Pavasaris – kančių metas alergiškiems žmonėms

- Ar specifinė alergenų imunoterapija padeda visiems pacientams?

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Mar 14, 2014, 9:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:44 AM

Renatą kamavo ne tik pavasarinė sloga – alergiją jai sukeldavo ir tam tikri maisto produktai. Net ir pasibaigus žydėjimo sezonui Renata negalėdavo paragauti obuolių, kriaušių, abrikosų ar persikų.

Vos tik atsikandus vaisiaus imdavo perštėti burna, ištindavo lūpos, liežuvis. Ypač stiprią reakciją sukeldavo persikai ir abrikosai.

Renatai buvo skirta specifinė alergenų imunoterapija. Gydymas tęsėsi trejus metus, bet jau po poros metų moteris pastebėjo, kad gali valgyti ir obuolius, ir kriaušes.

„O dar po kurio laiko ji galėjo valgyti ir persikus, ir abrikosus – tai nesukeldavo jokios reakcijos. Negana to – visiškai išnyko alerginė sloga, pacientei nebereikėjo vartoti jokių kitų vaistų“, – apie sėkmingai įveiktą alerginę slogą pasakojo Renatą gydžiusi gydytoja alergologė docentė Audra Blažienė.

Kitas jos pacientas – garbaus amžiaus sulaukęs Algimantas – alergiškas namų dulkių erkėms. Specifinę alergenų imunoterapiją vyras išbandė jau seniai, ir liko ja patenkintas – po gydymo kurso vyras net dvidešimt metų nejautė jokių alergijos požymių.

Kai Algimantą vėl užklupo alerginė sloga, jis jau žinojo, kas jam gali padėti. Gydymo kursą pakartojus, alerginės slogos požymiai palengva išnyko. Dabar vyras ir vėl yra laisvas ir nuo slogos, ir nuo vaistų.

Itin stiprios alerginės reakcijos kamavo pradinuką Matą. Vos tik prasidėdavo medžių žydėjimo sezonas, vaikas beveik apakdavo – ne tik ištindavo akių vokai, bet ir akių junginė, kildavo stiprus uždegimas.

Ir, žinoma, nuolat vargindavo stipri sloga.Matui paskyrus specifinę alergenų imunoterapiją, ligos požymiai tapo daug švelnesni. Galiausiai jie visai išnyko, ir vaikas pasijuto sveikas, kaip ir jo bendraamžiai.

- Žmonės, kuriuos vargina alerginė sloga, pavasarį vaistinėse palieka šimtus litų. Kuo specifinė alergenų imunoterapija yra veiksmingesnė už įprastus vaistus nuo alergijos?

- Specifinė alergenų imunoterapija - vienintelis gydymo metodas, galintis paveikti ligos eigą. Jis pakeičia imuninės sistemos atsaką į alergenus, ir organizmas pradeda reaguoti į juos taip, kaip ir sveikų žmonių.

O jeigu ligonis gydosi tiktai vaistais nuo alerginės slogos, niekada iš jos neišsivaduos - vaistai tiktai nuslopina simptomus, bet nepakeičia organizmo savybių.

- Ar specifinė alergenų imunoterapija padeda visiems pacientams?

- Maždaug 80 procentų pacientų ji leidžia visiškai atsisakyti vaistų nuo alergijos. Jeigu kai kam jų ir reikia, alerginės slogos simptomai nebėra tokie varginantys.

Gydymo sėkmę lemia daugybė dalykų - žmogaus organizmo, imuniteto savybės, kiek liga yra įsisenėjusi.

- Kodėl alerginę slogą reikia pradėti gydyti kuo anksčiau?

- Alergenų, sukeliančių reakciją, kiekis vis didėja. Žmogus pirmiausia tampa jautrus vienai alergenų grupei, dažnai tai būna medžių žiedadulkės. Vėliau - žolių. Dar vėliau jis tampa jautrus namų dulkių alergenams.

Jeigu gydymas bus pradėtas pačioje ligos pradžioje, organizmas netaps jautrus kitiems alergenams.

Be to, gydyti reikia, kad liga netaptų vis sunkesnė. Nes yra žinoma: jeigu kūdikystėje kamuoja atopinis dermatitas, vėliau užklumpa alerginė sloga, galiausiai gali išsivystyti bronchų astma.

Jeigu specifinė imunoterapija bus taikoma, kol vaikas serga alergine sloga, galbūt jam niekada neišsivystys astma.

Specifinę alergenų imunoterapiją galima taikyti ir vaikams, ir suaugusiems - šiuolaikiniai gydymo metodai leidžia gydyti bet kokio amžiaus pacientus.

- Ar daug pacientų gydosi šiuo metodu?

- Gaila, tačiau kol kas labai mažai. Galbūt žmones gąsdina ilgas gydymo kursas? Bet taip manyti klaidinga.

Yra įvairių preparatų - jeigu vienais gydytis reikia nuolat tris metus, kitais gydymo kursas yra trumpesnis, užtenka ir šešių injekcijų kas dvi savaites. Jas suleidus, gyvenimas gerokai praskaidrėtų.

Kita bėda - specifinė alergenų imunoterapija nėra kompensuojama, ir pacientus galbūt gąsdina kaina.

Bet jeigu jie suskaičiuotų, kiek per gyvenimą atsieina vaistai, slopinantys simptomus, tačiau taip ir neišvaduojantys iš alergijos, paaiškėtų, kad taip jie išleidžia daug daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.