Pernelyg sūrus maistas – pavojus širdžiai

Įpročio valgyti sūriai lietuviai neatsisako net ir medikų paraginti. Prėskas maistas daugeliui – neskanus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 19, 2013, 4:37 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:20 PM

Kai kuriose Vakarų Europos šalyse atlikti tyrimai parodė, kad per parą žmogus su maistu gauna vidutiniškai 10-12 gramų druskos. Manoma, kad panašiai druskos suvartojama ir Lietuvoje.

Tuo tarpu Pasaulinė sveikatos organizacija sveikiems žmonėms rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos. Maždaug tiek telpa nubrauktame arbatos šaukštelyje.

Tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, ar sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis medikai pataria druskos sumažinti dar perpus – per dieną suvartoti ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad druskos žmogus gauna ne tik pats jos įsibėręs į patiekalą – nemažai jos gaunama ir su maisto produktais. Ypač daug jos rūkytuose ir konservuotuose gaminiuose, įvairiuose kepiniuose.

Dažniausia mirties priežastis

Didėjantis sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis – viena opiausių problemų. Tai dažniausia mirties priežastis tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje, o sergančiųjų amžius kasmet vis jaunėja.

Nepaisant moderniausių diagnostikos bei gydymo priemonių, šių ligų epidemijos nepavyksta sustabdyti.

Judėjimo stoka, rūkymas ir netinkama mityba – dažniausios priežastys, lemiančios širdies ir kraujagyslių ligas.

Organizme kaupiasi skysčiai

Kuo širdžiai žalinga druska? Druska laikoma kenksminga dėl joje esančio natrio. Ši medžiaga organizmui reikalinga, tačiau nedideliais kiekiais.

Jei širdies nepakankamumu sergantis žmogus valgo sūriai, jo kūne susikaupia per daug natrio, o šis organizme sulaiko vandenį. Per didelis skysčių kiekis kenkia inkstams, dėl to sunkiau dirbti širdžiai, tinsta kūnas, didėja svoris ir arterinis kraujospūdis.

Čia ir slypi druskos keliamas pavojus – kuo daugiau skysčių sulaikoma, tuo labiau apkraunama širdis.

Todėl ligoniams medikai dažniausiai rekomenduoja dietą be druskos.

Tačiau atsisakyti druskos nėra lengva – daugeliui maistas be druskos yra neskanus, prėskas, visai ne toks, prie kurio pripratę skonio receptoriai.

Kalis naudingas širdžiai

Žmonėms, susidūrusiems su širdies ir kraujagyslių ligomis, rekomenduojama įprastą druską pakeisti tokia, kurioje ne tik sumažintas natrio kiekis, bet dar yra ir kalio.

Kalis ypač reikalingas širdžiai. Jis reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje, kartu skatina natrio bei vandens pertekliaus pasišalinimą iš organizmo. Tada tampa normalesnis kraujospūdis, pagerėja kraujotaka ir organų aprūpinimas deguonimi, mažėja tinimai.

Kardiologai jau seniai sergantiesiems širdies ligomis rekomenduoja druską, papildytą kaliu. Vakaruose šią druską naudoja daugybė šeimų.

Sūdyti ja maistą patariama ne tik ligoniams, bet ir sveikiems žmonėms, neturintiems jokių širdies veiklos sutrikimų – jie gaus daugiau kalio, kuris reikalingas geram širdies darbui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.