Ką dedi į lėkštę? Sužinok, kas mažina riziką sirgti vėžiu

Nėra vieno maisto produkto, kuris sumažintų vėžio riziką, tačiau

Kuo daugiau spalvų jūsų mityboje - tuo ji sveikesnė.<br>123rf
Kuo daugiau spalvų jūsų mityboje - tuo ji sveikesnė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 10:22 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:10 PM

Vaisiai ir daržovės. Juose yra nemažai priešvėžinių medžiagų – ir kuo intensyvesnė vaisių ar daržovių spalva, tuo daugiau juose naudingųjų medžiagų. Vaisiai ir daržovės dar naudingi tuo, kad padeda palaikyti normalų kūno svorį, o antsvoris ir nutukimas didina grėsmę sirgti įvairiomis onkologinėmis ligomis.

Rūkyti gaminiai. Vienas ar kitas dešrainis ar sumuštinis su rūkytu kumpiu nepakenks. Bet jeigu sumažinsinsite rūkytų ir sūdytų mėsos gaminių kiekį, sumažinsite storosios žarnos ir skrandžio vėžio riziką. Rūkyti ir sūdyti gaminiai, kuriuose yra nemažai druskos, padidina organizmo jautrumą tam tikroms vėžį sukeliančioms medžiagoms.

Pomidorų galia. Kai kurios studijos susiejo pomidorų valgymą su sumažėjusia kai kurių piktybinių ligų rizika. Tarp jų – ir prostatos vėžys. Dar nežinia, ar tai likopeno – pigmento, suteikiančio pomidorams raudoną spalvą, nuopelnas. Tyrimai patvirtino, kad perdirbtuose pomidoruose – sultyse, padažuose, pastoje – priešvėžinių galių dar daugiau.

Arbatos poveikis. Nors įrodymai dar nėra tvirtai pagrįsti, arbata, ypač žalioji, gali būti stiprus ginklas prieš vėžį. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad žalioji arbata stabdo arba apsaugo nuo vėžio storosios žarnos, kepenų, krūties, prostatos ląsteles. Panašaus poveikio ji turėjo ir plaučių audiniui, taip pat odai.

Vynuogių nauda. Vynuogėse ir jų sultyse, ypač raudonųjų vynuogių, yra tam tikros medžiagos resveratrolio. Tai stiprus antioksidantas, turintis ir priešuždegiminio poveikio. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad jis apsaugojo ląsteles nuo pažeidimų, būdingų vėžiui. Vistik dar nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima teigti, jog vynuogės, jų sultys ar vynas gali apsaugoti ar gydyti vėžį.

Naudingoji folio rūgštis. Dribsniai, sveiki grūdai, jų produktai - puikus folio rūgšties (vitamino B9) šaltinis. Ši medžiaga saugo nuo storosios žarnos, išangės, krūties vėžio. Jos yra ir apelsinuose, braškėse, melionuose. Puikus folatų šaltinis – kiaušiniai, vištos kepenėlės, pupelės, saulėgrąžos, žalialapės daržovės.

Mažiau alkoholio – mažiau pavojaus. Burnos, ryklės, stemplės, kepenų ir krūties vėžys yra siejamas su alkoholio vartojimu. Alkoholis gali padidinti ir storosios žarnos bei išangės vėžio riziką.

Vanduo – puiki apsauga. Vanduo ne tik numalšina troškulį, bet ir gali padėti išvengti šlapimo pūslės vėžio. Vandens gėrimas sumažina vėžį sukeliančių medžiagų koncentraciją pūslėje, be to, skatina dažniau šlapintis – tai sumažina kancerogenų kontaktą su pūsle.

Pupelės – taip pat sargas. Pupelėse yra tam tikrų fitochemikalų, kurie saugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių išsivystyti į vėžį.

Kopūstų šeima. Baltieji, raudonieji, žiediniai ar Briuselio kopūstai, brokoliai – visuose juose yra medžiagų, kurios padeda organizmui apsiginti nuo storosios žarnos, krūties, plaučių ir gimdos kaklelio vėžio.

Egzotiški prieskoniai. Ryškios spalvos ciberžolė – pagrindinis indiškas prieskonis ir potencialus kovotojas su vėžiu. Laboratoriniai tyrimai patvirtino, kad jis slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi.

Kaip ruošiate maistą? Vėžio rizikai įtakos turi ir patiekalų ruošimo būdas. Skrudinimas riebaluose, kepimas labai aukštoje temperatūroje skatina išsiskirti chemikalus, kurie gali padidinti vėžio riziką. Tuo tarpu virimas, troškinimas nesukelia tokio pavojaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.