Vitaminas E švelnina Alzheimerio ligos simptomus, gerina atmintį

Kasdien gaunant vitamino E, Alzheimerio ligos simptomai gali sušvelnėti, o pagyvenusių, kad ir sveikų žmonių atmintis pagerėti, rodo tarpusavyje nesusiję JAV ir Europoje atlikti tyrimai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:04 AM

Amerikos medikų asociacijos žurnalas JAMA paskelbė tyrimo išvadas, kad švelnia Alzheimerio forma sergantiems asmenims kasdien gaunant daug vitamino E sulėtėjo ligos progresavimas. Tokie ligoniai galėjo ilgiau atlikti paprastus kasdienius darbus ir jiems reikėjo mažiau aplinkinių pagalbos.

613 tiriamųjų buvo suskirstyti į keturias grupes, kurių nariai kasdien gaudavo vitamino E (tokoferolio), demencijai gydyti skirto vaisto memantino, kartu vitamino E ir memantino arba placebo.

Vidutiniškai 2,3 metų buvo stebima, kaip tiriamieji sugeba atlikti paprastus kasdienius darbus, tokius kaip nusiprausti arba apsirengti. Nustatyta, kad gavusiems vitamino E tokie įgūdžiai kasmet vidutiniškai prastėjo 19 proc. mažiau palyginti su kontroline placebo grupe. Atitinkamai šiems tiriamiesiems reikėjo ir mažiau aplinkinių pagalbos.

Mokslininkai daro išvadą, kad šie duomenys reiškia, kad kliniškai reikšmingas ligos progresavimas tyrimo laikotarpiu buvo sulėtintas 6,2 mėnesio. Be to, vitamino E gavusiems ligoniams per dieną vidutiniškai reikėjo 2 valandas mažiau priežiūros.

„Mūsų gauti rezultatai rodo, kad tokoferolis naudingas sergantiems švelnia Alzheimerio forma, kadangi švelnina funkcijų nykimą ir mažina rūpybos naštą“, sako tyrimo vadovas dr. Maurice Dysken iš Veteranų sveikatos apsaugos sistemos Mineapolio valstijos agentūros.

Tiriamiesiems buvo duodama didelė 50 mikrogramų vitamino E dozė, ketvirtadaliu viršijanti maksimalią suaugusiems rekomenduojamą dienos normą, praneša medicalnewstoday.com.

Jungtinės Karalystės Alzheimerio draugijos tyrimų ir plėtros direktorius dr. Doug Brown sako, kad JAV mokslininkų gauti rezultatai yra vertinti, nors ir negalutiniai, tad reikia atlikti daugiau tyrimų. Jis tai pat perspėja, kad itin didelės vitamino E dozės kai kuriems pacientams gali pakenkti, todėl reikia pasitarti su šeimos gydytoju.

Tuo tarpu Europoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau vitamino E organizme sukaupę pagyvenę žmonės turi mažiau atminties sutrikimų. Rytų Suomijos universiteto, Suomijos nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto, Švedijos Karolinska instituto ir Italijos Perudžijos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Experimental Gerontology“.

Mokslininkai tyrė 140 vyresnių nei 65 metai suomių. Per aštuonerius metus trukusį tyrimą nustatyta, kad daugiau kraujyje vitamino E turėję asmenys mažiau susidūrė su atminties sutrikimais.

Pasak tyrėjų, įvairios vitamino E formos – o jų yra aštuonios, ir visos turi antioksidacinį poveikį – atlieka tam tikrą vaidmenį žmogaus atminties procesuose.

Yra žinoma, kad vitaminas E organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.