2014-uosius siūloma skelbti Vaikų sveikatos metais

Seimo Sveikatos reikalų komiteto

Susirūpinti Lietuvos vaikų sveikata verčia ir vis prastėjanti šios srities statistika.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Susirūpinti Lietuvos vaikų sveikata verčia ir vis prastėjanti šios srities statistika.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 15, 2013, 3:57 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:55 PM

Tai numatantis Seimo nutarimo projektas užregistruotas posėdžių sekretoriate.

Komiteto nariai priminė, kad 2013-ieji buvo paskelbti Sveikatingumo metais, visus metus gyventojams įvairiais būdais skleista informacija apie sveiką gyvenseną, sveiką mitybą, ligų prevenciją, atsakingą antibiotikų vartojimą, radiacinę saugą ir kitus su sveikatingumu susijusius klausimus, plėstas sveikatą stiprinančių mokyklų tinklas, mokyklose organizuota daug Sveikatingumo metų renginių ir konkursų. Todėl siūloma užtikrinti šios veiklos tęstinumą ir, atsižvelgiant į Lietuvos vaikų sveikatos rodiklius, 2014-uosius paskelbti Vaikų sveikatos metais.

„Vaikai – pažeidžiamiausia visuomenės dalis, sudaranti didelę visų gyventojų dalį. Suaugusių žmonių požiūris į sveikatą formuojasi vaikystėje“, - teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Projekto autorių teigimu, susirūpinti vaikų sveikata verčia ir vis prastėjanti šios srities statistika.

Jų duomenimis, per pastaruosius dvylika metų 0-17 metų vaikų skaičius Lietuvoje sumažėjo nuo 852 tūkst. iki 544 tūkst., tai yra 36 procentais. Lietuvos sveikatos statistikos duomenys rodo vis prastėjančią vaikų sveikatos būklę.

Be to, iki šiol tarp Lietuvos paauglių ir jaunuolių išlieka aukšti savižudybių rodikliai. Mokslinių tyrimų duomenimis, 41 proc. moksleivių turi psichikos sveikatos problemų, o 13 proc. – diagnozės lygį siekiančių psichikos sutrikimų.

Tyrimai rodo, kad mažiau nei pusė 11-15 metų Lietuvos mokinių laisvalaikiu kasdien ar beveik kasdien būna fiziškai aktyvūs bent 60 minučių, kiek yra rekomenduojama Pasaulio sveikatos organizacijos. Ketvirtadalis penkiolikmečių berniukų bent kartą per savaitę vartoja tabako gaminius, beveik pusė moksleivių teigė, kad yra rūkę bent vieną cigaretę, kas dešimtas mokinys rūko kiekvieną dieną.

Kiti metai jau yra paskelbti Teatro, Kristijono Donelaičio ir Lietuvos dainų šventės metais. Seimui dar yra pateiktas siūlymas 2014-uosius paskelbti ir Oršos mūšio metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.