Kauniečius jau gąsdina gripo virusas

Praėjusį sezoną pirmasis gripo virusas nustatytas dar prieš Naujuosius metus Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-21 16:26, atnaujinta 2018-02-16 01:32

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai teigė, kad gripas jau pasiekė  Kauną. Kiek plačiai gripo virusai išplis, didele dalimi priklausys ir nuo gyventojų. Todėl kiekvienam labai svarbu pačiam saugotis nuo gripo, o susirgus šio viruso neplatinti.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė sakė, jog šiemet Lietuvoje gripo virusai aptikti gana vėlai: 6-ąją metų savaitę pirmasis gripu užsikrėtęs pacientas ištirtas Klaipėdoje.

Praėjusį sezoną pirmasis gripo virusas nustatytas dar prieš Naujuosius metus Vilniuje.

„Per praėjusį gripo sezoną Kaune nustatyti 205 A tipo gripo atvejai, iš kurių net 60 proc. buvo A(H1)v tipo virusas, 2009 metais sukėlęs gripo pandemiją. Dar 95 pacientams buvo nustatytas B tipo gripo virusas.

Praėjusį gripo sezoną Kaune gripo mėginiai buvo imami itin aktyviai. Praėjusį sezoną iki 7-osios metų savaitės jau buvo ištirta 523 teigiami mėginiai gripo virusui nustatyti visoje Lietuvoje“, - aiškino K. Rudžinskaitė.

Šį gripo sezoną Kaune paimtas 41 mėginys gripo virusui nustatyti (39 proc. Lietuvoje paimtų mėginių). Gripo virusų tyrimai, kaip ir sergamumo rodikliai, rodo, kad šį gripo sezoną bent jau kol kas sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis yra gerokai mažesnis  nei praėjusį sezoną.

Mėginiai gripo virusui nustatyti imami asmenims, dėl gripo ar jo komplikacijų gydomiems intensyviosios terapijos skyriuose, arba įtarus mirties dėl gripo atvejį. Šių mėginių tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje ir apmokami  iš valstybės biudžeto lėšų.

„Norintys išsitirti dėl gripo viruso turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba tiesiogiai į tyrimus atliekančią laboratoriją. Šiuo atveju už tyrimą reikės susimokėti. O visiems kitiems, kurie nenori tirtis dėl gripo, bet ir nenori susirgti, rekomenduojame pasiskiepyti nuo sezoninio gripo kuo greičiau, jeigu dar nesuspėjo to padaryti.

Gripo vakcina pradeda apsaugoti asmenį jau po dviejų savaičių, todėl skiepytis vis dar nėra per vėlu“, - sakė Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja  K.Rudžinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.