleidžia mėlyną šviesą, kuri yra panaši į dienos šviesąir todėl jūsų kūnas gauna signalą nemiegoti. Taigi stenkitės vengti naudotis šiais prietaisais likus valandai iki užmigimo ir uždengti mėlyną šviesą skleidžiančius prietaisus.

Savaitgaliais, kai nereikia keltis į darbą, norisi pamiegoti ilgiau, bet tai gali išderinti jūsų kūno biologinį laikrodį. Jeigu gulatės ir keliatės kasdien tuo pačiu metu, jūsų kūnas įpras prie reguliaraus miego režimo ir jums bus lengviau užmigti.

Skysčius geriau gerti dieną

Nereikėtų prieš miegą per daug vartoti skysčių, kitaip reikės naktį keltis į tualetą. Vartokite daug skysčių dieną, o ne likus 2 val. iki miego, kad nereikėtų pabusti vidury nakties ir susidurti su ryškia tualeto šviesa bei šaltomis grindimis.

Na, o jeigu jums sunku išmiegoti aštuonias valandas, jūs pabundate kas 45 min. ir po to jums prireikia 30 min., kad užmigtumėte, galite išbandyti sultis nuo nemigos, kurių receptą pateikė interneto portalas „Daily Health Post“.

Sultys susideda iš 1 agurko, 2,5 cm dydžio imbiero šaknies, 1 citrinos, 1 žalio obuolio ir 9 šparagų stiebelių.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.